Câți locuitori va mai avea România în 2050. Specialist: „Scăderea de 100.000 din 2020 este enormă. Va fi dramatic”

Câți locuitori va mai avea România în 2050. Specialist: „Scăderea de 100.000 din 2020 este enormă. Va fi dramatic”
Câți locuitori va mai avea România în 2050. Specialist: „Scăderea de 100.000 din 2020 este enormă. Va fi dramatic”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/02/2021, 09:54

Potrivit unei proiecții realizate de Institutul Național de Statistică, dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea la 16 milioane de locuitori în 2050.

Aceasta în contextul în care anul 2020 a fost al 31-lea în care numărul deceselor a fost mai mare decât cel al nașterilor, informează Digi24.

Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani, iar declinul demografic afectează toate sectoarele economiei: PIB, buget, sustenabilitatea fondurilor de pensii, alocarea de fonduri europene.

Situația demografică, discutată la nivel înalt

Potrivit sursei citate, situația demografică a României a fost unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirii dintre președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și liderii coaliției de guvernare.

Din declarațiile miniștrilor reiese că sunt luate în calcul mai multe măsuri pentru combaterea declinului demografic cu care se confruntă România.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că va face din construcția de creșe și after-school-uri o prioritate în mandatul său, astfel încât părinții să aibă posibilitatea să își continue activitatea profesională, iar natalitatea să fie stimulată.

Totodată, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că are în vedere extinderea vârstei de pensionare, de la 65 la 70 de ani, în cazul în care o persoană își dorește acest lucru.

Specialist: Situația va deveni dramatică

Vasile Ghețău, directorului Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității din București, a explicat pentru Digi24 că scăderea demografică de anul trecut, de 100.000 de oameni, este uriașă, iar depopularea se va accentua.

„Anul trecut, scădere naturală a atins 100.000 locuitori, față de 60.000 – 70.000 în alți ani. 100.000 de locuitori pierdere naturală într-un an este enorm pentru o populație de 19,2 milioane de locuitori. Dacă această scădere naturală se menține, de 100.000 pe an, probabil vom avea o migrație externă încă negativă la care se adaugă scădere naturală și avem o scădere totală 150.000 de locuitori pe an.

Este dramatic, iar perspectivele statistice și din surse internaționale reiese că populația era proiectată pentru mijlocul secolului între 15-16 milioane, depinde de ipoteza asupra migrației. Or, scăderea de anul trecut și sigur se va întâmplă și în acest an, toate aceste calcule trebuie refăcute, pentru că datele sunt previzibile, pentru mijlocul secolului vor fi și mai dramatice. Depopularea ia dimensiuni din ce în ce mai dramatice”, a declarat directorul Centrului de Cercetări Demografice.

Acesta mai spune că măsurile punctuale, precum creșterea alocațiilor sau stimulentele financiare nu reprezintă soluția de redresare a natalității. Ghețău adaugă că în spatele acestui fenomen, de a avea un copil sau cel mlt doi, sunt factori de natură economică, socială și personală, iar factorul determinant nu mai este doar cel economic, ci și cel profesional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Cine este Bianca, tânăra în vârstă de 17 ani care a fost ucisă de cel...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informație cumplită despre Traian Băsescu! Anunțul momentului despre fostul președinte al României
Tinerii din România nu mai pot fi independenți. Motivele pentru care nu-și părăsesc casa părintească
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....