EXCLUSIV VIDEO | Zeci de mii de pelerini au venit să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului. „Este ajutător al românilor de pretutindeni, face mari miracole”

Publicat: 27/10/2022, 19:26
Actualizat: 27/10/2022, 23:34

Zeci de mii de credincioși din toate zonele României au venit, joi, la Catedrala Patriarhală din București pentru a se închina la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou (Basarabov), Ocrotitorul Bucureștiului, sărbătorit în fiecare an, pe 27 octombrie.

  • Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de patriarhul Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Pantelimon, mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară.
  • Peste 60.000 de oameni s-au închinat în primele cinci zile la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie, reprezentanții Patriarhiei estimând că până la încheierea pelerinajului, pe 28 octombrie, numărul acestora ar putea să depășească 80.000.

În fiecare an, numeroși credincioși din București și din țară merg în pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, care sunt păstrare la Catedrala Patriarhală din Capitală. Cozi uriașe s-au format, joi, de la intrarea pe Dealul Mitropoliei până la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, unde pelerinii au venit să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou.

„De mulți ani venim și suntem bucuroși că ajungem aici. Dumnezeu ne ajută în continuare, pentru sănătate și pentru pace”, a spus o femeie, venită din provincie.

„E o zi deosebită. Nici n-aș fi putut să mă gândesc să nu vin. Este o încărcătură extraordinară. E o liniște, este tot ce vrea un om să aibă în sufletul lui – bunătate. Și doresc tuturor care vin aici să fie sănătoși și liniștiți”, a spus o altă femeie.

Întrebată de ce se află la slujba de astăzi de la Catedrala Patriarhală, o femeie din București a răspuns: „Am venit împreună cu copiii pentru sănătate, pentru sporul casei, pentru copii, să învețe bine”.

„Este o zi mare și am simțit să vin aici”, a spus o femeie venită din comuna Crivăț, județul Călărași.

„Nu putem să ne lepădăm de credință și de tot ce ne-am născut, de neamul românesc”

„Am venit să mă închin la Sfintele Moaște ale Sfântului Dumitru pentru ajutor, pentru spor, pentru pace, pentru ploaie – să ne dea ploaie, pentru că fără ploaie nu putem face nimic”, a spus o altă femeie, din Giurgiu.

„Am venit pentru binecuvântarea țării, a sănătății familiei și a tuturor celor care sunt bolnavi. Am o prietenă care este bolnavă, mă rog pentru ea și mai ales pentru Guvern, să ne dea o viață mai bună”, a spus o femeie din București.

„Am venit ca să mă închin la moaștele Sfântului Dimitrie. Am fost și anul trecut, Sfântul Dimitrie este ajutător al tuturor românilor de pretutindeni și face mari miracole. Nu putem să ne lepădăm de credință și de tot ce ne-am născut, de neamul românesc”, a spus o femeie din Moldova.

Întrebată pentru cine se roagă, o femeie din Roman a răspuns: „Pentru țară, în primul rând și pentru noi, în al doilea rând”.

20.000 de persoane s-a putea închina la moaștele Sfântului Dimitrie în ultimele două zile ale pelerinajului

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, susține că „pelerinajul din anul acesta a decurs în condiții excepționale din toate punctele de vedere”, precizând că oamenii au acumulat experiența ultimilor doi ani și acum totul decurge ”în ordine, în limitele bunului simț, ale rațiunii, ale bunului gust”.

Vasile Bănescu a precizat că nu s-a consemnat niciun eveniment negativ, ”ceea ce contează enorm atunci când vorbim de un eveniment care include participarea a zeci și zeci de mii de oameni”.

„Astăzi este punctul culminant al evenimentului, pelerinajul prilejuit de marea sărbătoare a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Este, practic, ceea ce se numește marea sărbătoare a acestei perioade – este vorba de patronul orașului București. Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul XIII, în localitatea Basarabi din Bulgaria, de aceea se mai numește și Sfântul Dimitrie Basarabov.

Sfintele lui moaște au fost aduse în România și depuse în această catedrală în anul 1774. În 1792 se generalizează, practic, cultul lui în spațiul românesc, iar în 1955, Biserica Ortodoxă Română proclamă canonizarea lui, adică este introdus numele său și în calendar. După cum știm, peste 300.000 de români îi poartă numele.

Până în acest moment, au trecut pe la raclele cu Sfintele Moaște, aici, pe la Colina Bucuriei, peste 60.000 de persoane. Ne așteptăm să treacă cel puțin 10.000 sau poate 20.000 de persoane, astăzi și mâine, când, după trecerea ultimului pelerin, Sfintele Moaște vor fi retrase din baldachin și reașezate în Catedrala Patriarhală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a început în 22 octombrie și se va încheia vineri, 28 octombrie.

Peste 150 de jandarmi au asigurat zilnic ordinea la Catedrala Patriarhală 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob, a spus că au fost mobilizați peste 150 de jandarmi pe zi pentru a menține ordinea și liniștea pe durata întregului pelerinaj.

„Jandarmeria Capitalei asigură măsurile de ordine publică la evenimentul religios prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Cu această ocazie, jandarmii, zi și noapte, pe toată perioada evenimentului, au asigurat măsurile de ordine publică, astfel că avem un dispozitiv de peste 150 de jandarmi, pe 24 de ore, dar au fost și mai mulți, în funcție de fluxul de enoriași care a trecut pe la raclă. În jur de 200 de jandarmi au fost cel mai mult în dispozitivul de ordine publică de aici.

Mulțumim Patriarhiei, organizatorului, pe această cale, pentru buna organizare a evenimentului, pentru buna colaborare cu Jandarmeria și pentru implicarea cu preoți și cu voluntari, care sunt un real sprijin pentru jandarmii din dispozitiv. Recomandăm tuturor participanților la acest eveniment să respecte caracterul solemn al evenimentului religios, să respecte recomandările forțelor de ordine și să nu se implice în conflicte de niciun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob.

În urmă cu o zi, pe 26 octombrie, creștinii ortodocși au sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marcându-se, în tradiția populară, începutul iernii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Pantelimon, mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei (Grecia), înconjurat de preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară al Catedralei Patriarhale.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid