Elveția se pregătește pentru posibile penurii „severe” de electricitate și gaze naturale

Elveția se pregătește pentru posibile penurii severe de electricitate și gaze naturale
sursa: Pixabay
Publicat: 04/05/2022, 19:44

Guvernul elvețian înființează un grup de intervenție în caz de criză în sectorul gazelor naturale și un sistem de monitorizare pentru detectarea timpurie a unei iminente probleme de electricitate, a anunțat miercuri guvernul elvețian, care se pregătește pentru posibilitatea unor penurii „severe” de energie electrică.

Guvernul elvețian a început să elaboreze planuri în aprilie pentru o posibilă penurie de gaze în urma invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând că sunt în curs de elaborare măsuri care merg de la apelul către populație pentru reducerea consumului până la o posibilă raționalizare a energiei electrice în caz de criză.

În prezent, a însărcinat operatorul rețelei naționale Swissgrid să dezvolte și să opereze un nou sistem de monitorizare pentru a observa evoluțiile în aprovizionarea cu energie electrică, despre care a spus că va fi pus în funcțiune până la sfârșitul anului 2022.

„Sistemul de monitorizare trebuie să furnizeze informații privind situația actuală a aprovizionării și a pieței din Elveția, precum și analize ale autoaprovizionării”, a precizat Departamentul federal pentru afaceri economice, educație și cercetare într-un comunicat.

„În special, este destinat să arate cât timp Elveția ar putea să-și asigure aprovizionarea cu energie electrică fără importuri de energie electrică”, potrivit Reuters.

De asemenea, guvernul a însărcinat asociația industriei gazului din țară, VSG, cu formarea unei noi organizații de intervenție în caz de criză. De asemenea, a analizat și alte alternative, din cauza rezervelor exprimate în cadrul consultărilor cu privire la independența asociației și la lipsa de reglementare a pieței gazelor.

„În contextul războiului din Ucraina și al situației incerte a aprovizionării asociate, Consiliul Federal încredințează totuși acum VSG sarcina de a forma o (organizație de intervenție în caz de criză) pentru o perioadă limitată de un an”, a precizat guvernul.

„Pentru a ține cont de rezervele exprimate în cadrul procesului de consultare, se prevede includerea reprezentanților consumatorilor de gaze (în organizația de intervenție în caz de criză), iar mandatul este limitat la un an.”