După patru ani de la tragedia din Masivul Retezat, în urma căreia au murit doi copii, tatăl unuia dintre ei a fost trimis în judecată: ”A organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică”

După patru ani de la tragedia din Masivul Retezat, în urma căreia au murit doi copii, tatăl unuia dintre ei a fost trimis în judecată: ”A organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică”
După patru ani de la tragedia din Masivul Retezat, în urma căreia au murit doi copii, tatăl unuia dintre ei a fost trimis în judecată
Publicat: 26/01/2021, 22:05
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

O excursie pe munte se poate transforma într-o tragedie atunci când regulile de bază ale oricărei drumeții, cu atât mai mult în condiții de iarnă, nu sunt respectate, chiar dacă este vorba despre oameni care – cel puțin în teorie – por organiza, în condiții de siguranță, astfel de acțiuni.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, precum și unei asociații constituite tocmai în scopul de a organiza expediții în munți înalți, ”pentru a promova activități sportive la mare altitudine, a dezvolta și susține practicarea sporturilor și a activităților montane, precum și a sporturilor extreme la nivel de performanță și recreativ”.

Surse judiciare au transmis că bărbatul trimis în judecată este Ovidiu Popescu, tatăl tinerei alpiniste Geta Popescu, în vârstă de doar 13 ani, care a decedat, în luna aprilie a anului 2017, din cauza unei avalanșe, în masivul Retezat.

Tot atunci și-a pierdut viața un alt tânăr alpinist, Erik Gulacsi (12 ani).

Tragedia din Masivul Retezat s-a petrecut în timpul unei excursii de trei zile organizate de tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, grupul de turiști urmând să escaladeze Vârful Peleaga, la 2.509 m altitudine.

Specialiștii și autoritățile au spus, la acel moment, că ar fi trebuit să se țină cont de avertizările meteo.

”A organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică în masivul Retezat

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că este vorba despre infracțiunea de ucidere din culpă, iar probatoriul administrat de procurori a demonstrat că Ovidiu Popescu, tatăl tinerei alpiniste Geta Popescu – ”în interesul și în numele respectivei asociații” – a organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică în masivul Retezat, către vârful Peleaga, desfășurată în ziua de 22.04.2017.

”Prin informarea superficială asupra condițiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc și vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiții de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colților Pelegii) și ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică în masivul Retezat, către vârful Peleaga, desfășurată în ziua de 22.04.2017, cu consecința surprinderii în zona Șaua Berbecilor – Colții Pelegii, în jurul orei 14.00 – 14.20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanșă în urma căreia au decedat doi copii”, se precizează în comunicatul transmis de Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Meteorologii au anunțat că vremea se înrăutățește și că există pericol de avalanșă în munți

Potrivit programului care fusese afișat pe site-ul clubului, pentru ziua 22.04.2017, atunci când turiștii au fost surprinși de avalanșă, plecarea s-a făcut la ora 08.00, pe traseul Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Curmătura Bucurii – Lacul Bucura, 2040m – Custura Bucurei – Vârful Peleaga, 2509m – Căldarea Berbecilor – Lacul Bucura – Cabana Pietrele, pe un traseu de 7-9 ore.

Deși meteorologii au anunțat că vremea se înrăutățește și că există pericol de avalanșă în munți, organizatorul excursiei a decis ca, totuși, excursia să continue.

”Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanșei în condiții nivologice, de relief, și de vreme, apte să conducă la declanșarea ei și în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere și siguranță pe care trebuia și putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea și aprecierea stării meteo constatate la fața locului cu consecința păstrării unei distanțe între membrii grupului (6-10 metri), utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanșa nu ar fi avut loc sau cel puțin nu ar fi surprins și antrenat membrii grupului, lipsind consecința producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viața.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Hațeg, spre competentă soluționare”, mai precizează comunicatul transmis.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”