Alvin Lucier a murit la 90 de ani. Celebrul compozitor suferea de Parkinson (VIDEO)

Alvin Lucier a murit la 90 de ani. Celebrul compozitor suferea de Parkinson (VIDEO)
Alvin Lucier a murit la 90 de ani. Celebrul compozitor suferea de Parkinson (VIDEO) / Foto: Captură YouTube.com
Publicat: 03/12/2021, 07:17

Alvin Lucier, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori, a murit miercuri, 1 decembrie, în urma complicațiilor cauzate de Parkinson. Artistul avea 90 de ani.

Soția sa, Wendy Stokes, a anunțat că Lucier avea Parkinson și suferise, recent, o căzătură, scrie washingtonpost.com.

În 60 de ani de carieră, Lucier s-a făcut remarcat prin stilul avangardist al muzicii sale, folosind, în partituri, orice element, de la undele cerebrale, la glasul păsărilor și dispozitive electronice de ultimă generație.

„I Am Sitting in a Room”

Lucier este binecunoscut pentru capodopera „I Am Sitting in a Room” din 1970. În urmă cu 52 de ani, experimentalistul Lucier a înregistrat un discurs pe un reportofon, pe care l-a redat apoi invers pe un alt dispozitiv de înregistrare, revenind apoi la prima casetă. A repetat procedeul până a avut 32 de discursuri diferite. Artistul a fost inspirat de soția lui de la acea vreme, Mary Lucier, cunoscută pentru „arta Xerox”: realizarea repetată de fotocopii, până când asemănarea cu varianta originală se estompează aproape complet.

Alvin Augustus Lucier Jr., născut în Nashua, New Hamphshire, la 14 mai 1931, provine dintr-o familie în care tatăl a fost avocat, primar și violonist amator. Mama lui Alvin cânta la pian, dar acesta a fost atras de tobe. Alvin s-a arătat interesat de jazz și a absolvit Yale University în 1954.

Ulterior, Alvin a încercat să realizeze muzică electronică la Milano, dar nu a fost mulțumit de rezultate și a urmat o perioadă de recalibrare a muncii sale. „Am așteptat, nu am vrut să imit pe altcineva”, mărturisea artistul.

Marea lovitură a dat-o în 1965, când un savant i-a arătat un amplificator de sunet, creat pentru a reflecta undele alfa. „Am făcut o compoziție pentru undele cerebrale și percuție”, a declarat Alvin pentru Irish Times.

În 1970, Lucier a devenit profesor la Wesleyan University. Acesta a fost un mentor al tuturor artiștilor, de la profesori de muzică până la trupele de indie rock. În 2016, acesta a prezentat un concert în New York, alături de trupa Yo La Tengo.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult