EXCLUSIV. Câinii care salvează vieți: ”Un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare umană formată din 50 de persoane” (FOTOREPORTAJ)

EXCLUSIV. Câinii care salvează vieți: ”Un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare umană formată din 50 de persoane” (FOTOREPORTAJ)
EXCLUSIV. Câinii care salvează vieți. Un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare umană formată din 50 de persoane (FOTOREPORTAJ)
Publicat: 09/02/2021, 16:09
Actualizat: 09/02/2021, 17:13

În 2010, un grup de oameni cu joburi dintre cele mai diferite a pus bazele Clubului Câinilor Utilitari, un ONG cu programe de terapie asistată de animale și antrenare a patrupedelor pentru operațiuni de căutare și salvare. Este nevoie de peste 1000 de ore de antrenament pentru a putea forma echipe om-câine pentru Programul de căutare și salvare care vizează diferite condiții meteo și zone greu accesibile pentru oameni.

Clubul Câinilor Utilitari și alte ONG-uri civile de pregătire a câinilor de salvare au semnat un protocol cu Departamentul pentru Situații de Urgență, care permite atestarea câinilor la Centrul Chinologic ”Aurel Greblea” din Sibiu, dar și includerea patrupedelor în forțele de intervenții în cazul unor dezastre naturale, iar GÂNDUL.RO vă oferă și alte informații, ÎN EXCLUSIVITATE.

În 2019, după cutremurul din Albania – soldat cu decesul a peste 40 de persoane – două echipe om-câine au plecat împreună cu 52 de pompieri și medici români pentru a se alătura misiunii de căutare și salvare a victimelor. A fost prima intervenție internațională a celor două echipe ale Clubului Câinilor Utilitari și prima intervenție în caz de cutremur.

Vlad Popescu, fondatorul CCU, ne-a declarat că munca depusă în ultimii ani poate să demonstreze, în sfârșit, nevoia unor astfel de echipe voluntare. ”În cazul intervenției din Albania am arătat că echipele Clubului Câinilor Utilitari pot veni în sprijinul forțelor militare si ne dorim să ajungem sa fim parteneri în asemenea situații de urgență”.

Misiunea a fost una foarte grea: ”Au fost multe replici care ne-au pus în dificultate, multe clădiri erau în prag de prăbușire, dar cea mai mare teamă a fost că poate câinele care începe să latre când simte mirosul unui om dă greș, iar toată echipa de salvare începe și sapă în zadar ore întregi. Nu a fost cazul, dar de sub dărâmături au fost scoase doar persoane decedate”, mai spune Vlad Popescu.

Alături de Vlad și Challapa au fost și Romică Chințoi și labradorul Billy. Challapa si Billy au fost premiați de autoritățile albaneze în semn de recunoaștere a eforturilor depuse în timpul operațiunilor de căutare și salvare din Dures.

Challapa, maidaneza salvatoare cu atestat de căutare și salvare

Challapa a fost salvată de Vlad Popescu în urmă cu cinci ani din ruinele fostului bazin de polo din Giulești. Deși la început a vrut să o dea spre adopție, ”pentru că era neagră și urâtă”, Vlad – fondatorul Clubului Câinilor Utilitari – a salvat-o și a transformat-o în… salvatoare.

Challapa este cel mai bun exemplu că și un câine maidanez poate fi dresat, iar pentru Vlad este deja al doilea proiect de succes, al doilea câine maidanez dresat și transformat în câine salvator. Colegii din CCU chiar glumesc pe seama asta și îi spun că îi place „rasa asta”. ”Un câine maidanez se poate dresa ca orice alt câine cu pedigree, poate învăța trucuri, dar cea mai importantă”, ne spune Vlad, ”este încrederea câinelui în tine. Nu trebuie să fie bruscați sau certați”.

Bucureștiul, cea mai vulnerabilă capitală din Uniunea Europeană

România este o țară cu potențial seismic ridicat, iar în București sunt oficial peste 350 de clădiri cu risc seismic. Cifrele neoficiale sunt mult mai mari. Autoritățile confirmă că unele clădiri care nu au fost încă verificate sunt „bolnave”, chiar dacă nu se regăsesc pe lista imobilelelor cu risc seismic.

Edmond Niculușcă, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din subordinea Primăriei București, a declarat, în urmă cu o lună, că – în cazul unui seism major – numărul victimelor din Capitală poate depăși 25.000.

Cu ajutorul programului „Bucureștiul pregătit” inițiat de Fundația Comunitară București, voluntarii clubului au primit un ajutor imens, crescând numărul câinlor pregătiți pentru căutare și salvare în cazul unui cutremur.

”Înainte de a primi finanțare, Clubul Câinilor Utilitari deținea 3 câini de căutare-salvare atestați. La finalul rundei 1, din cei 19 câini care au intrat în programul de pregătire, 16 au fost atestați de către Ministerul Afacerilor Interne (Billy, Challapa, Bruno, Zura, Achi, Tora, Tweety, Zven, Maya, Alsa, Remi, Zizi, Aziz, Toshi, Freyja, Amza), iar 3 au rămas în continuare în pregătire”.

Numărul câinilor utilitari a crescut în ultimii ani și a ajuns la aproximativ 50 de câini salvatori, incluzând și câinii Poliției. Cu toate acestea, Vlad Popescu spune că România ar avea nevoie de aproximativ 500 de câini salvatori.

”Este nevoie de cât mai mulți câini de căutare și salvare pentru că un câine, datorită capacității de deplasare foarte rapidă, dar și capacităților olfactive crescute poate acoperi suprafața pe care ar acoperi-o 50 de oameni care caută într-o misiune de salvare.”

La Clubul Câinilor Utilitari nu se selectează câinii, ci oamenii

”Odată intrat în club, pasiunea de a face bine alături de prietenul tău patruped se transformă în drog. Antrenamentele de 14, 16 ore pe săptămână confirmă acest lucru. Este o onoare să poți ajuta și vrem să fim priviți de autorități nu numai ca niște parteneri de încredere, ci și ca salvatori. Suntem cu toții voluntari, visăm ca într-o zi să ne putem plăti salarii din acest ONG, dar momentan CCU trăiește din donații și propriile investiții”, a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, fondatorul clubului, Vlad Popescu.

Cei care vor să susțină programele Clubului Câinilor Utilitari pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit pentru CCU cu ajutorul formularului 230, prin transfer bancar în contul Clubului Câinilor Utilitari: RO05 INGB 0000 9999 0647 9936, pe platforma doneaza.pago.ro și prin SMS cu textul ACUM la 8845 pentru o contribuție lunară de 2 euro la programul „Bucureștiul pregătit”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu