Andreea Moldovan, după ce noile reguli de carantinare au fost publicate în Monitorul Oficial: „Și pe vechea grilă de analiză, Bucureștiul e de carantinat”

Redactor:
Florentina Dinu
Andreea Moldovan, după ce noile reguli de carantinare au fost publicate în Monitorul Oficial: „Și pe vechea grilă de analiză, Bucureștiul e de carantinat”
Foto: edupedu.ro

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a vorbit la Digi24 despre ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, subliniind că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină e „mult mai complexă”.

Andreea Modovan, secretarul de stat din Minsterul Sănătății, susține că și de pe vechea grilă „Bucureștiul e de carantinat”.

Noile reguli de carantinare au fost publicate în Monitorul Oficial, într-un ordin semnat de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.

Ordinul este diferit în ceea ce privește deciderea carantinei care se referă la zonele metropolitane.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților, dacă au minimum 70 de puncte.

Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

 „Carantina se referă şi la zonele metropolitane”

 „Nu este mai dur, este mai obiectiv, în sensul în care are nişte indicatori care pot să fie cuantificaţi, comparativ cu ordinul vechi unde erau nişte indicatori oarecum orientativi. (…) Carantina nu se decide, mai ales zonală, pe un singur criteriu (…) se referă şi la zonele metropolitane, ceea ce  este important că ne permite să vedem ce se întâmplă nu numai într-o localitate mai mică, ci într-o sa lbă de localităţi unde caracterul între aceste localităţi este important”, 

Întrebată dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a spus:

 „Dacă luăm în calcul vechea grilă şi pe acea grilă Bucureştiul este de carantină (…) Decizia de carantină este o decizie complexă, care ţine cont de mult mai mulţi factori. Aceşti indicatori sunt adjuvanţi ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este stuaţia actuală, dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe aceşti indicatori”.

Întrebată dacă premierul Florin Cîțu era la curent cu acest ordin și dacă a existat o dezbatere în acest sens, secretarul de stat din Ministerul Sănătății spune că toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”.

Toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală

Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez. Nu pică din cer, e un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lunăam avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare. Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste, n.r.), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”, a spus Moldovan.

Vlad Voiculescu a anunțat că Bucureștiul nu va intra în carantină de Paști, iar noile criterii de carantinare a localităților clarifică și actualizează criteriile care pot duce la o recomandare de carantinare.

 

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide