Marți, temperatura apei din Marea Neagră a scăzut cu 12 grade C, în condițiile în care, în ziua precedentă, avea 23-24 de grade.
Astfel, salvamarii au arborat steagul galben pe mai multe plaje, pentru a-i avertiza pe turiști că pot să facă șoc termic, mai ales că vremea e foarte caldă. Fenomenul de răcire bruscă a apei are însă o explicație simplă, în ciuda amplitudinii lui.
Specialiștii vorbesc despre un fenomen oceanografic denumit „upwelling”, prin care curenții aduc la suprafață apă rece din adâncuri. De asemenea, contează și felul în care bate vântul: meteorologii susțin că de luni seara, vântul a început să sufle dinspre uscat înspre mare.
Când corpul este expus la temperaturi ridicate, de 30-40 de grade C pe plajă, și apoi în apă foarte rece, sub 15 grade, vasele de sânge se contract brusc și pot să apară tulburări de ritm cardiac. În cazuri grave, se poate ajunge și la stop cardiorespirator.
Prin urmare, medicii le recomandă celor care sunt în vacanță la mare să intre în apă treptat și să iasă repede. În plus, turiștii nu trebuie să intre în apă în stare de ebrietate, o condiție ce le poate altera simțurile.
Conform medicilor, atunci când intrăm de la peste 30 de grade, direct din soarele fierbinte, în apa rece a mării, organismal reacționează puternic și poate apărea șocul termic.
Ritmul cardiac crește brusc, vasele periferice de sânge se contract și poate să survină infarctul. Apoi, după 3-4 minute, musculature periferică se răcește și scade forța în brațe și picioare. Dacă aceste simptome te prind în larg, crește riscul de a nu te mai putea întoarce.
În afară de aceste riscuri, răcirea bruscă a apei mării are loc atunci când bate vântul, uneori, dinspre țărm către larg. Apa caldă este împinsă de curenți prin mișcări de rotație de la suprafață, iar în locul ei, în apropiere de țărm, ajunge apa rece. Fenomenul se mai numește și upwelling sau inversiune termică.
Autorul recomandă: