Amendă de zeci de mii de lei pentru o firmă a statului, după poluarea masivă de pe râul Bistriţa. Sunt încă restricții pentru folosirea apei

Amendă de zeci de mii de lei pentru o firmă a statului, după poluarea masivă de pe râul Bistriţa. Sunt încă restricții pentru folosirea apei
Publicat: 15/05/2023, 16:14

Societatea de conservare li închidere a minelor, unitate aflată în coordonarea ministrului Economiei, S.C. Conversmin S.A., a primit o amendă de 90.000 lei de autorități pentru lipsa măsurilor de asigurare a fostei platforme miniere de unde s-au evacuat apele care au produs poluarea masivă a râului Bistrița, începând de sâmbătă. Responsabilii au prelevat probe, iar duminică a fost emis un mesaj Ro-Alert, încă în vigoare, cu restricții de folosire a acestei surse, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române”.

Apa râului Bistrița avea o culoare cărămizie, după cum a anunțat sâmbătă seara un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, din zona Broșteni, iar analizele făcute în scurt timp au arătat o poluare masivă. „În urma efectuării buletinelor de analiză, se constată faptul ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depășiri mari la indicatori față de limitele prevăzute în HG 352/2005”, au anunțat, duminică, oficialii de la Apele Române.

Concentrațiile mari de metale determinate în apele de mină, cât și debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistrița, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluența de apele de mină.

Contactați de Gândul, reprezentanții Apelor Romane au transmis că, pentru moment, nivelul poluării nu reprezintă deocamdată un pericol pentru vegetație, faună și oameni. „Situația este monitorizată încă de azi-noapte de specialiștii de la Apele Române Suceava și Neamț și se fac verificări pentru aplicarea de sancțiuni celor responsabili. Unda de poluare se propagă pe raza județelor Suceava și Neamț, iar nivelul debitului râului Bistrița asigură diluția. „Au fost anunțați reprezentanții Hidroelectrica pentru a prelua o parte din debit și în Izvorul Muntelui (Barajul Bicaz, Hidroelectrica)”, au precizat oficialii.

Totuși, populaţia din comunele nemţene Borca, Fărcaşa şi Poiana Teiului a fost avertizată, duminică, prin RO-ALERT să nu folosească apa din râul Bistriţa pentru adăpatul animalelor şi să evite consumul de pește din râu.

Așa cum precizaseră reprezentanții Apelelor Române, a fost identificat și amendat deținătorul platformei. „În cadrul ședinței CJSU din Suceava, s-a decis sancționarea contravențională a Conversmin S.A. (deținătorul platformei miniere) cu 90.000 lei (40.000- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, 50.000 lei – Garda de Mediu Suceava), la care se adaugă și costurile totale de monitorizare a calității apelor pe toată durata fenomenului. De asemenea, s-a propus, ca soluție temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile, cu o capacitate de 5000 de litri, pentru preluarea deversărilor și decantarea pe cât posibil a apelor de mină”, au tramsmis oficialii instituției.

Când va reveni situația la normal?

Datele de luni ale specialiștilor arată că debitul de ape poluate evacuate a scăzut semnificativ (de la 40 l/s cât era inițial la 10-15 l/s), culoarea râului Bistriţa se apropie de normal. Unda de poluare s-a dispersat la o distanță de 7 km de punctul de poluare, pe teritoriul județului Neamț.

În punctul de preluare la acumularea Izvorul Muntelui (aparținând S.C. Hidroelectrica S.A.) apa se încadrează în limitele normale de calitate.

„Conform ultimelor analize efectuate de specialiștii noștri de la Apele Române (din Suceava și Neamț)- Administrația Bazinală de Apă Siret – Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava și Neamț-, calitatea apei râului Bistriţa se încadrează în clasa a IV-a de calitate pe teritoriul județului Suceava (față de clasă a V-a cât era ieri). Înainte de poluare, cursul de apă se încadra în clasa a III-a de calitate. În continuare, se mențin ușoare depășiri la indicatorul de calitate (Fier)”, spun oficialii Apelor Române.

Potrivit specialiștilor, unda de poluare s-a propagat începând de sâmbătă noaptea pe distanța de 30 de km pe raza județelor Suceava și Neamț, dar pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Timp de trei zile, echipele de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț au monitorizat în teren poluarea (evoluția și propagarea) fiind prelevate probe de apă din mai multe puncte. Conform rezultatelor de la analize, cele mai mari depășiri ale indicatorilor de calitate s-au înregistrat la „fier” și „materii în suspensie” în data de 14 mai, la o distanță de 700 de metri în aval de sursa de poluare.

„În continuare, se mențin restricțiile de folosire a apei din sursa de apă de suprafață (pentru animale, pescuit, alte activități) până la normalizarea situației. Specialiștii noștri de la Administrația Bazinală de Apă Siret- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava și Neamț continuă monitorizarea fenomenului. Din estimările noastre, situația va intra în normal în circa două zile”, au spus reprezentanții Apelor Române.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple