EXCLUSIV VIDEO | Avariile repetate de pe conductele de termoficare lasă zeci de mii de bucureșteni fără apă caldă și căldură. „Astăzi repară aici, mâine se sparge dincolo și tot așa. Asta e viața, încălzim apa cu oala pe aragaz”

Publicat: 02/11/2022, 21:36
Actualizat: 02/11/2022, 21:53

Zeci de mii de bucureșteni au rămas, din nou, fără apă caldă și căldură. În urmă cu două zile, Compania Municipală Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și încălzire în sistem centralizat, anunța că 580 de blocuri din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6 rămân fără apă caldă şi căldură, în urma lucrărilor pentru remedierea unor avarii apărute pe conductele de termoficare. Oamenii care locuiesc în zonele afectate spun că reclamă des situația, dar avariile se repetă și situațiile în care rămân fără apă caldă și căldură par să nu se mai termine. 

Termoenergetica estimează că o parte dintre blocurile afectate de lucrările de remediere a avariilor apărute vor avea apă caldă de miercuri, în timp ce altele vor putea beneficia de acest serviciu abia de vineri.

„Nu avem de mult (n.r – apă caldă), nu doar de acum. Cel puțin la mine la bloc, dar și în celelalte blocuri am înțeles că nu este. De când a murit soțul meu, de 25 de ani, n-am mai avut apă caldă. Nu știu în celelalte blocuri, poate în astea noi este. Dar o dată este, o dată nu e”, a spus o femeie care locuiește într-un bloc din Sectorul 2.

„Aproape tot timpul nu avem apă caldă, iar iarna stăm fără căldură”

„Avem (n.r – apă caldă) o zi, da, după aceea, 3-4 zile, nu. Nu mai avem cam de câteva luni bune, în jur de 4-5 luni. Au fost și trei săptămâni în care nu a fost apă caldă deloc și nici apă rece, uneori”, a spus o altă femeie care stă în același sector.

Întrebată cât de des a stat iarna trecută în frig, femeia a precizat că se întâmplă aproape tot timpul să nu fie apă caldă și căldură. Sesizările făcute la Termoenergetica și la Primăria Capitalei, prin administratorul blocului, au fost ”inutile”. ”Nu s-a produs nicio schimbare, n-am primit niciun răspuns. Avarii tot timpul, nu știu dacă este posibil chiar așa”, a adăugat femeia.

Un bărbat din aceeași zonă susține că nu mai are apă caldă „de mult” și că rar se întâmplă să fie o realimentare, dar pentru foarte scurt timp.

Despre încălzirea de la Termoenergetica iarna trecută, ”nici nu se pune problema”, spune bărbatul, care a fost nevoit să apeleze la alte surse. „Am radiatoare, am aer condiționat pe care îl folosesc, pentru că sunt asistent maternal și am copii mici, trebuie să folosesc”, a explicat locatarul.

Întrebat dacă a făcut sesizări la Termoenergetica, bărbatul a răspuns: „S-au făcut, dar nu s-a rezolvat nimic. Chiar nu se rezolvă, degeaba faci, că nu se rezolvă. Azi ai apă caldă, a doua zi te anunță că în zonă e țeavă spartă, e lucrare”.

„Cu instalațiile de pe timpul răposatului, astăzi repară aici, mâine se sparge dincolo”

Oamenii sunt de părere că principala problemă ar fi conductele de termoficare, care sunt aceleași încă de pe vremea comunismului lui Nicolae Ceaușescu, iar ”cârpelile” nu ajută și oala cu apă încălzită pe aragaz a devenit o regulă.

„Problema este că instalațiile sunt cum sunt, de pe timpul răposatului. Se lucrează, dar nu se lucrează bine. Astăzi repară aici, mâine se sparge dincolo și tot așa. Asta e viața, încălzim cu oala pe aragaz”, spune un bărbat dintr-un bloc în care ”problema persistă de foarte mult timp”.

„De exemplu, chiar aici, în strada principală, au schimbat acum câteva zile două bucăți de țeavă. Dimineață, nu era apă caldă. Ne dă seara, puțin, o jumătate de oră – o oră și gata. Asta e viața”, a mai spus bărbatul.

O altă femeie care stă în aceeași zonă spune că acum are apă caldă, dar întreruperi au fost multe și pentru perioade lungi toată vara.

„Am avut-o întreruptă o săptămână (n.r – apa caldă) și, în urmă cu o lună, încă o săptămână, chiar și trei, mai spre sfârșitul verii”, a adăugat femeia.

„Ne gândim cu groază cum va fi când se va da drumul la căldură”

Cum iarna se apropie, chiar dacă luna noiembrie a început cu zile călduroase, oamenii se gândesc că vor urma zile și fără căldură, și fără apă caldă, la fel cum a fost și anii trecuți.

„Nu avem o certitudine, căldură nu este în unele blocuri, vizavi de noi. Au făcut probe, s-a dat un pic – e adevărat, nu este cazul acum -, dar ne gândim cu groază că nu știm când va fi dat drumul la căldură și, ca tot românul de rând, ne gândim la ce ne așteaptă, la fiecare zi. Ne bucurăm, pe de-o parte, de temperatura mare de afară, că ne este bine la buzunar”, a spus o altă femeie care locuiește în Sectorul 2.

Potrivit Companiei Municipale Termoenergetica, echipele de intervenție lucrează în regim continuu pentru finalizarea în cel mai scurt timp a tuturor lucrărilor.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?