Prima pagină » Actualitate » Codul Rutier 2025. Când ai voie să utilizezi faza lungă și luminile de ceață. Ce amenzi sunt prevăzute

Codul Rutier 2025. Când ai voie să utilizezi faza lungă și luminile de ceață. Ce amenzi sunt prevăzute

Codul Rutier 2025. Când ai voie să utilizezi faza lungă și luminile de ceață. Ce amenzi sunt prevăzute
Când se utilizează faza lungă și luminile de ceață / sursă foto: Shutterstock

Codul Rutier 2025. Faza lungă și luminile de ceață trebuie să fie utilizate atunci când este necesar, în timpul circulării pe drumurile publice. Un exemplu reprezintă ninsorile abundente, când vizibilitatea scade, mai ales când circularea pe șosea se face în timpul serii sau nopții. Șoferii care nu respectă regulile impuse prin legislația rutieră se pot trezi cu amenzi.

Atunci când există necesitatea, trebuie să fie utilizate, în timpul circulării pe drumurile publice, faza lungă și luminile de ceață. Mai ales în timpul ninsorilor abundente, când vizibilitatea este scăzută, șoferii trebuie să fie prudenți și să nu se abată de la regulile prevăzute în Codul Rutier.

Vezi și Este total INTERZIS! Legea spune clar, 30.000 lei amendă pentru românii care fac asta

Când ai voie să utilizezi faza lungă și luminile de ceață?

Luminile de ceață din spate (stopul de ceață) se vor utiliza când vizibilitatea începe să scadă, ca urmare a acestui fenomen meteorologic, indiferent de momentul zilei. Proiectoarele de ceață (opționale) se pot utiliza în condiții dificile de drum, luminile având o intensitate concentrată. Pe de altă parte, când se circulă pe un drum cu ceață, nu trebuie să aprinzi faza lungă. În caz contrar, cea mai mare parte din lumină va fi reflectată de particulele de apă din aer, aspect care va reduce vizibilitatea și mai mult, arată ProMotor.ro.

Șoferii pot utiliza faza lungă, atunci când conduc noaptea, dar doar în condițiile în care în față nu se află un alt vehicul. Din cauza faptului că lumina generată la fază lungă poate „orbi” pentru câteva secunde, atunci când se apropie o altă mașină, aspect care poate pune viața și circulația în pericol, acest gest este interzis.

În cazul în care luminile de ceață sunt utilizate fără justificare, atunci șoferul în cauză poate fi amendat. Este o contravenție prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni. Se aplică 4-5 puncte de amendă, dar și 3 puncte de penalizare. Un punct de amendă valorează 202,5 lei, acum, în 2025.

Vezi și Cod Rutier 2025: Care sunt regulile de privind limita de viteză pe drumurile înzăpezite. Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu se conformează

Conducătorii auto trebuie să aibă luminile aprinse, atunci când circulă / sursă foto: Shutterstock

Lumini aprinse pe timpul circulației diurne

De asemenea, indiferent de anotimp, șoferii trebuie să pornească la drum cu luminile aprinse – cu „pozițiile” sau „faza scurtă”. Așa cum se precizează și în Legea 168/2023, pe timpul zilei trebuie să se utilizeze luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. În condițiile în care un șofer nu aprinde lumina de zi sau faza scurtă, atunci poate fi amendat cu 810 – 1.012,5 lei.

„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, arată legea.

Vezi și Codul Rutier 2025. Gestul din trafic ce aduce o amendă de până la 600 de lei șoferilor

Sursă foto: Shutterstock

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele