Bogdan Buta UNTOLD, basma curată. Presupușii săi parteneri de sex minori nu s-au încadrat în noua lege care reglementează violul

Bogdan Buta UNTOLD, basma curată. Presupușii săi parteneri de sex minori nu s-au încadrat în noua lege care reglementează violul
Publicat: 08/03/2024, 20:10
Actualizat: 08/03/2024, 20:24

Bogdan Buta, fondatorul festivalului Untold, acuzat de sex cu minori, a scăpat de acuzații. Procurorul a decis clasarea dosarului având în vedere că, la data când ar fi avut loc presupusele fapte, legea prevedea că minorii cu vârsta mai mare de 16 ani pot să consimtă actul sexual.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 29.01.2024, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. 1 şi 2 lit. c) C.pen, se arată în comunicatul de presă.

Sex consimțit cu un minor

Mai departe, încadrarea juridică s-a schimbat: din două infracțiuni de agresiune sexuală, în două infracțiuni de act sexual cu un minor. Procurorul a decis clasarea dosarului având în vedere că, la data când ar fi avut loc presupusele fapte, legea prevedea că minorii cu vârsta mai mare de 16 ani pot consimți actul sexual.

  • „Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 29.01.2024, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. 1 şi 2 lit. c) C.pen, se arată în comunicatul de presă.

Mai departe, încadrarea juridică s-a schimbat: din două infracțiuni de agresiune sexuală, în două infracțiuni de act sexual cu un minor.

Spuse și nespuse

Procurorul a decis clasarea dosarului având în vedere că, la data când ar fi avut loc presupusele fapte, legea prevedea că minorii cu vârsta mai mare de 16 ani pot consimți actul sexual.

„În al doilea rând, având în vedere că din starea de fapt rezulta că alături de cele două persoane minore care ar fi fost în locuința autorului, s-ar mai fi aflat și o altă persoană cu vârsta de 15 ani la acea dată, cu privire la această faptă s-a constatat că nu există nicio probă că s-ar fi încercat întreținerea unor acte sexuale consimțite de către presupusul autor cu aceasta, în acest sens fiind inclusiv cele învederate de către această persoană vătămată organelor judiciare. Prin urmare, cu privire la această infracţiune, respectiv tentativă la act sexual cu un minor, (…) procurorul a dispus clasarea cauzei întrucât fapta nu există, (…)”, conform aceleiași surse.

Nici vorbă se șantaj

Cu privire la acuzațiile de șantaj, procurorii au stabilit că fapta nu există.

În concret, din mijloacele de probă au rezultat indicii că persoanele minore ar fi sustras din locuința autorului mai multe bunuri, fapt pentru care, acesta din urmă a solicitat restituirea bunurilor. Conform considerentelor ordonanței de clasare, modalitatea în care autorul a solicitat restituirea bunurilor nu poate fi circumscrisă unei infracțiuni de şantaj, dat fiind faptul că acțiunile autorului nu au fost de natură să le creeze victimelor o stare de temere. Pentru aceste argumente, s-a dispus clasarea pentru infracțiunea de şantaj în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală, conform procurorilor.

Polițiștii clujeni au deschis o anchetă după ce în presa locală au apărut informații potrivit cărora fondatorul Untold și Neversea, Bogdan Buta, ar fi întreținut relații sexuale cu doi adolescenți de 15 și 16 ani, în urmă cu trei ani, potrivit Cluj24 și Bihoreanul.

Citiți și: Cei doi tineri care îl acuză pe milionarul Bogdan Buta de agresiune sexuală au fost audiați / Ei au depus PLÂNGERE împotriva patronului Untold

Milionarul Bogdan Buta, patronul Untold, reacționează după acuzațiile de agresiune sexuală: Totul e un scenariu SF, rezultat al unor minți bolnave

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji