CNI aduce școlile din România în secolul XXI, prin investiții așteptate zeci de ani

CNI aduce școlile din România în secolul XXI, prin investiții așteptate zeci de ani
Publicat: 14/07/2021, 07:30

România va avea școli, licee și campusuri universitare mai sigure, în urma lucrărilor de consolidare, reabilitare și modernizare făcute de Compania Națională de Investiții (CNI).

 În acest moment sunt depuse și așteaptă finanțare peste 30 de solicitări pentru sistemul universitar și peste 250 pentru cel preuniversitar. 15 proiecte sunt deja în derulare, dintre care 8 sunt pentru construirea unor cămine studențești noi.

Sute de școli din mediul rural își vor îmbunătăți semnificativ condițiile, datorită Subprogramului „Fose septice, microstații de epurare, sisteme de alimentare cu apă și sisteme de canalizare”. Astfel, povestea toaletei insalubre și periculoase din curtea școlii se va termina, în multe dintre localitățile sărace ale României, datorită programelor derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI.

Școlile care așteaptă să scape de toaletele din curte, prin acest subprogram al CNI, au fost construite sau amenajate în clădiri vechi, fiind o necesitate, atunci când o mare parte din suprafața României nu era branșată la rețelele de alimentare cu apă și canalizare, astfel încât grupurile sanitare au fost improvizate în curtea școlii, în lipsa alternativelor.

Foarte mult timp, toaletele din curte au reprezentat un adevărat pericol pentru copii. Pe lângă disconfort și condițiile precare de igienă, în unele locuri s-au produs și accidente teribile. Totuși, soluțiile de reabilitare a acestor școli nu au existat până astăzi, nefiind nevoie doar de surse de finanțare și de inițiativă, ci și de posibilitatea de conectare la rețelele de alimentare cu apă și canalizare.

Un cerc vicios din care se iese acum

Școlile cu toaleta în curte sunt în localități grav afectate de sărăcie, aproape depopulate și izolate, astfel încât au foarte puțini elevi. Nici desființarea lor nu putea fi o soluție, pentru că astfel s-ar fi creat probleme mult mai grave în societate, exact pentru acei copii din grupuri defavorizate care n-ar mai fi ajuns la școală, dacă ar fi trebuit să meargă în localitățile învecinate.

Acolo unde nu au fost bani pentru modernizarea infrastructurii, n-ar fi fost nici pentru transportul elevilor, iar mulți dintre ei n-ar fi putut să facă naveta, fiind prea săraci. Astfel ar fi crescut rata abandonului școlar și sărăcia s-ar fi accentuat exact pentru membrii acelor comunități defavorizate. Un adevărat cerc vicios din care acum se poate ieși, prin investițiile făcute de CNI. Din fericire, România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 15 ani, prin investiții în infrastructură, astfel încât astăzi se poate merge mai departe, prin construirea grupurilor sanitare moderne, în interiorul școlilor. Acestea sunt prioritare în actualul program de finanțare al Ministerului Dezvoltării.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cozi kilometrice către peștera Sfântul Andrei. Video
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Șoc în România. Ce a făcut Klaus Iohannis. S-a aflat adevărul chiar acum
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...