Ce sancțiuni riscă un elev care nu poartă mască de protecție la școală? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Problema care se pune este cât de mult îi pasă”

Ce sancțiuni riscă un elev care nu poartă mască de protecție la școală? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Problema care se pune este cât de mult îi pasă”
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 02/10/2021, 14:10

Elevii care nu poartă masca de protecție în instituțiile de învățământ, conform obligației prevăzute în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Edicației, riscă, pe lângă să se infecteze cu COVID-19, să fie și sancționați de profesori, a explicat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Profesorii îi pot sancționa pe elevii care nu poartă mască la ore, prin scăderea notei la purtare, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației,. Potrivit oficialului, există un statut al elevului care stabilește niște reguli de sancțiune.

„Din păcate sau din fericire, pentru că nu sunt adeptul sancțiunilor, nu discutăm aici de exmatriculare, dar scăderea notei la purtare este posibilă, este cea mai uzuală formă de sancțiune adresată copiilor. Problema care se pune este cât de mult îi pasă unui copil de scăderea notei la purtare”, a declarat Sorin Ion, vineri, într-un interviu pentru Digi24.

Care sunt normele sanitare obligatorii în școală

Conform ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, „elevii și perspnalil didactic/dicactic auziliar/nedidactic vor purta masca în permanență în interior; se recomandă ferm purtarea măștii de uz medical, însă dse admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilr nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special”.

În document nu sunt menționate acțini de penalizare/sancțiuni, ci doar se precizează că Ministerul Sănătătății, prin DSP/SSPMB și Ministerul Educației prin inspectoratele școlare judeene, conducerea unităților de învâțământ răspund de implemementarea acțiunilor și măsurilor din ordin și că aceste instituții și alte instituții abilitate vor desfșura acțiuni sistematice de control pentru verificarea respecării normelor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.

Conform celei mai recente informări a Ministerului Educației privind situația epidemiologică din unitățile de învățământ preuniversitar, până miercuri, 29 septembrie 2021, numărul elevilor și al cadrelor didactice confirmate cu COVID-19 a crescut de aproape opt, repectiv patru ori față de începutul anului școlar (17 septembrie)

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 8.470 – față de 1.091 la începutul anului școlar
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 2.688 de persoane – față de 604
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 6.874 – față de 795
  • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate:  167.298 față de 17.658

România a înregistrat în ultimele 24 de ore încă un record de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS): 12.590 de cazuri.

Școlile vor rămâne deschise, cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat astfel pragul de 6 la mie rată de infectare, cum este acum. Se ve lua decizia de trecere în online în funcție de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care precizează că miniștrii Educației și Sănătății vor adopta un ordin comun cu noile reguli.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția