Două din trei cadre didactice ar fi de acord cu declanșarea grevei generale din 10 ianuarie, potrivit unui sondaj realizat de sindicatele din învățământ

Două din trei cadre didactice ar fi de acord cu declanșarea grevei generale din 10 ianuarie, potrivit unui sondaj realizat de sindicatele din învățământ
Sursa FOTO: edupedu.ro. FOTO cu caracter ilustrativ
Publicat: 22/12/2021, 16:24

Două treimi (67,5%) dintre angajaţii din sistemul de educaţie doresc declanşarea grevei generale din data de 10 ianuarie, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de trei federaţii sindicale ale angajaţilor din învăţământ. Nemulțumirile cadrelor didactice vizează decizia Guvernului de a îngheța salariile în 2022.

La începutul acestei săptămâni, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educației ”Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală ”Alma Mater” au centralizat rezultatele unui chestionar cu privire la nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017.

Realizat în perioada 13-21 decembrie, chestionarul arată percepția angajaților din învățământ cu privire la decizia Guvernului de a îngheța salariile în 2022. Potrivit chestionarului, 77,8% dintre respondenți sunt de acord cu amânarea încheierii situației școlare pentru semestru I, în timp ce 40,8% dintre respondenți au răspuns că se gândesc să își schimbe locul de muncă și să se angajeze în alt domeniu.

Un număr de 32.744 de angajaţi din educaţie au răspuns la această întrebare iar dintre aceştia 32,5% s-au declarat împotriva propunerii.

De asemenea, 67% dintre cei chestionați spun că sunt de acord cu o grevă generală începând din 10 ianuarie 2022.

„Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor! De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut”, arată sindicatele în comunicatul citat de Agerpres.

Sindicatele din învățământ vor decide forma de protest după discuția cu premierul

„În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum ne-a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

În textul întrebării, autorii sondajului au subliniat că în cazul grevei angajaţii din educaţie nu ar primi salariu.

La întrebarea dacă s-au gândit să renunţe la locul de muncă din învăţământ din cauza condiţiilor financiare, un procent de 59,2% dintre cei 32.744 de respondenţi la această întrebare au răspuns pozitiv.

Dintre cei 32.744 de angajaţi din educaţie care au răspuns la chestionar, 92,2% sunt cadre didactice, arată cele 3 federaţii sindicale.

Acestea amintesc că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020, însă Guvernele României au decis prorogarea acordării tranşelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020.

„(…) în prezent, personalul didactic se află în situaţia în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 şi până în prezent, inflaţia a ajuns la aproximativ 11%!”, se precizează în comunicat.

Sindicatele din învăţământ consideră majorarea salarială propusă recent de Guvern drept umilitoare. Conform surselor, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice