EXCLUSIV VIDEO | A terminat arhitectura, dar pilotează avioane și zboară cu paramotorul. Povestea tinerei care își face aerodrom la Satu Mare

Publicat: 14/01/2024, 08:00
Actualizat: 14/01/2024, 10:42

A studiat în Marea Britanie și a lucrat pentru una dintre cele mai mari companii de arhitectură și design din lume, dar și-a dat seama că viața de birou nu este pentru ea. Românca Andra Horotan s-a întors acasă pentru a-și duce pasiunea pentru zbor la alt nivel. Și-a luat licența pentru două aparate de zbor, paramotor (parapantă cu motor) și avion ultraușor, iar, la doar 26 de ani, construiește un aerodrom la Satu Mare, care va fi gata anul acesta. Este singura femeie din România care zboară în mod regulat cu paramotorul. Are proiecte ambițioase și încrederea că va reuși să le concretizeze.

După ce a urmat facultatea și masterul în Arhitectură, în Marea Britanie, Andra Horotan ar fi putut avea o carieră exclusivă care să-i aducă satisfacții financiare pe măsură. Nu s-a oprit însă la arhitectură, ci a preferat să își urmeze în paralel și pasiunea pentru zbor, pe care a dus-o la nivel de performanță.

A înțeles că nu este făcută pentru o muncă de birou, așa că a ales să lucreze sub cerul liber, care îi este astăzi un aliat de bază. Și-a luat licența de zbor pentru paramotor și avioane ultraușoare.
Pasiunea pentru zbor i-a fost transmisă de tatăl său, cel care i-a fost și un îndrumător de nădejde.

”Părinții mei m-au susținut moral și emoțional, indiferent de ce am decis eu să fac vreodată. Tatăl meu a crezut că pot să fac ceva înainte să știu chiar eu că pot să fac orice. Tata s-a apucat de zburat la aproape 50 de ani. Când am revenit acasă, m-a învățat și pe mine să zbor și m-am licențiat pe două aparate de zbor, paramotor și avion ultraușor. Am făcut o școală de zbor paramotor la Sibiu, la «Paramator Sport», cu instructorul Călin Pașca și o școală de zbor pentru avion ultraușor la «Clubul Aerial», din Vădeni, cu instructorul Albert Malaxa”, ne-a povestit Andra Horotan.

Ea este singura femeie din România care efectuează regulat zboruri cu paramotorul, fiind un sport practicat, de regulă, de bărbați.

”Toată lumea mă susține, sunt ca o mascotă. Le sunt recunoscătoare colegilor și prietenilor din grupul de paramotoriști”, ne-a mai spus Andra.

Medicii i-au spus că nu va mai putea merge niciodată

Faptul că a reușit să ajungă în liga profesioniștilor în domeniu le-a dat peste cap pronosticurile sumbre ale medicilor care, în urma unui incident nefericit, i-au spus că nu va mai putea merge niciodată.

”Am fost în comă, iar recuperarea a durat un an. Medicii mi-au spus că nu voi mai putea să merg, dar am ajuns să zbor. Cred că cel mai mare cadou oferit de viață este sănătatea”, ne-a mai spus Andra Horotan.

Deși a trecut de multă vreme de statutul de începătoare, având deja o experiență de zbor de trei ani, Andra spune că în zilele în care mama ei vine la antrenamente are de fiecare dată niște emoții uriașe.

”Nici dacă aș zbura în fața a milioane de oameni, nu aș avea emoții așa mari ca atunci când vine mama să mă vadă când zbor. Nici nu pot să mă antrenez, mă topesc, efectiv. Când este ea acolo, mă simt de parcă zbor pentru prima dată”, ni s-a destăinuit tânăra.

”Visul meu este să ies din casa mea și să zbor”

La doar 26 de ani, Andra are deja proiecte importante, legate tot de pasiunea ei pentru zbor. A început să construiască un aerodrom în comuna Supuru de Jos, din județul Satu Mare, care va fi gata în câteva luni.

”Am cumpărat un teren aproape de zona în care locuiesc, este o priveliște faină și am văzut potențialul de aerodrom. Am pregătit pista, apoi urmează construcția hangarului. O să fac și o casă și mă voi muta acolo. Visul meu este să ies din casa mea și să zbor. Vreau să fac și niște cabane, unde să vină turiști, să se organizeze tabere de zbor. Lângă teren este și o pădure. Tata coordonează echipa, mă ajută la aerodrom, așa că stau liniștită”, ne-a mai spus tânăra.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Acrobații spectaculoase și demonstrații de elită la show-ul aviatic BIAS 2023. „Este foarte interesant, mă impresionează avioanele de luptă”

Hunedoara: Un bărbat a căzut în timpul unui zbor cu PARAPANTA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...