Care este poziția producătorilor și furnizorilor din energie după propunerile de modificare a schemei de compensare și plafonare a prețurilor. Concluziile premierului

Publicat: 18/01/2022, 12:24
Actualizat: 18/01/2022, 12:28

Guvernul anunță că furnizorii de energie electrică și gaze naturale, cu care premierul Nicolae Ciucă și membri ai Cabinetului său s-a întâlnit marți, au agreat noile măsuri anunțate de Executiv pentru compensarea și plafonarea prețurilor, convenite în ședința de luni seara a coaliției. În plus, furnizorii au promis că se vor strădui să nu mai emită facturi greșite și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură.

Schimbările gândite și convenite la nivelul coaliției de guvernare pentru schmea de ajutor pentru compansarea facturilor și plafonarea prețurilor au fost prezentate și discutate, marți, de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și membri ai Guvernului în cadurul unei întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei.

Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, a fost aprobată de Camera Deputaților, for decizional, în 27 octombrie 2021 și este aplicabilă, în prezent, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Înainte de modificările adoptate de Senat și comisiile Camerei Deputaților, conform notei de fundamentare a OUG 118/2021, impactul bugetar al OUG privind compensările era estimat la aproximativ 522 milioane de lei pentru anul 2021 și aproape 783 milioane de lei pentru lunile aferente anului viitor, deci aproximativ 1,3 miliarde de lei.

Schema este în curs de modificare, conform deciziilor din ședința coaliției de luni, anuțate de premierul Nicolae Ciucă, iar impactul bugetar pentru cele două luni vizate – februarie – martie 2022 – ar fi de aproximativ 3 miliarde de lei.

Ce s-a discutat la Palatul Victoria

Potrivit unui comunicat transmis de Guven, premierul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului, măsuri vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus, în perioada imediat următoare, analizei și aprobării Executivului.

Este vorba, așa cum a anunțat premierul luni seara, de plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.

„Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează acest preț. Practic, reiese o compensarea de 0,291 lei per kilowatt, ceea ce la consumator se va percepe 0,68 lei per kilowatt. De asemenea, pentru IMM, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat prețul la 1 leu per kilowatt”, a anunțat premierul luni seara, după ședința coaliției.

Potrivit premierului, la gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kilowatt.

„De asemenea, pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt. În același timp, am luat decizia ca toate facturile să fie stornate, cele care au fost emise greșit, să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a spus Nicolae Ciucă, luni seara.

Premierul a cerut remedierea problemelor semnalate de consumatori

În cadrul întâlnirii de marți, premierul le-a solicitat reprezentaților industriei să ia măsuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă consumatorii.

Potrivit Institului Național de Statistică, rata inflaţiei în octombrie 2021 comparativ cu aceeaşi lună a anului 2020 a fost 7,9%, iar preţurile la energie electrică, gaze și încălzire centrală au crescut cu 30,8% în acest interval, iar la combustibili cu 23,5%.

„Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Potrivit sursei ciatat, în cadrul discuțiilor, au fost prezentate în detaliu modalitățile în care se aplică schemele de compensare și plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum și soluțiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici

Conform analizei prezentate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energie electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.

„Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până  acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură”, a transmis Palatul Victoria.

La consultările de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului.

La discuții au participat membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE – ce reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale) – Eric Stab, președintele ACUE, Chairman & CEO ENGIE România și director executiv ENGIE pentru Europa de Est, Carlo Pignoloni, CEO & Country Manager Enel România, Volker Raffel, CEO E.ON România, membru Board Federația ACUE, Corina Popescu, CEO Electrica S.A., vicepreședinte Euroelectric, membru Board Federația ACUE, Ondřej Šafář, CEO CEZ România, vicepreședinte Federația ACUE, Daniela Dărăban, director executiv Federația ACUE.

De asemenea, au mai participat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte A.N.R.E., Mihai Culeafă, președinte ANPC, Bogdan Nicolae Badea, președinte Hidroelectrica, Aristotel Marius Jude, membru executiv Romgaz, Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, Daniel Burlan, președinte Complexul Energetic Oltenia, Gabriel Andronache, președinte Transelectrica, Ion Sterian, director general Transgaz,  Niculae Havrileț, director general Distribuție Energie Electrică România, reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase