România devine teren de testare pentru un proiect revoluționar al companiei SpaceX, condusă de Elon Musk. Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Pavel Popescu, a explicat marți ce impact va avea această inițiativă în ecomonia României.
Pavel Popescu a dezvăluit că proiectul se axează pe utilizarea sateliților neogeostaționari, mai mici, dar mai rapizi decât cei tradiționali.
„Acești sateliți oferă servicii de comunicații excepționale, comparativ cu sateliții geostaționari mai mari. Am fost deschiși la această colaborare, care a început în vara anului trecut, pentru a facilita un test unic în lume. Acest test ar putea duce la schimbarea unei legislații vechi de 25 de ani privind comunicațiile prin satelit”, a explicat Popescu la b1TV.
Întrebat de ce a fost aleasă România pentru acest test, Pavel Popescu a spus că a fost vorba de o „conjunctură favorabilă”, dar a subliniat că SpaceX „este datoare României” pentru sprijinul oferit.
„A fost pur și simplu o conjunctură. (…) Cu siguranță nu aveam motive să-l supărăm, dimpotrivă, pot s-o spun cu toată responsabilitatea – Elon Musk e dator României azi și cu siguranță ne e dator cu ceea ce postează în online și cu faptul că România și-a arătat disponibilitatea cu el, cu o companie americană și de ceea ce reprezintă tehnologiile partenerului strategic pe teritoriul statului român. A fost o oportunitate unică.”, a declarat Popescu.
Una dintre aplicațiile imediate ale acestei tehnologii vizează îmbunătățirea accesului la internet în timpul zborurilor comerciale.
Dacă testele decurg conform așteptărilor, românii vor avea acces la comunicații prin satelit mai rapide și mai accesibile.
„În prezent, internetul în avion are o viteză foarte redusă. Cu ajutorul acestor teste, care optimizează interferențele, vom putea avea internet în avion la fel de rapid ca la sol”, a explicat Popescu.
Potrivit lui Pavel Popescu, ANCOM a susținut proiectul din punct de vedere tehnologic, însă meritul principal aparține Guvernului României.
De asemenea, el a menționat că Administrația Trump este la curent cu această inițiativă. „SpaceX este datoare cel puțin cu niște investiții, pentru că au existat discuții clare pe acest subiect, iar Guvernul României a facilitat acest test”, a adăugat vicepreședintele ANCOM.