Ce se întâmplă cu pensiile calculate greșit. ”Își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor”

Redactor:
Alisa Ioana
Ce se întâmplă cu pensiile calculate greșit. ”Își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor”
Ce se întâmplă cu pensiile calculate greșit. ”Își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia pensionarii care au primit pensii mai mici își vor recupera banii cuveniți.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină termenul de prescripție pentru pensionarii care au primit pensii mai mici din cauză că statul le-a calculat greșit. Aceștia își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor, la momentul calculării pensiei. Până acum, în caz de calcul greșit al pensiei, oamenii primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani, cât era termenul de prescripție”, anunță ministrul Muncii.

Raluca Turcan spune că proiectul de lege, care a fost inițiat de Florin Roman, „va face dreptate pensionarilor”. „Din punctul de vedere al statului – al caselor de pensii, această lege trebuie să responsabilizeze. Dacă până acum, legislația haotică și sistemul învechit de dosar cu șină și calcul cu pixul al pensiilor producea erori în urma cărora statul era acționat în judecată, de acum înainte, aceste erori pot să coste și mai mult, pentru că oamenii își vor putea cere drepturile și mai ușor”

„În anul 2020, suma achitată la nivel național, reprezentând asistența juridică în procesele deschise de pensionari, a fost de peste 10 milioane de lei. În prima parte a lui 2021, o singură casă de pensii– cea de la Vâlcea – a avut de plătit în jur de 250.000 de lei asistență juridică. Pensionarii contestă de multe ori în instanță deciziile de calculare/ recalculare, solicitând să se ia în considerare în stabilirea pensiei elemente suplimentare de contributivitate, iar jurisprudența arată că aceste cereri sunt, de cele mai multe ori, justificate.”

„A perpetua în greșeală este rea-voință”

„Da, a greși este omenește, iar greșeala unor funcționari nu este intenționată, având în vedere condițiile de lucru, care, de multe ori, nu sunt ușoare. Cu toate acestea, a perpetua în greșeală este rea-voință și, tocmai pentru a reduce aceste greșeli, avem nevoie de evaluarea dosarelor de pensii și de introducerea datelor în sistem informatic.
Evaluarea dosarelor de pensii, adică digitalizarea sistemului de pensii, înseamnă atât corectare a erorilor în calculul pensiei, din cauza datelor introduse în sistem, cât și a inechităților existente acum, în sensul aplicării legii, adică persoane cu funcții similare, dar care s-au pensionat în perioade diferite și care, din cauza formulei de calcul în care câștigul salarial mediu brut folosit la calcul diferă de la o perioada la alta face ca pensiile să prezinte diferențe în funcție de anul pensionarii, deși vorbim de persoane care au ocupat același post.”

Turcan: Sistemul este învechit și haotic

„Văd multe discuții, cu bună știință mincinoase, despre faptul că evaluarea dosarelor de pensii, adică introducerea în sistemul informatic a dosarelor nu are nicio legătură cu recalcularea pensiilor. Păi dacă nu este nevoie de introducerea datelor în sistemul informatic, înseamnă că recalcularea se va face tot cu pixul pe hârtie. De asta apar erori, de asta oamenii sunt trimiși după documente, pentru că sistemul este învechit și haotic.

Unele date sunt deja în sistemul informatic și, în foarte multe cazuri, există necorelări între casele de pensii județene și Casa Națională de Pensii. Atunci când toate dosarele de pensii vor fi introduse în sistem digital – deși ar fi trebuit să fie introduse de mult, pentru că PSD și-a asumat prin lege acest lucru și nu l-a făcut – atunci recalcularea se va face automat printr-un program. Această formulă le este de ajutor, în primul rând, pensionarilor, duce la rezolvarea erorilor de calcul și a inegalităților de acum dintre pensii și ajută și statul să economisească bani. De ce oare sunt politicieni care se opun?”

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide