Cantitatea de zahăr optimă pe care e bine să o consumi diferă în funcție de vârstă. Există totuși o recomandare venită de la Organizația Mondială a Sănătății cu privire la acest subiect. Conform experților, cantitatea de zahăr pe care e bine să o consumi trebuie să fie aproximativ 25 de grame pe zi. Asta înseamnă cam 5 lingurițe mici, în rândul adulților și de 12 grame de zaharuri pe zi, adică 3 lingurițe, pentru copii.
Evident, toți medicii ne recomandă să consumăm cât mai puțin zahăr rafinat. Pentru că acesta se regăsește însă în numeroase alimente, inclusiv sucuri, dar și produse de patiserie sau de tip fast food, acest lucru poate fi dificil.
Organizația Mondială a Sănătății are însă o recomandare pentru un adult sănătos, dar și pentru copii și vârstnici. Care e cantitatea de zahăr pe care să o consumi în funcție de vârstă?
În urmă cu 15 ani, Food and Drug Administration recomanda un consum maxim de 50 g de zahăr pe zi, adică cam 4 linguri mari. Ulterior însă, Organizația Mondială a Sănătății a revizuit această cantitate.
Conform experților de la OMS, cantitatea de zahăr pe care e bine să o consumi trebuie să fie mai mică, mai exact 25 de grame pe zi. Asta înseamnă cam 5 lingurițe mici și se aplică în rândul adulților.
De cealaltă parte, cantitatea ideală de zahăr pentru copii este de 12 grame de zaharuri pe zi, adică 3 lingurițe. Menționăm faptul că doza generală recomandată, adică de 25 de grame pe zi, nu include zaharurile conținute de fructe, dacă sunt consumate întregi.
Asta în contextul în care fructele conțin fibre, glucoză, dar și zaharoză. De asemenea, zaharoza din fructe este asimilată treptat și transformată în energie deci nu se compară cu cea preluată din alimentele procesate.
Practic, potrivit specialiștilor, cel mai bine ar fi să ne limităm la zahărul natural din fructe pentru un organism sănătos. Totodată, mai pot fi consumate săptămânal și câteva linguri de miere.
Pe lângă faptul că zahărul distruge smalțul dinților, acesta favorizează acumularea kilogramelor nedorite. Totodată, crește rezistența la insulină și poate declanșa diabet.
Zahărul face rău și la ficat și vine cu un risc crescut de boli renale cronice.