Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat că taxa auto pentru mașinile poluante va intra în vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie 2026.
Tánczos Barna a precizat că această schimbare ar putea genera taxe mai mici la anumite mijloace de transport, întrucât majoritatea taxelor se duc în bugetul autorităţilor locale.
Ministerul Transporturilor pregătește două mari modificari privind taxarea autoturismelor.
Este vorba de taxa pe poluare, ce va fi transferata într-o noua formulă de calcul a impozitului pe vehicule. Pe lângă capacitatea cilindrica, în funcție de care se calculează acum impozitul unei mașini, se va adaugă și clasa de poluare.
Una dintre variantele luate în considerare ar putea genera o majorare semnificativă a taxei pentru șoferii cu mașini vechi și poluante, de la 100 de lei în prezent, la până la 2.000 de lei.
Dacia propune ca pentru mașinile mai vechi de 10-15 ani să se plătească un impozit de la 150-200 lei și până la 1.900 lei.
„Nu am primit o propunere la Ministerul Finanțelor de la dânșii, nu am avut o discuție pe această propunere și nici nu aș vrea să o comentez. Le respect punctul de vedere.
Ceea ce e în PNRR este obligația României să analizeze cum scade poluarea și prin intermediul unor taxe și impozite la mijloacele de transport.
Urmează această regândire a impozitării mijloacelor de transport și a folosirii infrastructurii rutiere. Este un jalon care este în sarcina Ministerului Transportului, dar având în vedere că este și o aplicare la nivel local a impozitelor și taxelor locale asupra mijloacelor de transport, trebuie discutată și cu autoritățile locale.
Cred că se poate găsi un echilibru care să ducă la reducerea impozitelor pentru mașinile mai puțin poluante, cum ar fi mașinile noi, dar și o creștere a impozitării la mașinile poluante”, a declarat Tanczos Barna, la Antena 3 CNN.