Numărul beneficiarilor de pensii MAI, un nou record! Care este valoare unei pensii medii

Numărul beneficiarilor de pensii MAI, un nou record! Care este valoare unei pensii medii
Creșterea pensiilor cu 40% încă „se joacă” în Parlament / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/07/2020, 12:33

Pensia medie de serviciu din MAI ajuns la 4.858 de lei, în primul semestru din 2020, înregistrând o scădere de 106 lei, comparativ cu valoarea pe care o avea în prima jumătate a anului 2019. Casa de Pensii Sectorială a MAI a plătit pensii pentru aproape 70.800 de persoane în luna iunie a acestui, fiind cel mai mare număr de beneficiar înregistrat din ianuarie 2017.

Două miliarde de lei au fost chletuite în primul trimiestru din 2020 pentru pensiile de serviciu din cadrul MAI, fiind o sumă cu 2,89% mai mare decât cea din aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză economica.net.

Sumele plătite pentru pensiile de serviciu de sub cupola MAI în primul semestru din 2020 şi 2019 includ diferenţele acordate pensionarilor beneficiari ai pensiilor de serviciu în perioada precizată, rezultate în urma modificării/revizuirii drepturilor de pensie militară de stat, au spus pentru Economica.net oficialii MAI”, potrivit sursei citate.

Cine beneficiază de pensii de serviciu MAI

Printre beneficiari se regăsesc și militarii, poliţiştii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi funcţionarii publici cu statut special din cadrul Administrației Naţionale a Penitenciarelor – Ministerul Justiției.

Categorii de pensii MAI

  • pensia pentru limită de vârstă,
  • pensia anticipată,
  • pensia anticipată parţială, conform art. 15 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.

Pensia medie MAI – Aproape 5.000 de lei

În primul semestru din 2020, pensia medie brută a ajuns la 4.858 lei lunar, fiind cu aproximativ 2% mai mică decât cea din prima jumătate a anului 2019.

De asemenea, în primul semestru din 2020, au beneficiat de pensie în cadrul MAI aproximativ 70.800 de persoane, cu în jur de 5.000 de persoane mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cum se stabilește valoarea pensiei din MAI

„(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:

a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare;

b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.

(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în condiţiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2) . Conform art. 18 alin. (2) din Legea 223/2015, cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special în activitate prevăzuţi la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

Așadar, în cazul pensiei anticipate parțial, există posibilitatea aplicării art. 29 alin. (2), în cazul în care persoana nu are o vechime cumulată de minim 25 ani.

Totodată, vă aducem la cunoştinţă că art. 108 din legea pensiilor militare prevede: pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de: a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5 și 15 ani; b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15 și 25 de ani; c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani. Astfel, în funcție de vechimea cumulată realizată de pensionar, se acordă procentul de 65% pentru vechimea minimă cumulată de 25 ani, precum și 1% pentru fiecare an care depășește vechimea minimă prevăzută de lege.

De asemenea, la stabilirea procentului total se acordă și procentul aferent contribuției la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget. Conform art. 30: pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.

Așadar, în cazul în care procentul total depășește plafonul impus de lege, acesta rămâne la valoarea de 85%. La baza de calcul întocmită potrivit art. 28 din Legea 223/2015, transmisă Casei de Pensii Sectoriale a MAI de către unitatea de la care persoana a trecut în rezervă/i-au încetat raporturile de serviciu, se aplică procentul rezultat în urma algoritmului precizat anterior, obținându-se pensia militară.

În cazul în care pensionarul deține ordin/semn onorific, acesta se acordă potrivit Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, rezultând astfel totalul brut al pensiei militare de stat.

De asemenea, menționăm faptul că potrivit art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

În acest context, facem precizarea că, prin intrarea în vigoare a prevederilor art. VII pct. 3 din O.U.G. nr. 59/2017, a fost modificat art. 60 din legea pensiilor militare de stat, producând efecte asupra beneficiarilor care au trecut în rezervă ori cărora le-au încetat raporturile de serviciu cu unitatea după data de 15.09.2017, în sensul că acestora li se plafonează pensia netă la valoarea mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Așadar, dacă pensia militară de stat netă se dovedește a fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, după reținerea impozitului de 10% aplicat sumei pensiei brute care depășește 2.000 de lei, cuantumul pensiei nete va fi plafonat potrivit art. 60 din legea pensiilor militare (forma aflată în vigoare la data de 05.09.2017)”, potrivit oficialilor MAI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom