„Eminescu, dragoste eternă”, spectacol omagial dedicat marelui poet (P)

Eminescu, dragoste eternă”, spectacol omagial dedicat marelui poet (P)
Publicat: 13/02/2023, 13:20
Actualizat: 13/02/2023, 13:33

„Luceafărul poeziei românești” a fost omagiat la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, cu prilejul Zilei Culturii Naționale și la împlinirea a 173 de ani de la nașterea marelui poet. În fața unui public numeros, a fost pus în scenă un spectacol de muzică, poezie și teatru, urmat de un film documentar despre viața lui poetului național.

În deschiderea spectacolului omagial, Carmen Bobocescu, expert în cadrul Institutului European din România, a prezentat disertația „Mihai Eminescu, contemporanul nostru”. A urmat actrița Claudia Motea, care și-a început momentul artistic ,,Eminescu, dragostea mea!” din mijlocul publicului. Aceasta a interpretat-o pe Veronica Micle, poeta care i-a fost alături lui Eminescu, în anii de creație. Momentul artistic a fost completat de interpretarea sopranei Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana Alexandru.

Toți cei prezenți au putut urmări secvențe din primul film documentar care prezintă în imagini cinematografice povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită pe care a făcut-o la Cernăuți („Eminescu și Cernăuții” – scenariul: Ionel Novac și Vasile Bâcu, regia: Mihai Grosu).

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. Printre invitații la spectacol s-au aflat și tineri elevi din școli ilfovene, însoțiți de directori și profesori ai unităților de învățământ.

„Ne bucurăm că am putut să le arătăm tinerilor prezenți la eveniment, și întregului public, o altfel de imagine a lui Mihai Eminescu, crâmpeie din viața sa, informații mai puțin cunoscute. Actrița Claudia Motea a recitat poezii scrise de marele poet, întruchipând-o pe Veronica Micle. A fost un spectacol minunat, apreciat de toți cei prezenți, care au aplaudat și au ovaționat fiecare moment artistic, cu emoție și sinceritate.” – Alexandrina Niță, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

„Avem o responsabilitate, fiecare dintre noi, să sprijinim talentul, creativitatea și dedicarea, cele care sporesc patrimoniul cultural al României. Avem datoria să punem umărul la consolidarea bogățiilor culturale românești și la transmiterea lor, mai departe, următoarelor generații. Îi felicit pe toți cei implicați în activitățile culturale organizate în județul Ilfov și în întreaga țară! Consiliul Județean va sprijini și în acest an proiectele care, pentru publicul ilfovean, reprezintă o bucurie a sufletului, încântare și clipe de relaxare.” – Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov.

Spectacolul omagial a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștilor”.

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în ziua de naștere a lui Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naționale are loc anual în România pe 15 ianuarie, scopul acesteia fiind de a promova cultura, arta și tradițiile românești. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, 15 ianuarie reprezentând și ziua în care s-a născut poetul național Mihai Eminescu (1850 – 1889).

Mihai Eminescu, poetul nepereche

Mihai Eminescu s-a născut în data de 15 ianuarie 1880, la Botoșani. Poet, prozator și jurnalist, ,,Luceafărul poeziei româniești” este considerat drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Eminescu a debutat ca poet pe 25 februarie 1866, în revista Familia, cu poezia „De-aș avea”. La 19 ani a plecat la Viena, pentru a studia filosofia. În această perioadă, i-a ,,descoperitȚ pe Platon, Spinoza, Leibniz, Kant, Rousseau și Schopenhauer, care aveau să-l influențeze în scrierile sale. La 24 de ani a revinit în țară și s-a stabilit la Iași. Cele mai cunoscute opere ale lui Eminescu sunt „Luceafărul”, „Scrisoarea a III-a”, „Epigonii”, „O, mamă”, „Înger si demon”, „Floare-albastră”, „Memento Mori”, „Strigoii” și  „Odă”.

Marele poet s-a stins din viață pe 15 iunie 1889, la București.

Sursa foto: Consiliul Județean Ilfov

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...