China vrea ca familiile să aibă trei copii. Multe femei sunt îngrijorate de creșterea costului vieții: „Nu vreau să am nici măcar un copil, să nu mai vorbim de trei”

China vrea ca familiile să aibă trei copii. Multe femei sunt îngrijorate de creșterea costului vieții: Nu vreau să am nici măcar un copil, să nu mai vorbim de trei
Publicat: 25/08/2021, 12:43
Actualizat: 25/08/2021, 13:24

Confruntată cu o criză demografică îngrijorătoare, China încurajează cuplurile să aibă mai mulți copii.

De mai bine de 35 de ani, Partidul Comunist aflat la guvernare a aplicat cu strictețe o politică privind copilul unic, în timp ce țara se luptă pentru a combate suprapopularea și a reduce sărăcia. Dar, pe măsură ce economia a înflorit, China se confruntă cu îmbătrânirea populației și forța de muncă în scădere, potrivit CNN.

Cu toate acestea, publicul nu pare convins. Adoptarea oficială a noii politici a țării cu trei copii vineri a stârnit scepticism larg și critici pe rețelele de socializare chineze, multe femei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea costului vieții și a inegalității la genurile înrădăcinate la locul de muncă.

Mulți au susținut că creșterea a trei copii ar fi prohibitivă și n-ar fi la îndemâna majorității cuplurilor urbane, dintre care mulți se confruntă cu salarii stagnante, mai puține oportunități de muncă și ore de lucru epuizante.

„Nici nu vreau să am un copil, să nu mai vorbim de trei”, a spus un comentariu la Weibo, platforma asemănătoare Twitter a Chinei, care a adunat peste 51.000 de aprecieri.

Deși inegalitatea bogăției și munca excesivă sunt probleme observate în întreaga lume, în China acestea sunt exacerbate de rolurile de gen înrădăcinate care plasează deseori cea mai mare parte a treburilor casnice și îngrijirii copiilor asupra femeilor.

„Oare bărbații vor avea concediu de paternitate pentru cei trei copii ai lor, atunci?”, a postat o persoană pe Weibo, cu peste 67.000 de aprecieri. În prezent, nu există nicio lege națională care să prevadă concediul de paternitate în China.

Acest dezechilibru în responsabilitatea părintească înseamnă că femeilor le este dificil să reconcilieze munca și maternitatea. De când a fost anunțată propunerea de politică pentru trei copii, la începutul acestui an, o mare parte a dezbaterii s-a concentrat asupra temerilor că ar putea în cele din urmă să înrăutățească condițiile pentru femeile care lucrează.
În ultimii ani, multe femei chineze au raportat că s-au confruntat cu discriminare la locul de muncă din cauza stării lor matrimoniale sau parentale, angajatorii fiind adesea reticenți să plătească concediul de maternitate. Un raport al Human Rights Watch la începutul acestui an, care se bazează pe studii, rapoarte de socializare, știri, documente judiciare și interviuri, a menționat că în unele companii, femeile sunt invitate să-și aștepte rândul pentru a lua concediu de maternitate; dacă rămân însărcinate înainte de „oră”, pot fi concediate sau pedepsite.
În mod surprinzător, multe femei tinere conștiente de carieră din China sunt din ce în ce mai deziluzionate de tradiții și instituții precum căsătoria și nașterea.
„Ca femeie, mă simt ca pe un drum din ce în ce mai îngust și nu există cale de întoarcere”, a publicat joi un grup pentru drepturile femeilor, ca răspuns la noua politică.
Partidul comunist a recunoscut aceste probleme și s-a angajat să le rezolve. Noul amendament promite să protejeze dreptul femeilor la ocuparea forței de muncă și spune că guvernul va colabora cu sectorul privat pentru a înființa centre de îngrijire a copiilor în spații publice și locuri de muncă, a declarat agenția de știri Xinhua.

Guvernul va „implementa, de asemenea, mai multe măsuri de sprijin în ceea ce privește finanțele, impozitarea, asigurările, educația, locuința și ocuparea forței de muncă, pentru a ușura povara asupra familiilor”, a adăugat Xinhua.

Textul legii modificate a planificării familiale nu este încă public. Rapoartele din Xinhua și din alte mass-media de stat nu oferă mai multe detalii cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare aceste măsuri de protecție, cum ar fi dacă vor exista sancțiuni mai dure pentru angajatorii care discriminează mamele.

Deși o serie de orașe și provincii oferă deja unele dintre măsurile solicitate de activiști – Shanghai oferă 10 zile de concediu de paternitate, de exemplu – acestea sunt încă prea limitate și departe de reforma națională necesară pentru creșterea ratei nașterii. rata natalității, spun unii experți.

În 2019, rata nașterii naționale a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze; în anul următor, numărul nou-născuților a scăzut cu încă 18%.
Aceasta înseamnă că țara – cea mai populată din lume, cu 1,4 miliarde de oameni – a văzut rata fertilității sale scăzând de la mai mult de cinci nașteri per femeie la mai puțin de două, în doar 40 de ani. Este una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume, la fel ca Japonia și Coreea de Sud, care se confruntă și cu crize demografice care se apropie.
„Dacă țara nu poate proteja drepturile femeilor, ci doar încurajează nașterea, indiferent dacă concediul de maternitate este de 98 de zile sau trei ani, echivalează cu eliminarea carierei lor”, a spus Xu Chao, medic. din Shandong. .

Pentru femeile din China, care s-au luptat atât de mult la locul de muncă și acum duc o viață relativ independentă, a avea mai mulți copii necesită sacrificii uriașe – și va dura mai mult decât o simplă revizuire a legii. pentru a încuraja un baby boom.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere