Firmele pot angaja 7.000 de deținuți. ”Forța de muncă este constantă, disciplinată și eficientă”

Firmele pot angaja 7.000 de deținuți. ”Forța de muncă este constantă, disciplinată și eficientă”
7000 de deținuti pot fi puși la dispozitie de ANP pentru a lucra la agenții economici care au nevoie de muncitori

Aproximativ 7.000 de deținuți pot fi angajați ca muncitori necalificați sau semicalificați la firmele care caută forță de muncă. Administrația Națională a Penitenciarelor le spune angajatorilor că dacă vor alege să lucrează cu deținuți, vor avea asigurată forță de muncă ”disciplinată și eficientă”.  

”Într-o piață a forței de muncă cu numeroase variabile, sistemul penitenciar, prin specificul său reglementat legislativ, prezintă un atu indubitabil, în sensul că potențialii angajatori pot avea siguranța necesarului forței de muncă în orice moment. Mai mult decât atât, o eventuală cerere de suplimentare a efectivului de persoane private de libertate implicate în astfel de activități lucrative poate fi soluționată în numai câteva zile”, le transmite ANP firmelor interesate să angajeze deținuți.

”O rutină cu care să se poată autosusține atunci când se eliberează”

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin, a anunțat proiectul într-un interviu acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO (interviul integral poate fi citit AICI), menționând că acesta are rolul să ofere fiecărui deținut ”decența de a merge undeva la muncă dimineața și de a face ceva util”.

”Trebuie să dăm decența fiecărui om aflat în grija noastră de a merge undeva la muncă dimineața și de a face ceva util. Acolo va învăța o rutină cu care să se poată autosusține atunci când se eliberează, acolo va avea posibilitatea să presteze o muncă și o activitate necesară și utilă, acolo va avea posibilitatea să interacționeze în mod sănătos cu ceilalți colegi din penitenciar sau cu angajatorul”, spunea Dan Halchin.

Vor fi create 7.000 de noi locuri de muncă pentru persoanele private de libertate, în urma unor contracte cu diverși agenți economici, preciza directorul ANP. Dan Halchin.

Firmele vor plăti salariul minim pe economie pentru deținuții angajați

Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că angajatorii care vor lucra cu deținuți vor încheia contracte cu plata salariului minim pe economie și vor fi scutiți de plata contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate și fondul de șomaj.

Administrația penitenciară va desemna polițiști de penitenciare care să supravegheze buna desfășurare a activităților productive, în colaborare cu reprezentanții firmelor angajatoare.

Un alt avantaj indicat de ANP pentru a lucra cu deținuți este că ”forța de muncă pusă la dispoziție este constantă, disciplinată și eficientă”.

”Administrația Națională a Penitenciarelor este interesată de parteneriate de lungă durată, la nivel regional sau național. Menționăm că, printre actualele colaborări, se regăsesc relații contractuale de peste 10 ani. Subliniem că cele 38 de unităţi de detenţie sunt astfel amplasate geografic, încât activităţile prestate de persoanele private de libertate pot fi desfășurate în orice zonă de interes de pe teritoriul național”, mai transmite ANP.

În fiecare an, peste 2.000 de persoane private de libertate din penitenciarele românești lucrează cu agenți economici în diverse domenii, cum ar fi cablaje auto, confecții încălțăminte, mase plastice, construcții, domeniul tipografic, asamblare componente electrice.

În perspectivă, ANP vrea să încheie parteneriate de lungă durate cu agenții economici, pentru a le oferi deținuților posibilitatea de merge la muncă în fiecare zi și de a avea o viață cât mai apropiată de cea normală, ”de a dezvolta acea rutină care să se transforme într-un atu personal după eliberarea din penitenciar, în perspectiva reintegrării sociale care nu este, de cele mai multe ori, un demers facil”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...