Bankman-Fried, „trădat în dragoste” în scandalul prăbușirii bursei cripto FTX. Fosta sa iubită este martor-cheie în dosar și ar fi acceptat să colaboreze cu procurorii federali. Avocat: „Ar putea fi dinamită legală”

Bankman-Fried, „trădat în dragoste” în scandalul prăbușirii bursei cripto FTX. Fosta sa iubită este martor-cheie în dosar și ar fi acceptat să colaboreze cu procurorii federali. Avocat: „Ar putea fi dinamită legală”
Caroline Ellison, fosta șefă a Alameda Research, deține informații cheie în scandalul prăbușirii bursei cripto FTX/ Sursa FOTO: Captură Twitter @carolinecapital
Publicat: 23/12/2022, 22:17
Actualizat: 23/12/2022, 22:40

Fostul CEO și fondatorul bursei cripto FTX, Sam Bankman-Fried este acum în custodia autorităților federale, după ce a cerut voluntar extrădarea din Bahamas, unde a fost arestat săptămâna trecută. Bankman-Fried este acuzat de fraudarea investitorilor cu cel puțin 1,8 miliarde de dolari, după falimentul răsunător al companiei sale. Însă fosta sa iubită, Caroline Ellison, are informații cheie în dosar, și i-ar putea da peste cap calculele optimiste din Bahamas.

Ellison, în vârstă de 28 de ani, este fostul CEO al Alameda Research, compania de fonduri speculative cu rol-cheie  în „suveica financiară” creată de Bankman-Fried și cunoaște bine ce s-a întâmplat înaintea falimentului brusc al FTX în noiembrie.

Mai mulți avocați americani cunoscuți ca apărători ai „gulerelor albe” au explicat pentru New York Post ce înseamnă, pentru Bankman-Fried, faptul că Gary Wang, un co-fondator al FTX și Caroline Ellison vor pleda vinovați pentru fraudă. Informația a fost transmisă oficial, în cursul zilei de miercuri, de procurorul american din Manhattan.

Ellison, care ar putea risca până la 110 ani de închisoare, conform documentelor aflate pe masa procurorilor federali, ar putea spera la o pedeapsă mult mai blândă dacă acceptă să dezvăluie „scheletele” din dulapul fostului iubit.

„Aproape invariabil, oamenii spun: „La sfârșitul zilei, trebuie să mă uit la interesul meu sau al familiei mele. Chiar dacă nu-mi place ceea ce mi se cere să fac”, a declarat Jack Sharman, un avocat specializat în infracțiuni ale „gulerelor albe”, de la casa de avocatură  Lightfoot, Franklin and White, pentru New York Post.

Într-un tweet care apare pe pagina de socializare a fostei iubite a lui Bankman Fried,  pare că Ellison luase deja o decizie în acest sens încă de pe 17 noiembrie, când scandalul FTX luase amploare. Totuși, nu este clar dacă acest cont, creat în septembrie 2022 – când problemele FTX erau încă ascunse sub preș – îi aparține sau este fake.

Ce știe Caroline Ellison despre Bankman-Fried

Investițiile speculative ale Alameda au fost făcute prin utilizarea depozitelor clienților FTX, cu miliarde de dolari sustrase fără știrea utilizatorilor. Și Alameda a fost cea care a acoperit schema de fraudă, deoarece fondul speculativ s-a asigurat că activele pe care le tranzacționa pe FTX nu au fost îndepărtate din propriul bilanț.

În solicitarea sa privind procedura de faliment – depusă pe 11 noiembrie – FTX estimează că va avea mai mult de un milion de creditori care solicită despăgubiri – unii dintre ei convinși să-și plaseze economiile de o viață. Documentele arată, de asemenea, că Alameda Research a acordat trei împrumuturi personale directorilor FTX. Doar  Bankman-Fried a împrumutat de la propria sa firmă 1 miliard de dolari. Și în timp ce CEO-ul FTX, Sam Bankman-Fried, deținea 90% din firma de tranzacționare, Caroline Ellison era la cârma Alameda când ambele companii s-au prăbușit.

Bankman-Fried a plătit joi o cauțiune de aproape 250 milioane dolari pentru a scăpa de pușcărie pe durata procesului. Sursa: Profimedia

De când a izbucnit scandalul FTX, Ellison – fiica unui profesor de economie a Institutului de Tehnologie din Massachusetts – a încercat să se mențină în umbră – se presupune că a ieșit la suprafață public o singură dată pentru a lua o cafea în New York City pe 4 decembrie.

Absolventă de la Stanford, Ellison, a locuit între Bahamas, unde FTX a închiriat un penthouse ultra luxos și în Hong Kong, unde ea, Bankman-Fried și un grup de prieteni ai lor s-au mutat pentru a tranzacționa criptomonede în 2018.

De la „haremul imperial chinezesc poliamoros”, la „lupte vicioase pentru putere”

Nu se știe pentru cât timp s-a întâlnit Ellison cu Bankman-Fried și când, dar postările Tumblr care i-au fost atribuite sugerează că la un moment dat s-a implicat într-o „schemă poliamoroasă”, notează New York Post..

„Când mi-am început prima incursiune în poli, m-am gândit la asta ca la o ruptură radicală de trecutul meu in datingul comercial. Dar am ajuns să decid că singurul stil acceptabil de poli este cel mai bine caracterizat ca ceva de genul „harem imperial chinezesc”. Nimic din aceste lupte ierarhice; toată lumea ar trebui să aibă un clasament al partenerilor săi, oamenii ar trebui să știe unde se încadrează în clasament și ar trebui să nu existe lupte vicioase pentru putere pentru rangurile superioare” ar fi scris Ellison în articolul Tumblr, potrivit Daily Mail. 

Acum se pare că luptele pentru putere s-au transformat în luptă pentru supraviețuire, în contextul în care Bankman-Fried  este pasibil de condamnare de 115 ani pentru acuzații de fraudă, spălare de bani și încălcare a legislației privind finanțarea campaniilor electorale.

Cauțiune record de 250 milioane dolari pentru Bankman-Fried

Procurorii susțin că a folosit în mod ilegal miliarde de bani ai investitorilor pentru a cumpăra proprietăți imobiliare, pentru a-și finanța firma comercială Alameda Research și pentru a face donații politice, estimate recent în presa americană la 40 milioane dolari. El urmează să fie plasat în arest la domiciliu după ce instanța a stabilit joi  o cauțiune record de 250 de milioane de dolari.

„Bankman-Fried ia apa (n.r. la bord), repede, iar o plută de salvare nu apare nicăieri în vedere. Aceasta este o consecință a jocului recent atât al lui Ellison, cât și al lui Wang – pentru că probabil că vor submina multe dintre apărările sale sau argumentele că ei erau la conducere sau făceau lucruri fără știrea lui. Declarațiile sale vor fi subminate de dovezile electronice, precum și de martorii cooperanți”, a declarat pentru New York Post Michael Weinstein, fost procuror federal și avocat cunoscut pentru pledoarii pentru „gulere albe” la Cole Schotz

În timpul audierii de joi a lui Bankman-Fried la tribunalul federal din Manhattan procurorul adjunct Nick Roos a spus că probele care vor fi prezentate la procesul său vor include „mai mulți martori cooperanți”, zeci de angajați FTX și zeci de mii de pagini de documente ale companiei.

Avocat: Depozițiile Carolinei Ellison ar putea fi „dinamită legală”

Pentru că atât angajații, cât și membrii cheie ai cercului său interior s-au întors împotriva lui, „nu există o cale ușoară aici”, a spus și Sharman.
Probabil că procurorii federali au conceput deja acordurile de pledoarie ale lui Ellison și Wang „pentru a stimula foarte mult oamenii care au pledat să coopereze energic și să sprijine eforturile guvernului în orice mod posibil”, a explicat Sharman.

Acum, Bankman-Fried pare să fie ținta principală a guvernului federal. Situația sa este suficient de dificilă încât, dacă procurorii îi oferă un acord, s-ar putea să nu fie cu mult mai bine decât să-și asume șansele la un proces în instanță, a presupus Sharman.

Weinstein a spus că dacă Bankman-Fried ar fi clientul său, l-ar întreba în primul rând ce ar putea spune Ellison și Wang procurorilor.

„Întotdeauna am pus întrebarea (n.r clienților): dacă cineva s-ar întoarce împotriva ta, care este cel mai rău lucru pe care l-ar putea spune? Ce ar spune colegul tău de serviciu? Ce ar spune numărul doi sau trei din organizație despre tine?”, spune Weinstein.

Judecând după apropierea anterioară a lui Ellison de Bankman-Fried, dovezile pe care ea ar fi putut să le furnizeze – cum ar fi conținutul unui chat de grup pe care se presupune că l-au împărtășit numit „Wirefraud” – ar putea fi dinamită legală.

Reluând presupunerea lui Sharman, Weinstein a adăugat: „Este foarte rar – aproape o dată la lună albastră – ca un individ să nu se aibă grijă de el însuși la sfârșitul zilei”.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
Doina și George, românii din Spania găsiți împușcați în cap, cu două cărți de joc...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
10 mașini ce nu ar trebui să le cumperi niciodată la mâna a doua. Care...
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Explozie într-un apartament din Capitală. Un bărbat a fost prins sub o placă de beton
Andreea Bălan îi dă fatala lui George Burcea! Dar să vezi cu ce
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...