Prima pagină » Actualitate » Ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică în România. La cât ajunge recompensa

Ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică în România. La cât ajunge recompensa

Ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică în România. La cât ajunge recompensa
Ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică în România / sursă foto: Shutterstock

Iată ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică în România. Persoanele aflate în această situație trebuie să se supună în fața legii și pot intra în posesia unei recompense. Iată informațiile mai jos.

Plimbările în anumite spații verzi ar putea veni cu surprize: o eventuală descoperire arheologică, de la micuțele monezi, până la oase, fosile sau chiar bucăți ale unor artefacte valoroase. Însă, în momentul în care o asemenea descoperire are loc, persoana în cauză are câteva obligații, potrivit legii.

Ce obligație ai dacă faci o descoperire arheologică în România

În ultimii ani, tot mai multe persoane și-au îndreptat atenția către „vânătoarea de comori”. Recent, au avut loc descoperiri arheologice valoroase, însă acest aspect generează o nouă responsabilitate în fața legii: „comoara” trebuie să fie declarată în termen de 72 de ore și, apoi, predată statului român. În urma acestui fapt, persoana care a făcut descoperirea și a predat-o statului poate primi o recompensă. Persoana care a făcut descoperirea arheologică ar putea primi o recompensă de până la 45% din valoarea obiectului găsit.

În cazul în care o persoană utilizează un detector de metale, trebuie să dețină o autorizație în acest sens. La momentul actual, peste 20.000 de persoane dețin o autorizație, în România. Pentru a intra în posesia unei autorizații, persoana în cauză trebuie să se prezinte la Poliţia Judeţeană și să depună o cerere. Trebuie să plătească o taxă de 10 lei.

Oferirea unei recompense, însă, nu s-ar întâmpla întotdeauna, mărturisește un vânător de comori.

„Din păcate, nu am fost răsplătit niciodată, deşi am predat foarte multe obiecte importante. Dacă cei de la muzee ar răsplăti cu o bonificaţie, să se respecte pentru căutători, nu ar mai încuraja braconajul, detectarea la negru”, spune bărbatul din Timiș, arată Observatornews.ro.

Recent, un jandarm din Botoşani a găsit un topor foarte vechi.

„Din ce m-am informat eu, ar fi cam din perioada Cucuteni, epoca neolitică, având aproximativ 4500 de ani înaintea erei noastre. Artefactul se afla la o adâncime de aproximativ 40-50 de centimetri, să spun aşa, iar bucuria a fost una foarte mare. Că nu am mai avut aşa descoperiri până acum. Toporul a fost predat următoarea zi la Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani, conform legii”, spune jandarmul.

Vezi și:

Cum arată ACUM, orașul Herculaneum, îngropat de erupția Vezuviului, în urmă cu 2000 de ani. Situl a fost restaurat

Recompensă URIAȘĂ pentru descifrarea unui cod antic din Valea Indusului. Este vorba de o misterioasă scriere a civilizației din zona respectivă

În El Salvador, arheologii au descoperit figurine bizare din lut, vechi de 2.400 ani: Dacă te holbezi la ele, ai impresia că se mișcă

Două specii noi de DINOZAURI, unici în lume, descoperiți în Geoparcul Ţara Haţegului. Anunț făcut de Universitatea din București

Sursă foto: Shutterstock (caracter ilustrativ)

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele