EXCLUSIV | Mii de magazine, hoteluri și săli de spectacole, nesecurizate la incendiu. Proprietarii pun avertisment, clienții intră pe răspunderea lor

EXCLUSIV | Mii de magazine, hoteluri și săli de spectacole, nesecurizate la incendiu. Proprietarii pun avertisment, clienții intră pe răspunderea lor
Publicat: 02/08/2023, 08:00
Actualizat: 02/08/2023, 12:44

Românii care vor să intre în câteva mii de clădiri din România, fie ele magazine, cinematografe sau hoteluri, sunt întâmpinați cu un afiș care poate să le dea fiori, dar care de multe ori nu îi întoarce din drum. Este vorba de panouri cu inscripția „Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”, pe care administratorii acestor locuri sunt obligați să le amplaseze la intrarea respectivelor unități, cu caracter preventiv. La solicitarea Gândul, oficialii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au transmis câte clădiri nu respectă obligațiile privind autorizarea împotriva incendiilor și câte au fost amendate.

Când văd panoul „Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”, clienții magazinelor, teatrelor, hostelurilor din România iau la cunoștință și aleg pe propria răspundere să intre sau nu în respectiva clădire, au explicat „spiritul legii” oficialii IGSU, la solicitarea Gândul, transmisă pentru a vedea dacă se respectă obligațiile privind autorizarea împotriva incendiilor la nivel național.

În urmă cu doar câteva zile, au avut loc peste 2.000 de intervenţii în situaţii de urgenţă, în decurs de 24 de ore, fiind prima dată în acest an când se înregistrează un număr atât de ridicat. „Mai bine de 1.500 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, 124 de incendii au fost stinse de pompieri, iar peste 440 alte situații de urgență reprezintă misiunile gestionate în 25 iulie 2023, de colegii noștri”, anunța IGSU.

Clădirile vizate de lege

Conform art. 30 indice 4, alin. (2), din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, obligația de amplasare a panourilor de înștiințare vizează categoriile de construcții cuprinse în HGR nr. 571/2016, cu următoarele destinații și funcțiuni:

  • a) clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de comerț – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine și hipermagazine;
  • b) clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului;
  • c) clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de turism – hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente și camere de închiriat în regim hotelier.

„Facem mențiunea că actul normativ nu prevede un anumit termen pentru amplasarea acestor panouri, iar, potrivit art. 30 indice 4 alin. (1) din Legea nr. 307/2006, obligația amplasării panourilor subzistă până la obținerea autorizației de securitate la incendiu. De asemenea, precizăm faptul că atât funcționarea unei clădiri fără autorizație de securitate la incendiu, cât și nerespectarea obligației de realizare și amplasare a panourilor de înștiințare de către beneficiarii investițiilor constituie contravenții și se sancționează potrivit legii”, au transmis oficialii IGSU, la solicitarea Gândul.

Legea este departe de a fi respectată la sânge de administratorii acestor categorii de clădiri, după cum arată datele inspectoratelor județene pentru situații de urgență, respectiv a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Situația din punct de vedere al autorizării privind securitatea la incendiu a clădirilor cu destinația de comerț, cultură și turism arată că, din 112.268 clădiri sau spații amenajate în clădiri, 15.895 sunt autorizate, în timp ce 4.694 funcționează fără autorizație, restul fiind spații pentru care nu este necesară obținerea autorizației.

Altfel spus, conform datelor transmise de IGSU, din totalul de 20.589 de clădiri care trebuie autorizate împotriva incendiului, 22,8% nu dețin acest document, sunt neautorizate, iar ponderea cea mai mare la acest capitol o dețin unitățile din domeniul culturii.

  • Comerț: din 13.907 clădiri sau spații care trebuie autorizate, 20,7% sunt neautorizate;
  • Cultură: din 700 de clădiri sau spații, 32,4% sunt neautorizate;
  • Turism: din 5.982 de clădiri sau spații, 26,3% sunt neautorizate.

Câte amenzi s-au dat

Oficialii IGSU precizează că la interpretarea acestor date este necesar să se aibă în vedere faptul că evidențele sunt într-o continuă dinamică și se actualizează în următoarele situații:

  • emiterea autorizației de securitate la incendiu pentru o clădire nouă, înainte de punerea in funcțiune a acesteia;
  • emiterea autorizațiilor de securitate la incendiu la clădiri existente care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu și la care s-au întreprins demersurile pentru conformare la cerința fundamentală de securitate la incendiu, inclusiv prin investiții asigurate din fondurile publice;
  • identificarea, pe timpul controalelor de prevenire, a obligativității obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru clădiri existente și la care s-au executat lucrări de modificare ori de schimbare a destinației.

Pe site-urile inspectoratelor județene pentru situații de urgenta, respectiv al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, se regăsesc listele actualizate ale tuturor obiectivelor autorizate privind securitatea la incendiu, în funcție de destinație.

De la intrarea în vigoare a obligației de amplasare a panourilor s-au aplicat câteva sute de amenzi celor care nu s-au conformat, potrivit IGSU.

„Totodată, potrivit evidențelor existente la nivelul instituției noastre, în urma acțiunilor de control derulate la nivel național, de la intrarea m vigoare a Legii nr. 28/2018 pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor și până la finele anului 2022, inspectorii de prevenire din cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au constatat 965 de situații în care nu se respectă obligația privind realizarea și amplasarea panoului de înștiințare, pentru care s-au aplicat 699 de sancțiuni contravenționale principale, dintre care 45 de amenzi, în cuantum de 217.505 de lei”, au transmis oficialii IGSU la solicitarea Gândul.

Ce spune legea privind autorizarea

Norme metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă în vigoare au fost aprobate prin Ordinul Ministerul Afacerilor Interne din 29 noiembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial din 27 decembrie 2022.

Conform articolului 7, alin (1), avizul și autorizația de securitate la incendiu sau de protecție civilă se solicită inspectoratului în a cărui zonă de competență urmează să fie realizată ori este amplasată construcția, instalația sau amenajarea respectivă, de către persoanele prevăzute la art. 30 alin. (2) și art. 30^1 alin. (2) din Legea nr. 307/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, direct sau prin împuterniciți, denumite în continuare solicitanți.

Legea nr. 307/2006 prevede, la articolul 30:

(1) Începerea lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi ori de modificare și/sau schimbare a destinației celor existente se face numai după obținerea avizului de securitate la incendiu.

(2) Obligația solicitării și obținerii avizului de securitate la incendiu prevăzut la alin. (1) revine persoanei fizice ori juridice care finanțează și realizează investiții noi sau lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației construcțiilor.

(3) Avizul de securitate la incendiu se emite în vederea aprobării indicatorilor tehnico-economici, în etapa studiu de fezabilitate sau documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, pentru obiectivele de investiții care intră sub incidența prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, sau în vederea obținerii autorizației de construire, pentru celelalte obiective de investiții.

(4) Pentru proiectele-tip ale construcțiilor cu grad mare de repetabilitate, care intră sub incidența prevederilor hotărârii Guvernului prevăzute la art. 30^2 alin. (1), Inspectoratul General certifică îndeplinirea cerinței securitate la incendiu prin emiterea unui acord, în condițiile stabilite de normele metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu.

(5) Avizul de securitate la incendiu se emite și pentru:

a) modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare;

b) schimbarea de destinație, numai în situația în care pentru realizarea acesteia nu sunt necesare lucrări de construire/ desființare pentru care legea prevede emiterea autorizației de construire/desființare cu încadrarea în prevederile documentațiilor de urbanism aprobate;

c) lucrări de intervenții în scopul implementării măsurilor necesare conform legislației prevenirii și stingerii incendiilor în vigoare, respectiv executarea instalațiilor specifice prevenirii și stingerii incendiilor, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu; lucrări de compartimentare provizorie nestructurală, precum și la schimbarea destinației construcțiilor, atunci când aceste lucrări se pot executa, potrivit legii, fără autorizație de construire.

Articolul 30^1

(1) Punerea în funcțiune a construcțiilor și amenajărilor noi și a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației se face numai după obținerea autorizației de securitate la incendiu.

(2) Obligația solicitării autorizației de securitate la incendiu prevăzută la alin. (1) revine beneficiarului investiției.

(3) Autorizația de securitate la incendiu își păstrează valabilitatea în situația schimbării destinației unei construcții sau a spațiului amenajat într-o construcție cu funcțiuni mixte, pentru care, potrivit legii, nu se emite autorizație de construire, dacă sunt respectate prevederile reglementărilor tehnice de proiectare și de echipare cu instalații de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, iluminat de securitate și sisteme de desfumare, aferente noii destinații.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...