Bogdan Aurescu, despre ridicarea vizelor SUA pentru români: Urmărim lansarea unei campanii de informare pentru reducerea ratei de refuz

Bogdan Aurescu, despre ridicarea vizelor SUA pentru români: Urmărim lansarea unei campanii de informare pentru reducerea ratei de refuz
Aurescu, despre ridicarea vizelor SUA pentru români: Urmărim lansarea unei campanii de informare pentru reducerea ratei de refuz / Mediafax FOTO / Alexandru Dobre
Publicat: 22/04/2021, 07:33

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat la telefon cu secretarul de stat american, Antony Blinken, despre motivele pentru care românilor li se refuză viza de intrare în SUA. Astfel, va fi lansată o campanie de informare publică, referitor la aceste motive, care să ducă, în cele din urmă, la ridicarea vizelor pentru SUA.

Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american. Ea prevede un anumit plafon, de 3%, din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt, de 6 luni, în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%.

Noi suntem în jur de 9-10%, acesta e plafonul la care ne încadrăm în momentul acesta, prin urmare, trebuie să facem în continuare eforturi de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză, să ştie dacă au şanse să obţina această viza, pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid să ajungem la 3%”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi 24.

Campanie de informare pentru ridicarea vizelor

„Este şi ceea ce am discutat, în convorbirea mea telefonică recentă cu secretarul de stat american Antony Blinken, să vedem împreună care sunt aceste raţiuni ale refuzului”, a spus Aurescu.

„În momentul în care vom avea o discuţie aplicată pe motivele de refuz, atunci vom putea să targetăm această campanie publică exact pe acele elemente care fac ca în momentul de faţă să rămânem la un astfel de plafon destul de ridicat, departe de plafonul de 3% care ne introduce în Visa Waiver”, a explicat ministrul român de Externe.

Fără vize în SUA în 2024

Andrei Muraru, noul ambasador al României în SUA, a declarat, recent, că, până la încheierea mandatului lui Klaus Iohannis, în 2024, românii vor putea călători fără viză în SUA.

Pentru ca România să poată fi inclusă în programul Visa Waiver, care presupune călătoriile în SUA fără viză, trebuie ca rata de respingere a celor care solicită viza de SUA să nu depășească 3 la sută. În prezent, țara noastră are o rată de refuz a vizelor de peste 10%, informează sursa citată.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase