Cum arată TRANSAPUNEANA, drumul spectaculos peste Munții Moților. Priveliștile de vis îți taie respirația. Când se deschide circulației?

Cum arată TRANSAPUNEANA, drumul spectaculos peste Munții Moților. Priveliștile de vis îți taie respirația. Când se deschide circulației?
Sursa foto: Facebook/Bucium
Publicat: 04/12/2023, 09:12

Lotul 1 al Drumului Județean DJ 107, cunoscut sub numele de Transapuseana, care leagă Aiud de Bucium peste Munții Moților, se apropie de finalizare. Pe data de 15 decembrie, va avea loc recepția oficială a celor 43 de kilometri ai acestui drum spectaculos ce-i va face concurență Transfăgărășanului.

Șoseaua, redenumită oficial „Transapuseana” conform anunțului președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, reprezintă o realizare deosebită în sudul Munților Apuseni și se pregătește să ofere comunității și turiștilor o legătură spectaculoasă.

Lotul 1 este aproape finalizat, cu excepția unei scurte porțiuni în municipiul Aiud, care va fi completată în această săptămână. Pe întregul lot s-a turnat asfalt pe o distanță de 45,5 kilometri, iar finalizarea acestui segment aduce cu sine și necesitatea amplasării stațiilor de autobuz.

„Începe să arate a Transapuseana- pentru oameni, pentru locurile și priveliștile minunate, pentru arhitectura specifică, pentru istoria noastră, dar, mai ales, pentru copiii și nepoții noștri!”, a transmis Ion Dumitrel.

Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba, a confirmat stadiul avansat al lucrărilor, menționând că pe lotul 1 au fost realizate consolidări, poduri, podețe dalate, rigole pentru drenarea apelor pluviale, marcaj rutier și turnarea ambelor straturi de asfalt. Lotul 2, între Ponor și Bucium, în lungime de 35 de kilometri, se preconizează că va fi finalizat în prima jumătate a anului 2024.

Directorul tehnic al companiei Elis Pavaje SRL, Cristian Panea, a subliniat progresele notabile pe lotul 1, precum finalizarea consolidărilor, podurilor, și a marcării rutiere. Pe lotul 2, unde se lucrează la 7 poduri din 13, s-a ajuns la 90% finalizare a consolidărilor și s-a asfaltat primul strat de binder pe aproximativ 18 km.

Proiectul de modernizare a DJ 107I – Transapuseana de Apuseni reprezintă una dintre cele mai mari investiții pe un drum județean din România, cu o valoare totală de peste 73 de milioane de euro, majoritatea provenind din fonduri europene. Cu o lungime de 78 de kilometri, acest drum conectează Aiud la Autostrada A10 și zona Bucium – Abrud pe DN 74, trecând prin locuri cu semnificații turistice unice.

Dezvoltarea acestui drum deschide noi oportunități pentru regiune, contribuind la creșterea economică și turistică a uneia dintre cele mai sărace regiuni din România, potrivit ziarulunirea.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce boală rară suferea Cat Janice, artista care a devenit virală pe TikTok după...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Rusia a luat decizia. Se suspendă totul de vineri, 1 Martie
Vinicio Bulla, lider mondial în producția de țevi: Nu vreau să mor cu bani în...
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima