Criza de personal din Poliția Română a ajuns să pună în pericol siguranța cetățenilor. Avocatul Poporului a cerut, urgent, ajutorul sindicatelor! (EXCLUSIV)

Criza de personal din Poliția Română a ajuns să pună în pericol siguranța cetățenilor. Avocatul Poporului a cerut, urgent, ajutorul sindicatelor! (EXCLUSIV)
Sursa foto - ilustrativ: Mediafax Foto
Publicat: 03/01/2021, 17:09
Actualizat: 03/01/2021, 17:11

Lipsa uriașă de personal din Poliția Română i-a determinat pe reprezentanții Avocatului Poporului să intervină în vederea identificării urgente a unor soluții, motiv pentru care a fost solicitat sprijinul organizațiilor sindicale. Potrivit cifrelor oficiale, deficitul de personal din Poliție ajunge la 20 la sută și pune în pericol funcționarea normală a instituției. În plus, 25.000 de polițiști au o vechime mai mică de cinci ani, iar specialiștii sunt de părere că în următorii ani, se preconizează o deprofesionalizare a structurilor, în special cele specializate în menținerea ordinii publice. La toate acestea se adaugă și faptul că numărul cadrelor care ies, an de an, din Academia de Poliție și Școlile de Agenți este mai mic decât numărul pensionărilor.

Numărul foarte mare de polițiști care au decis să profite de legea care le stabilește cuantulul pensiei în funcție de media celor mai bine plătite șase salarii consecutive din ultimii cinci ani, după cel puțin 25 de ani lucrați în structurile Ministerului Afacerilor Interne, a provocat un dezechilibru care nu a mai putut fi remediat.

Pentru că reprezentanții Avocatului Poporului au ajuns la concluzia că acesstă situație pune în pericol siguranța cetățeanului, au solicitat sprijinul sindicatelor din poliție, pentru emiterea unor soluții.

În acest sens, reprezentanții Sindicatului Național Pro Lex au răspuns că din datele oferite de către Ministerul Afacerilor Interne rezultă faptul că deficitul de personal la nivelul Poliției Române și Poliției de Frontieră  este, în medie, de 20 la sută, ceea ce înseamnă că, la anumite structuri, poate afecta chiar funcționarea acestora.

Ca soluții pe termen scurt, sindicaliștii au propus organizarea regulată de concursuri de trecere a agenților în corpul ofițerilor, asigurând astfel nevoia de ofițeri cu experiență în rândul criminaliștilor, structurilor de investigații criminale, investigarea fraudelor sau combaterea crimei organizate.

În același timp, a fost propusă organizarea de noi examene pentru încadrare din sursă externă de către fiecare inspectorat județean sau brigadă de combarere a crimei organizate, în funcție de nevoile proprii, în mod particular.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii Pro Lex au atras atenția că cifra de școlarizare a viitorilor polițiști trebuie raportată la numărul celor care urmează să iasă la pensie.

„În mod normal, se stabilește cu doi ani înainte câți angajați părăsesc sistemul, iar în funcție de acest lucru trebuie stabilit numărul de locuri din școlile de Poliție. Totuși, în ultimii ani, politica de personal a fost una dezastruoasă și s-au creat mari dezechilibre. Așa s-a ajuns în situația în care o măsură excepțională, cum este încadrarea din sursă externă, să devină o regulă”, a declarat, pentru GÂNDUL.RO,  președintele Pro Lex, Vasile Lincu.

Vasile Lincu: „Asistăm la o deprofesionalizare a Poliției”

Lincu a explicat că încadrările din sursă externă conduc și către o deprofesionalizare profundă a Poliției, dar crează și discriminări între polițiștii care urmează cursurile școlilor de agenți și cei care se încadrează direct.

„Polițiștii angajați din sursă externă ar trenui să susțină un curs de trei luni. Din cauza lipsei de oameni, șefii nu își permit să renunțe la ei pentru o perioadă așa de lungă, astfel că rămân să se califice direct la locul de muncă. În același timp, ei au același statut cu cei care termină doi ani de școală și, în plus, își primesc salariile din prima zi, nu abia după doi ani, petrecuți pe băncile școlilor de agenți de la Câmpina și Cluj”, a spus Vasile Lincu.

Liderul sindical a mai arătat că Poliția Română se confruntă și cu o deprofesionalizare accelerată, odată cu dispariția din sistem a oamenilor cu experiență, mai ales în structurile de menținere a ordinii publice.

În programul de guvernare se arată, la capitolul destinat Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că 25.000 de polițiști nu au nici măcar cinci ani de experiență. Coroborat cu numărul mare de pesionări, Lincu este de părere că eficiența instituției va fi din ce în ce mai mică.

„Problemele legate de nivelul de profesionalism al polițiștilor au început deja. Marele nostru norcoc, ca societe, este că infracționalitatea românească nu este la nivelul celei din țările vestice, pentru că ar fi fost un dezastru”, a mai spus sindicalistul.

Acesta a explicat că una dintre problemele care a dinamitat structurile de poliție a fost decizia politică de a îngheța majorările salariale ale bugetarilor, între care și pentru polițiști. Mulți dintre angajații MAI care îndeplinesc condițiile de pensionare, rămăseseră în sistem în așteptarea majorărilor. Pentru că acestea nu mai vin, oamenii au hotărât să renunțe, fapt care va genera un nou val uriaș de pensionări.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață