Cod portocaliu de ploi abundente în 12 județe. Alte zone din Moldova, Oltenia, Dobrogea, Transilvania și Muntenia, inclusiv Capitala, se află sub cod galben

Cod portocaliu de ploi abundente în 12 județe. Alte zone din Moldova, Oltenia, Dobrogea, Transilvania și Muntenia, inclusiv Capitala, se află sub cod galben
FOTO cu caracter ilustrativ
Publicat: 18/06/2021, 10:35
Actualizat: 18/06/2021, 10:38

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare cod portocaliu de ploi abundente care vizează 12 județe. De asemenea, mai multe zone din Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea și cea mai mare parte a Transilvaniei sunt sunt avertizare cod galben, tot de ploi. Codul portocaliu intră în vigoare vineri, la ora 12.00, și este valabil până sâmbătă, la ora 23.00.

Astfel, potrivit meteorologilor, județele vizate de codul portocaliu sunt Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna.

În aceste zone va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40-50 l/mp și izolat 60-80 l/mp.

Este deja în vigoare un cod galben de ploi abundente

Vineri, la ora 10.00, a intrat în vigoare o avertizare cod galben de ploi abundente în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei. Avertizarea este valabilă până sâmbătă, la ora 23.00.

În aceste zone va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

FOTO: ANM

Un ciclon format în Marea Neagră va ajunge, vineri, în România. Avertismentul specialiștilor: „Se va apropia în mod special pe partea de sud-est a ţării”

Meteorologii avertizează că, în acest sfârșit de săptămână, România va fi lovită de ciclonul format deasupra Mării Neagre, fapt care va genera furturni puternice, în unele zone ale țării chiar de cod roșu.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul poate genera ploi puternice în anumite zone, însă pe secvențe scurte de timp.

Meterologii avertizează că în zilele următoare s-ar putea să fie emise avertizări cod roșu de vreme severă. Fenomenele sunt monitorizate la Institutul de Meteorologie din Băneasa, unde specialiștii colectează și analizează toate datele iar apoi emit avertizări în funcție de fenomenele vizate.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase