Prima pagină » Actualitate » Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine

Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine

Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine

Cozonacul moale pufos este nelipsit de pe masa de sărbătoare, iar gospodinele deja pregătesc ingredientele pentru a face cei mai frumoși și gustoși cozonaci pentru Paște.

Dacă și tu îți dorești să faci cozonaci fabuloși, iată câteva secrete știute de gospodinile din Moldova, care reușesc să facă an de an cozonac pufos, moale, cu multă cacao și rahat.

Cum să prepari cozonac moldovenesc:

Ingrediente 

Pentru aluat

  • 1,2 kg făină
  • 2 cuburi drojdie proaspătă
  • 4 ouă
  • 100 g unt
  • 500 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 3-4 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de rom
  • coajă de lămâie, după gust

Pentru umplutură

  • 500 g nuci
  • 2-3 linguri cacao
  • zahăr, după gust
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 ou, pentru uns

Mod de preparare:

Se amestecă drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald și puțină făină. Se face o pastă care se lasă să se dubleze în volum, la căldură. Drojdia crescută se pune peste făină cernută. Se pune un ou și 3 gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și se frământă. Se adaugă treptat laptele cald în care ai dizolvat, înainte, zahărul. Se frământă până când se obține un aluat moale, dar care nu se prinde de vas.

Aluatul se acoperă și se lasă la dospit până când își dublează volumul. Se macină nuca și se amestecă cu albușurile bătute spumă, cacao, arome și zahăr, după gust. Aluatul se împarte în 2 jumătăți egale. Ambele foi se întind cu mâna. Unge blatul cu ulei sau unt moale pentru că coca să nu se prindă de el.

Pune pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de albuș cu nuca. Întinde bine și rulează cozonacul. Așează-l în tavi tapetate și lasă-l să crească 30 minute. Unge cozonacii cu ou și da-i la cuptor. Când se rumenesc, scoate-i.

Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine

Pentru a obține un cozonac perfect trebuie să aducem toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei. De asemenea, făina trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru a fi mai aerată, scrie a1.ro

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este agentul de creștere. Nu punem drojdie prea multă, în niciun caz mai multă decât este specificat pe pachet, dimpotrivă, reducem puțin cantitatea.

În timpul pregătirii aluatului, acesta trebuie lăsat să se dospească bine înainte de a-l da la cuptor. Se lasă o oră în vasul în care a fost frământat și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi. Dacă nu este dospit suficient, acesta va tinde să se dezvolte în cuptor și de aceea se va crăpa.

Totodată, este indicat să ungem aluatul cu gălbenuș de ou, înainte de a-l da la cuptor. Un truc important este să presărăm și puțină sare în gălbenuș, aceasta va ajuta la rumenirea uniformă și mai lentă.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Vladimir Putin a fost scos din sărite de întrebările unui jurnalist de la BBC: „Ce prostie”
Cancan.ro
EXCLUSIV | Imagini SFÂȘIETOARE la mormântul Ștefaniei Szabo, în prag de Crăciun. Omagiul care îți rupe sufletul
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Astrolog, la Interviurile Adevărul: 2026 ar putea aduce schimbări de Guvern în România. „Va fi un an al revoltelor. Se cere vărsare de sânge”
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Prima întâlnire cu extratereștrii! Un astronom dezvăluie totul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului