Aresel acuză Jandarmeria de discriminare pe criterii rasiale în cazul performerului Gheboasă. Dar recunoaște mesajul ”rasist şi sexist”

Aresel acuză Jandarmeria de discriminare pe criterii rasiale în cazul performerului Gheboasă. Dar recunoaște mesajul ”rasist şi sexist”
Publicat: 09/08/2023, 20:33
Actualizat: 09/08/2023, 20:42

Platforma Aresel, care militează pentru drepturile cetăţenilor de etnie romă, a anunţat, miercuri, că va sesiza CNCD pentru posibilă discriminare comisă de Jandarmeria Cluj împotriva performerului Gheboasă. Organizaţia susţine că este singurul dintre artiştii amendaţi la UNTOLD, sau la alte manifestări de acelaşi fel, deşi mulţi artişti consacraţi au mesaje ”rasiste, sexiste, denigratoare şi revoltătoare”. Organizaţia recunoaşte, însă, că mesajul transmis de Gheboasă este ”rasist şi sexist”.

Gheboasă a fost amendat de jandarmii clujeni, care s-au autosesizat în urma prestației interpretului pe scena festivalului Untold. El se alătură astfel membrilor trupei Șatra BENZ, care au fost amendați după festivalul Neversea de la Constanța, de la începutul lunii iulie.

Amendă stabilit pe suportul optic

Amenda a fost decisă de responsabilii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.

„În data de 6 august a.c., ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la concertul susținut de trapperul Gheboasă, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare și rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca s-a autosesizat și a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-au avut la dispoziție”, au transmis jandarmii clujeni, într-un comunicat de presă.

Platforma acuză jandarmii de slăbiciune în fața presiunii publice

”Aresel va sesiza CNCD pentru posibilă discriminare comisă de jandarmeria din Cluj împotriva artistului Gheboasă în urma prestaţiei sale din cadrul festivalului UNTOLD (…) Considerăm că decizia Jandarmeriei de a se băga în acest caz foarte mediatizat este ori una profund discriminatorie ori doar un exerciţiu de PR şi vigilenţă (sau ambele)”, au scris, miercuri, pe Facebook, reprezentanţii Aresel.

Aresel neagă precedentul Șatra BENZ

Aceştia afirmă că nu au existat alţi artişti sancţionaţi pentru textele lor, deși a mai fost și precedentul Șatra BENZ, de la Neversea.

”Din ştiinţa noastră, relativ limitată în acest domeniu, nu am auzit până acum de aplicarea unei asemenea sancţiuni unui artist pentru versurile pe care le-a folosit – nici pentru rasism, sexism, homofobie – larg răspândit în repertoriul unor artişti consacraţi, apreciaţi de publicul larg şi promovaţi în mass-media. De aceea, suntem curioşi să vedem amenzile aplicate de aceştia celor de la Paraziţii după concertele lor sau mai recent amenzile aplicate pe acest articol de lege altor artişti de trap de o altă etnie decât Gheboasă ce au versuri cel puţin la fel de rasiste, sexiste, denigratoare şi revoltătoare”, au mai transmis oficialii Platformei Aresel.

Aresel va cere oficial Jandarmeriei să transmită punctual în ce alte astfel de cazuri au mai decis până acum că trebuie amendat artistul.

”De asemenea, vom scrie o petiţie către CNCD să vedem dacă şi ei ne împărtăşesc opinia că decizia Jandarmeriei de a-l sancţiona pe artist este una profund discriminatorie pe criteriu etnic.

Sigur, asta nu îl scuză pe Gheboasă, textul pe care l-a folosit e rasist şi sexist în opinia specialiştilor consultaţi de noi, dar e treaba Jandarmeriei să judece asta?”, a mai transmis organizaţia.

Jandarmeria se declară imparțială

Acuzată de artist de discriminare, Jandarmeria a precizat anterior că sancţiunile aplicate de echipajele proprii nu sunt discriminatorii, etnice, religioase sau de orice altă natură. „Toate acţiunile noastre sunt ghidate de principiile imparţialităţii, echităţii şi respectului pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a transmis, marţi seară, Jandarmeria Română.

Instituţia precizează că Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca va continua să analizeze imaginile din timpul festivalului.

”Acolo unde se vor constata fapte antisociale, vor fi aplicate sancţiuni conform legii, într-o manieră echitabilă şi nediscriminatorie”, a mai transmis instituţia.

Citiți și: EXCLUSIV-Va fi sancționat Gheboasă, după Untold? La Neversea, trapperii din Șatra BENZ au primit amenzi. „S-au folosit exprimări care încălcau legea”

EXCLUSIV| Scandalul ”Gheboasă” explicat de un antropolog: Tinerii cântă ce aud ca să arate că știu, sunt cool, dar nu știu. Mai ușor cu panica morală!

Câte clase are Gheboasă, una dintre vedetele ediției UNTOLD 2023 / Ce sfat legat de școală are pentru tineri

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului