Când va avea loc recensământul populației. A fost amânat

Când va avea loc recensământul populației. A fost amânat
Sursa: Alexandra Pandrea – Gândul.ro
Publicat: 18/02/2021, 11:31

Recensământul populației României, programat pentru acest an, a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Autoritățile au hotărât că este mai sigur ca recensământul să nu aibă loc în 2021, deoarece sunt mulți români în izolare sau carantină și recenzorii ar putea lua COVID.

„Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”, a declarat Andrei Tudorel, președintele INS România, la Digi24.

Recensământul populației, de abia în 2022

Numărarea locuitorilor României se va desfășura de abia în vara lui 2022. În premieră, datele vor fi adunate online.

Recensământul populației României va fi realizat în trei etape: în prima etapă vor fi colectate date personale ale populației din diverse surse, în a doua etapă oameni vor accesa o platformă online unde vor completa datele personale, cum ar fi religia, iar în rural primăriile îi vor ajuta pe oameni să completeze, iar în ultima etapă, cei care nu au completat datele pe internet vor fi contactați la domiciliu.

Recensământul agricol, în acest an

„Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.

În 2021 se va desfășura totuși recensământul agricol, care va începe în luna mai și se va întinde pe două luni.

Ce populație are România

Potrivit recensământului din 2011, România avea o populație de 20.121.641 locuitori, cu o densitate de 84,4 locuitori / km2. Populația era alcătuită din: 88,9% români, 6,5% maghiari, 3,3% rromi și 1,3% alte minorități etnice.

Persoanele care vor refuza să participe la recensământul din 2021 riscă amenzi usturătoare

În anul 2021 va fi organizat un nou recensământ al populației și al locuințelor din România, iar participarea la acest recensământ va fi obligatorie.

Mai mult decât atât, neparticiparea la această operațiune va fi sancționată cu amenzi care pot ajunge chiar și la suma de 3.000 de lei.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult