Alina Gorghiu, primele măsuri după episodul de VIOLENȚĂ extremă de la Centrul Educativ Buziaș. „Zero toleranță, fără excepție!”

Alina Gorghiu, primele măsuri după episodul de VIOLENȚĂ extremă de la Centrul Educativ Buziaș. Zero toleranță, fără excepție!
Alina Gorghiu, primele măsuri după episodul de VIOLENȚĂ extremă de la Centrul Educativ Buziaș
Publicat: 27/07/2023, 16:32
Actualizat: 27/07/2023, 18:05

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a avut o primă reacție cu privire la situația din cadrul Centrul Educativ Buziaș, aflat în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Oficialul de la justiție a anunțat că a demis de urgență conducerea unității, solicitând Administrației Naționale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi polițiști care apar în filmare. Totodată, urmare incidentului, ministrul Justiției a dispus trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaș.

Cercetări in rem în cazul incidentului de la Centrul Educativ Buziaș

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au deschis un dosar și fac cercetări in rem, pentru loviri și alte violențe, în cazul adolecentului din Centrul Educativ Buziaș care a fost bătut cu pumnii și cu bastoanele de doi polițiști supraveghetori.

Anchetatorii urmează să audieze martorii care au văzut cum a fost bătut adolescentul. De asemenea, procurorii îi vor audia și pe cei doi polițiști de la Centrul Educativ Buziaș.

Aceștia vor da declarații ca martori, apoi, dacă procurorii vor stabili că faptele se confirmă, ar urma să fie puși sub acuzare, au spus, pentru Gândul, surse judiciare. Potrivit surselor citate, tânărul bătut este în centrul Buziaș pentru tâlhărie calificată și nu a împlinit încă 17 ani.

Reamintim că Gândul a publicat în exclusivitate imaginile de la Centrul Educativ Buziaș

Din imagini se poate vedea cum un adolescent din centru este extras violent dintr-un grup de tineri scoși în curtea unității, aruncat la pământ, lovit cu coatele și cu pumnii, apoi și cu bastoanele, de către doi supraveghetori. Ulterior, unul dintre cei doi supraveghetori lovește și un alt tânăr din grupul scos în curtea unității.

Centrul Educativ Buziaș reprezintă un loc destinat resocializării minorilor și tinerilor care au săvârșit fapte penale şi cărora li s-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, acesta fiind în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Alina Gorghiu: „Greu de privit imaginile care par ireale pentru România anului 2023”

„Deținuții din Centrul educativ – Buziaș, minori și tineri – sunt bătuți cu bestialitate de polițiști. Revoltător și inadmisibil cum înțeleg unii angajați din acest centru să își exercite atribuțiile. Primele măsuri deja luate: am înaintat denunțul penal; tot azi, am demis de urgență conducerea unității;
;am solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi polițiști care apar în filmare cu custodiații;  am dispus trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaș”, a anunțat Alina Gorghiu.

„Acești minori trebuie ghidați prin educație și comunicare eficientă spre ieșirea definitivă din sfera infracțională”

„Voi cere, de asemenea, să fie organizate de urgență cursuri de specializare pentru personal, dar și ședințe de consiliere pentru minori. Vă asigur de pe acum că nu voi avea niciun fel de înțelegere pentru fapte de o asemenea brutalitate. Oameni cu acest tip de reacții comportamentale nu au ce căuta în sistem. Fără excepție! Zero toleranță.

Vorbim totuși despre o instituție al cărei rol este reeducarea copiilor și tinerilor în sensul reintegrării lor sociale, nu distrugerea destinelor cu bâta. Acești minori trebuie ghidați prin educație și comunicare eficientă spre ieșirea definitivă din sfera infracțională, să își formeze competențe care să îi ajute, la punerea în libertate, să își găsească mai ușor un loc de muncă”, a conchis Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Peste 170 de tineri sunt în Centrul Educativ Buziaş

Potrivit site-ului ANP, în Centrul Educativ Buziaș sunt, joi, 173 de tineri. Aceștia au fost găsiți vinovați de instanță pentru săvârșirea unor fapte penale comise înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, pentru care s-a luat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare.

Potrivit informațiilor de pe site-ul ANP, la Centrul Educativ de la Buziaș se aplică ”o strategie de protecţie pe două coordonate: pe de o parte, apărarea societăţii faţă de pericolul proliferării unor fapte antisociale iar, pe de altă parte, protecţia minorilor și tinerilor internaţi faţă de factorii care ar periclita evoluţia adecvată a personalităţii lor”.

Tinerii din centru ar trebui să fie implicați în activități educative şi terapeutice, la care, în unele cazuri, să participe și părinții acestora.

Totodată, cu ajutorul unor organizații guvernamentale şi nonguvernamentale, pentru acești tineri care au comis fapte penale când erau minori ar trebui găsite soluții de reintegrare socială, la finalul perioadei de reeducare din centru.

Misiunea Centrului Educativ Buziaș ar fi, potrivit ANP:

  • ”asigurarea unui standard de viaţă care să permită dezvoltarea armonioasă a personalităţii fiecărei persoane internate;
  • respectarea şi promovarea drepturilor fiecărei persoane internate şi asigurarea protecţiei împotriva oricărei forme de abuz (fizic, psihic, sexual, neglijare);
  • individualizarea tratamentului în funcţie de caracteristicile fiecărei persoane internate pentru dezvoltare fizică şi psihosocială echilibrată;
  • păstrarea şi dezvoltarea legăturilor persoanelor internate cu familia şi comunitatea”.

Practic, în centrul educativ, tinerii ar trebui să își continue studiile, pentru ca, după punerea în libertate, să îşi poată continua pregătirea şcolară. De asemenea, ar trebui să participe la cursuri de pregătire profesională, pentru a-i ajuta să își formeze competențe care să îi ajute, la punerea în libertate, să își găsească mai ușor un loc de muncă.

Potrivit ANP, Centrul Educativ unde tineri care au comis fapte penale sunt internați urmărește:

  • ”intervenţia educativă în perspectiva dobândirii unor atitudini pro-sociale;
  • intervenţie terapeutică, cu scopul reorganizării şi echilibrării personalităţii;
  • includerea persoanelor internate în activităţi valorizatoare, evidenţiindu-se resursele acestora, cu scopul de a obţine modificări pozitive ale imaginii de sine;
  • pregătirea pentru liberare a persoanelor internate astfel încât reintegrarea socială a acestora să fie una facilă.”

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Violență extremă la Centrul Educativ Buziaș. Un tânăr este aruncat la pământ, lovit cu pumnii și cu bastoanele de doi supraveghetori

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii