BILANȚ bun de VREME rea. Peste 80 de persoane aflate în pericol, din cauza fenomenelor meteo extreme, salvate de angajații MAI

BILANȚ bun de VREME rea. Peste 80 de persoane aflate în pericol, din cauza fenomenelor meteo extreme, salvate de angajații MAI
FOTO - ISU Bacău
Publicat: 16/07/2023, 13:22
Actualizat: 16/07/2023, 13:27

Peste 80 de persoane aflate în pericol iminent din cauza fenomenelor meteo, salvate de angajații MAI, în ultimele 2 luni, în timpul intervențiilor pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de fenomenele hidrometeorologice care au afectat România. În toate județele aflate sub avertizare de cod portocaliu și roșu și în municipiul București au fost activate grupele operative, iar unde a fost cazul au fost convocate Comitetele Județene pentru Situații de Urgență.

  • Astfel, pentru a interveni în sprijinul cetățenilor, la nivel național au fost în serviciul operativ pregătiți zilnic, în medie, aproape 10.000 de pompieri, polițiști și jandarmi, cu aproximativ 6.000 de mijloace tehnice. În situațiile de risc care au necesitat intervenție promptă, efectivele s-au deplasat rapid în localitățile afectate.
  • Pe lângă cele 82 de persoane salvate de forțele MAI, 299 de persoane au fost relocate temporar la rude sau în spații puse la dispoziție de autorități.
  • În acest interval, 206 persoane au fost temporar izolate, accesul în zonele unde se aflau realizându-se pietonal sau cu ajutorul autovehiculelor prevăzute cu tracțiune integrală.

S-a intervenit pentru scoaterea  apei din 434 de locuințe

Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice severe, au fost înregistrate efecte la nivelul a 649 de localități din toate cele 41 județe și la nivelul municipiului București.

  • Astfel, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 434 de case, 269 de anexe gospodărești, 19 instituții publice și de pe 155 de străzi.
  • De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea a peste 750 de copaci, 41 de stâlpi de tensiune și a 47 de acoperișuri de bloc. Au fost avariate 249 autoturisme. Totodată, 48 de drumuri au fost afectate.
  • La nivelul structurilor pentru intervenție în situații de urgență s-a dispus menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea intervenției în cel mai scurt timp.
  • Totodată, au fost monitorizate, în teren, cursurile de apă vizate de avertizările/atenționările de fenomene hidrologice periculoase.

630 de mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT

În acest interval, în contextul avertizărilor hidrometeorologice, au fost emise 630 de mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT la nivelul județelor și al municipiului București, precum și 95 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 27 de județe.

Între acțiunile efectivelor MAI menționăm o intervenție din localitatea Râmeț (Județul Alba), unde un grup de 25 de turiști nu au mai putut înainta din cauza creșterii nivelului unui pârâu, aceștia fiind transportați cu mijloace ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență într-o zonă de unde au putut să se întoarcă acasă în siguranță.

  • Forțele de intervenția au acționat și pentru salvarea a 11 persoane (un adult și 10 copii) care nu s-au mai putut întoarce la mal cu caiacele de pe lacul Siutghiol (Județul Constanța), din cauza unor rafale de vânt puternic.
  • De asemenea, mai multe persoane au fost salvate în zona localității arădene Buceava-Șoimuș, 4 dintre acestea dintr-un autoturism surprins de ape, iar alte 4 care se adăpostiseră în podurile a două case.

Ministerul Afacerilor Interne recomandă populației să trateze cu maximă seriozitate și responsabilitate avertizările emise, precum și indicațiile personalului implicat în gestionarea situațiilor de urgență.

  • Astfel, se recomansă planificarea traseului care urmează să fie urmat cu autovehiculul în funcție de condițiile meteorologice și evitarea, pe cât posibil, a deplasării în zone pentru care s-au emis avertizări meteorologice sau hidrologice. Dacă deplasarea este imperios necesară, înainte de a pleca la drum, informați-vă referitor la condițiile meteo și starea drumurilor.
  • Folosiți corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic (reamintim că legislația rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire în afara localităților și în timpul zilei).
  • Adaptați permanent viteza la condițiile de drum. Indiferent dacă vă deplasați cu mașina sau pe jos, evitați să vă aventurați pe trasee pe care nu le cunoașteți și nu traversați cursuri de apă chiar dacă par ușor de trecut.
  • Urmarea unor trasee pietonale pentru agrement presupune și adaptarea ținutei vestimentare la tipul acestora, inclusiv în eventualitatea scăderii temperaturii sau a unor precipitații abundente. Indiferent de traseul urmat, asigurați-vă că aveți mijloace pentru a solicita ajutorul autorităților dacă siguranța vă este pusă în pericol.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne