Ce se întâmplă cu pensiile calculate greșit. ”Își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor”

Ce se întâmplă cu pensiile calculate greșit. ”Își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor”
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Publicat: 29/04/2021, 14:15

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia pensionarii care au primit pensii mai mici își vor recupera banii cuveniți.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină termenul de prescripție pentru pensionarii care au primit pensii mai mici din cauză că statul le-a calculat greșit. Aceștia își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor, la momentul calculării pensiei. Până acum, în caz de calcul greșit al pensiei, oamenii primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani, cât era termenul de prescripție”, anunță ministrul Muncii.

Raluca Turcan spune că proiectul de lege, care a fost inițiat de Florin Roman, „va face dreptate pensionarilor”. „Din punctul de vedere al statului – al caselor de pensii, această lege trebuie să responsabilizeze. Dacă până acum, legislația haotică și sistemul învechit de dosar cu șină și calcul cu pixul al pensiilor producea erori în urma cărora statul era acționat în judecată, de acum înainte, aceste erori pot să coste și mai mult, pentru că oamenii își vor putea cere drepturile și mai ușor”

„În anul 2020, suma achitată la nivel național, reprezentând asistența juridică în procesele deschise de pensionari, a fost de peste 10 milioane de lei. În prima parte a lui 2021, o singură casă de pensii– cea de la Vâlcea – a avut de plătit în jur de 250.000 de lei asistență juridică. Pensionarii contestă de multe ori în instanță deciziile de calculare/ recalculare, solicitând să se ia în considerare în stabilirea pensiei elemente suplimentare de contributivitate, iar jurisprudența arată că aceste cereri sunt, de cele mai multe ori, justificate.”

„A perpetua în greșeală este rea-voință”

„Da, a greși este omenește, iar greșeala unor funcționari nu este intenționată, având în vedere condițiile de lucru, care, de multe ori, nu sunt ușoare. Cu toate acestea, a perpetua în greșeală este rea-voință și, tocmai pentru a reduce aceste greșeli, avem nevoie de evaluarea dosarelor de pensii și de introducerea datelor în sistem informatic.
Evaluarea dosarelor de pensii, adică digitalizarea sistemului de pensii, înseamnă atât corectare a erorilor în calculul pensiei, din cauza datelor introduse în sistem, cât și a inechităților existente acum, în sensul aplicării legii, adică persoane cu funcții similare, dar care s-au pensionat în perioade diferite și care, din cauza formulei de calcul în care câștigul salarial mediu brut folosit la calcul diferă de la o perioada la alta face ca pensiile să prezinte diferențe în funcție de anul pensionarii, deși vorbim de persoane care au ocupat același post.”

Turcan: Sistemul este învechit și haotic

„Văd multe discuții, cu bună știință mincinoase, despre faptul că evaluarea dosarelor de pensii, adică introducerea în sistemul informatic a dosarelor nu are nicio legătură cu recalcularea pensiilor. Păi dacă nu este nevoie de introducerea datelor în sistemul informatic, înseamnă că recalcularea se va face tot cu pixul pe hârtie. De asta apar erori, de asta oamenii sunt trimiși după documente, pentru că sistemul este învechit și haotic.

Unele date sunt deja în sistemul informatic și, în foarte multe cazuri, există necorelări între casele de pensii județene și Casa Națională de Pensii. Atunci când toate dosarele de pensii vor fi introduse în sistem digital – deși ar fi trebuit să fie introduse de mult, pentru că PSD și-a asumat prin lege acest lucru și nu l-a făcut – atunci recalcularea se va face automat printr-un program. Această formulă le este de ajutor, în primul rând, pensionarilor, duce la rezolvarea erorilor de calcul și a inegalităților de acum dintre pensii și ajută și statul să economisească bani. De ce oare sunt politicieni care se opun?”

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Cine este femeia cu care Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin, la doar două...
Ce meserie va avea Simona Halep, după ce va renunța la cariera de jucătoare: `Nu...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Șeful Moderna dezvăluie când se va încheia pandemia. „Delta plus Beta, următoarea mutație pe care...
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cât de DĂUNĂTOARE este sexualitatea reprimată. Urmările pot fi GRAVE
Pomul care face 40 de tipuri de fructe. Țara în care se află minunea, e...
Alimentele toxice dacă le reîncălzești. Greșeala neștiută de multe gospodine
Interviu cu Cristian CÎRJALIU, primarul comunei Agigea! VIDEO
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
E interzis! După ce incidență nu vom mai ieși din casă. Guvernul a decis acum
Irina Tănase a fost fată cuminte cât a stat Dragnea la Rahova? S-a aflat și...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...