Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: ”Cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri COVID bazat pe testări sunt puțin credibile în această perioadă”

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: ”Cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri COVID bazat pe testări sunt puțin credibile în această perioadă”

Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este de părere că cifrele referitoare la numărul infecțiilor COVID bazat pe testele efectuate nu este credibil, cel puțin în acest moment.

Totodată, Rafila s-a referit, punctual, și la alte trei subiecte importante în contextul pandemic:

  • Evoluția numărului de infecții cu noul coronavirus după Sărbătorile Pascale
  • Soluțiile care pot impulsiona campania de vaccinare în perioada următoare
  • Imunizarea colectivă în România

Potrivit lui Alexandru Rafila, bilanțul infecțiilor ”este foarte probabil să crească”, într-o săptămână sau două, ținând cont de faptul că a existat o mobilitate mult mai mare, la nivel național, în perioada mini-vacanței de Paști.

”Este foarte probabil să crească bilanțul infecțiilor în una-două săptămâni, dar cred că o să fie o creștere tranzitorie, nu cred că va fi o creștere de lungă durată, e normal să fie așa, pentru că în mod evident, mobilitatea, interacțiunile între persoane au fost mult mai multe în timpul acestor trei zile de sărbătoare”, consideră Alexandru Rafila.

”Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în special la ceea ce se întâmplă în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pentru că cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri bazat pe testări, din punctul meu de vedere, sunt puțin credibile, în această perioadă”

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila: ”Sunt soluții care pot impulsiona vaccinarea, dar nu sunt suficiente”

În ceea ce privește campania de vaccinare desfășurată în contextul pandemiei de coronavirus, deputatul PSD spune că – la acest moment – este respectat un anumit grafic, însă nu este foarte sigur dacă ritmul vaccinării va fi menținut în luna următoare.

Sunt introduse în scenariul medical diverse soluții – vezi locurile de vaccinare direct din mașină sau maratonul de vaccinare care a fost la Timișoara sau se va desfășura și în orașe -, însă, deocamdată, acestea nu sunt ”suficiente”.

 ”Eu nu cred că este în grafic sau mă rog, este în grafic în acest moment, dar rămâne de văzut dacă în următoarea lună această cadență se va păstra, pentru că în acest moment există o disponibilitate mult mai mare de vaccin decât de doritori și faptul că se încearcă diverse soluții, cum ar fi aceste locuri de vaccinare direct din mașină sau maratonul de vaccinare care a fost la Timișoara sau se va desfășura și în alte mari orașe, sigur că sunt soluții care pot impulsiona vaccinarea, dar nu sunt suficiente”, a mai precizat reprezentantul României la OMS, potrivit RFI.

Rafila, despre imunizarea colectivă: ”Luna octombrie este un termen mai realist”

Premierul României a preconizat că va exista o imunizare colectivă în România, la sfârșitul lunii august, însă Alexandru Rafila își manifestă scepticismul în legătură cu o astfel de declarație.

Din punctul său de vedere, imunizarea colectivă – în condițiile în care ritmul de vaccinare nu depășește, zilnic, 80.000 de persoane – nu ar putea fi realizată decât în luna octombrie, acesta fiind un termen ”mai realist”.

”Cred, personal, că dacă nu o să avem o campanie de informare permanentă și țintită pentru diversele categorii de populație, pentru mediul rural, pentru mediul urban, pentru tineri, pentru persoanele vârstnice, dar trebuie să fie particularizată, atunci s-ar putea să nu atingem această țintă de 10,4 milioane. Oricum, la sfârșitul lunii august, cum preconiza primul-ministru, eu personal am dubii serioase că se poate rezolva într-un timp așa de scurt, ar însemna să vaccinăm 200.000 de persoane în fiecare zi. Vedeți că ritmul nu depășește în general 80.000. Așa că probabil că luna octombrie este un termen mai realist, din punctul meu de vedere”, a mai spus deputatul PSD.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete