EXCLUSIV | Povestea preotului inginer care se împarte între slujbele la trei biserici și meseria din construcții: ”Cineva mi-a spus că dacă până la 35 de ani nu realizez ceva în viață, sunt un ratat”

EXCLUSIV | Povestea preotului inginer care se împarte între slujbele la trei biserici și meseria din construcții: ”Cineva mi-a spus că dacă până la 35 de ani nu realizez ceva în viață, sunt un ratat”
Preotul inginer Adrian Iulian Crișan-Pantea, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Visca, județul Hunedoara
Publicat: 30/07/2022, 12:30

Povestea părintelui Adrian Iulian Crișan-Pantea, un duhovnic care și-a întors fața către Dumnezeu după ce a trecut printr-o grea cumpănă a vieții, este impresionantă și începe în afara bisericii, în fabrici de confecții, la firme de construcții și pe șantiere. Viața lui se împarte acum între firma de construcții din Arad unde este inginer și cele trei biserici din județul Hunedoara unde slujește ca preot în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare.

„De obicei, la sfârșit de săptămână sau, uneori, după programul de lucru, fac naveta între Arad și cele trei biserici din satele Visca, Luncșoara și Valea Poienii. Când este cazul să merg, în timpul săptămânii, la o înmormântare, de exemplu, găsesc înțelegere la conducerea societății, care îmi permite să plec și să fac slujbele necesare pentru cei adormiți”, spune părintele Iulian Adrian, pentru Gândul.

Am aflat de părintele Adrian Iulian de la un localnic din satul hunedorean Valea Poienii, care ne-a cerut ajutorul pentru refacerea bisericii, ajunsă într-o stare avansată de degradare.

Parohia pe care o păstorește de aproape șase ani părintele Adrian Iulian este considerată cea mai grea din Episcopia Devei și Hunedoarei. Majoritatea enoriașilor sunt oameni de peste 60 de ani, iar satul Valea Poienii mai are doar 60 de suflete.

În cei șase ani de slujire, preotul paroh a renovat bisericile din Visca și Luncșoara, iar acum se străduiește să o refacă pe cea din Valea Poienii. Recent, părintele a vorbit cu Gigi Becali, care a aflat prin intermediul Gândul despre starea de degradare a bisericii. ”A fost de acord să găsim o firmă de construcții, să facem reabilitarea și să îi trimitem devizul de plată”, ne-a spus preotul paroh, după discuția cu Gigi Becali.

„Nu eram un tip credincios”

Părintele, acum în vârstă de 44 de ani, ne-a povestit că în copilărie și apoi mulți ani din tinerețe, nu a fost un om credincios, deși face parte dintr-o familie de preot.

„Am avut o copilărie fericită, dar mai încasam câte o jordiță când nu eram cuminți. Eu și sora mea mai mică provenim din familie de preot, dar să știți că nu am avut nicio atracție pentru biserică, iar tatăl meu și mama mea nu au fost severi cu noi în privința aceasta”, povestește preotul.

După ce a terminat Facultatea de Inginerie la profilul Chimie de la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, în anul 2001, pentru tânărul Adrian de atunci a început greul.

„Am terminat facultatea, unde mă duc? În domeniu specializării, nu prea mai era nimic, și unde era, se cerea stagiul militar satisfăcut. Am încercat în confecții de cămăși, am trecut la o companie internațional, coordonator vamal, am fost agent de vânzări, numai ca să adun bani ca să rămână ceva în urma mea, pentru că cineva îmi zisese că dacă până la 35 de ani nu realizez ceva în viață, sunt un ratat”, a continuat povestea preotul inginer.

A cerut să facă armata și a lucrat ca muncitor necalificat

Cum în căutările lui pentru un viitor liniștit îi apărea mereu aceeași problemă, a decis să o rezolve. A cerut să facă armata, ca să mai bifeze o cerință pentru angajare.

După armată, a luat-o de la capăt în zona confecțiilor, o industrie predominantă în Aradul acelor ani. Și-a propus atunci să rămână doar până găsește altceva, așa că a început să ia la pas firmele de construcții din Arad. Primea refuz după refuz, deși era dispus să lucreze orice, chiar și la săpat de șanțuri. Drumul lui spre construcții s-a deschis în iulie 2003, când a întâlnit o secretară de la societatea ICIM Arad.

„Mi-a deschis un alt orizont, pentru că, având funcția de inginer, dar cu îndatoriri de muncitor necalificat în Laboratorul de încercări fizico-mecanice în construcții, eram remunerat cu mai mult decât fusesem ca inginer. Am început să adun și material, și intelectual în acest nou domeniu. În doi ani de zile, am promovat de la muncitor necalificat la șef profil, în urma unui examen la Inspectoratul de Stat în Construcții”, povestește preotul.

Cumpăna care i-a întors fața către Dumnezeu

La firma de construcții a cunoscut-o pe femeia care avea să-i devină soție și tot acolo era când au primit vestea că nu pot avea copii. Au urmat anii de investigații, drumurile în Ungaria pentru tratament și perioade de fertilizare in vitro.

”Intervenția nu a fost pozitivă, a pierdut doi embrioni care nu au reușit să se prindă de pereții uterului. Atunci am stopat orice intervenție din punct de vedere medical în a mai face copii și ne-am îndreptat cu speranță către bunul Dumnezeu și Biserică”, a povestit parohul de la Visca.

Cel care l-a îndrumat pe calea Bisericii a fost duhovnicul pe care l-a găsit în 2010, la Facultatea de Teologie din Arad.

„Viața noastră a început să se schimbe în bine, iar vara, deja am optat pentru a face Teologia, strict pentru cultura mea, ca să înțeleg mai mult Biserica Ortodoxă. Patru ani au trecut greu, pentru că lucram și mergeam la facultate, dar până la urmă am trecut cu bine”, mai spune preotul.

După ce a terminat Teologia, dorința de a deveni preot nu i-a mai dat pace. Mai bine de un an l-a frământat acest gând.

„Am cerut Bunului Dumnezeu să nu mai fie voia mea, ci voia Sa și abia atunci un coleg a venit cu o propunere să merg și să vorbesc cu Presfințitul Gurie, care a spus că dacă o să iau examenul de Capacitate Preoțească, stăm de vorbă”, își amintește preotul-inginer.

După examenul din iulie 2016, în 27 august a fost hirotonit diacon, apoi preot pe seama Parohiei Visca, Protopopiatul Deva – Episcopia Devei și Hunedoarei.

„Era, după vorba veșnicului de pomenire Gurie, primul episcop al nou-înființatei Episcopii a Devei și Hunedoarei, cea mai grea Parohie din Episcopie”, spune părintele Adrian Iulian.

Face naveta pentru a merge la slujbe

Părintele paroh a împlinit cinci ani și zece luni de preoție în Parohia Visca, ”ani de păstorire nici grei, nici foarte ușori”.

Slujbele și rânduielile bisericești le face, pe rând, la fiecare dintre cele trei biserici pe care le păstorește, din satele Visca, Luncșoara și Valea Poienii. Ca să ajungă acolo, face naveta 150 de kilometri între Arad și Parohie, dar nu a pierdut nicio duminică de slujire și nicio rânduială liturgică. ”Sunt în permanență la dispoziția credincioșilor, la orice oră din zi și din noapte”, spune părintele.

Își primește cu bucurie enoriașii, care vin să se spovedească și să primească Sfânta Împărtășanie.

„Pe lângă adulți, mai am o serie de copii care se spovedesc, iar cei sub vârsta de șapte ani sunt împărtășiți frecvent”, mai spune preotul.

De când a preluat această parohie săracă, multe familii nevoiașe au primit ajutoare bănești, pachete cu haine și alimente în posturile mari de peste an.

„Am distribuit pachete cu dulciuri pentru copii la Sfintele sărbători ale Nașterii și Învierii Domnului. În perioada pandemiei, cu ajutorul directorului școlii generale din Visca, am găsit 12 copii fără posibilități materiale, cărora le-am dăruit câte o tabletă, iar la începutul anului școlar 2021-2022, cinci copii au primit câte un ghiozdan cu rechizite. În fiecare lună, ajut două familii cu câte 500 de lei ca să poată să își întrețină copiii la școală”, spune părintele Adrian Iulian.

Parohul a făcut și o campanie de strângere de fonduri pentru o familie care a rămas fără casă în urma unui incendiu. O mamă rămasă singură cu două fete după ce soțul i-a murit, la 40 ani, din cauza infecctării cu COVID-19, a primit un ajutor de 3.700 lei din partea preotului.

Două biserici renovate în cinci ani de preoție

Preotul și-a dorit mult să restaureze cele trei lăcașuri de cult, dar prioritatea lui a fost și să sprijine comunitățile locale, mai ales că în cele trei sate trăiesc mulți bătrâni, tinerii, în marea lor majoritate, fiind plecați din locurile lor de baștină. A reușit, până acum, renovarea bisericilor din Visca și Lucșoara, parțial fiind refăcută și cea din Valea Poienii.

Lucrările de reparații la Biserica parohială cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Visca – ridicată în anul 1764 și rectitorită în 1932 – au început în februarie 2018, cu binecuvântarea Presfințitului părinte Gurie, primul episcop al Devei şi Hunedoarei de la înfiinţarea episcopiei în toamna anului 2009, care a murit în octombrie 2021, după infectarea cu COVID-19.

Cu banii adunați de la credincioși și din donații, a fost înlocuită vechea pardoseală din lemn, catapeteasma mâncată de carii a fost schimbată cu una nouă, din tei, împodobită cu scene din viața Mântuitorului Iisus Hristos. Cupola bisericii, care era plină de crapături, a fost consolidată, pereții au fost tencuiți și vopsiți în alb, apoi împodobiți cu icoane, iar sobele au fost schimbate cu o centrală electrică. Turnul bisericii, care ajunsese într-o stare avansată de degradare, a fost consolidat și refăcut, iar exteriorul, și mai cu seamă terasa, cu stocatura bisericii, au fost recondiționate și îmbrăcate în lambriu.

Biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Visca a fost sfințită și târnosită pe 9 aprilie, de noul episcop Nestor, al Devei și Hunedoarei.

Biserica de la Luncșoara a intrat și ea în lucrări de reparații. Podeaua putredă a fost înlocuită cu parchet laminat, au fost schimbate geamurile, ușile , rețeaua de curent electrica și vechea sobă. Acum, se lucrează la un drum de acces până în apropierea bisericii.

Biserica din Valea Poienii este cea mai greu încercată de vremuri și de alunecările de teren. Până acum, parohul a reușit să înlocuiască geamurile și ușile vechi, să șlefuiască și să lăcuiască pardoseala veche, să schimbe masa din altar și să aducă alt mobilier bisericesc.

Podeaua din altar, care era lăsată spre dreapta, a fost schimbată și înlocuită cu beton, iar pereții interior plini cu fisuri în care se putea introduce o palmă au fost reparați. Acum, interiorul bisericii este alb și încălzirea se face printr-un șemineu legat de calorifere.

„Din cauza terenului, care cu ani în urmă a alunecat, biserica are o înclinație spre dreapta. Ar trebui făcută o subzidire pentru stabilizare, cu un beton cu clasă de rezistență mai mare, iar în interior să se scoată podeau veche afară și să se stabilizeze cu beton și din interior. Apoi, trebuie schimbată tabla de pe acoperiș, iar exteriorul bisericii trebuie retencuit”, spune preotului.

Pentru cei care vor să ajute la refacerea acestui lăcaș de cult, donațiile pot fi făcute contul Parohiei Ortodoxe Române Viscra, județul Hunedoara – RO28RNCB0160153978850001, deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Deva.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?