Firmele pot angaja 7.000 de deținuți. ”Forța de muncă este constantă, disciplinată și eficientă”

Firmele pot angaja 7.000 de deținuți. ”Forța de muncă este constantă, disciplinată și eficientă”
7000 de deținuti pot fi puși la dispozitie de ANP pentru a lucra la agenții economici care au nevoie de muncitori

Aproximativ 7.000 de deținuți pot fi angajați ca muncitori necalificați sau semicalificați la firmele care caută forță de muncă. Administrația Națională a Penitenciarelor le spune angajatorilor că dacă vor alege să lucrează cu deținuți, vor avea asigurată forță de muncă ”disciplinată și eficientă”.  

”Într-o piață a forței de muncă cu numeroase variabile, sistemul penitenciar, prin specificul său reglementat legislativ, prezintă un atu indubitabil, în sensul că potențialii angajatori pot avea siguranța necesarului forței de muncă în orice moment. Mai mult decât atât, o eventuală cerere de suplimentare a efectivului de persoane private de libertate implicate în astfel de activități lucrative poate fi soluționată în numai câteva zile”, le transmite ANP firmelor interesate să angajeze deținuți.

”O rutină cu care să se poată autosusține atunci când se eliberează”

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin, a anunțat proiectul într-un interviu acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO (interviul integral poate fi citit AICI), menționând că acesta are rolul să ofere fiecărui deținut ”decența de a merge undeva la muncă dimineața și de a face ceva util”.

”Trebuie să dăm decența fiecărui om aflat în grija noastră de a merge undeva la muncă dimineața și de a face ceva util. Acolo va învăța o rutină cu care să se poată autosusține atunci când se eliberează, acolo va avea posibilitatea să presteze o muncă și o activitate necesară și utilă, acolo va avea posibilitatea să interacționeze în mod sănătos cu ceilalți colegi din penitenciar sau cu angajatorul”, spunea Dan Halchin.

Vor fi create 7.000 de noi locuri de muncă pentru persoanele private de libertate, în urma unor contracte cu diverși agenți economici, preciza directorul ANP. Dan Halchin.

Firmele vor plăti salariul minim pe economie pentru deținuții angajați

Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că angajatorii care vor lucra cu deținuți vor încheia contracte cu plata salariului minim pe economie și vor fi scutiți de plata contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate și fondul de șomaj.

Administrația penitenciară va desemna polițiști de penitenciare care să supravegheze buna desfășurare a activităților productive, în colaborare cu reprezentanții firmelor angajatoare.

Un alt avantaj indicat de ANP pentru a lucra cu deținuți este că ”forța de muncă pusă la dispoziție este constantă, disciplinată și eficientă”.

”Administrația Națională a Penitenciarelor este interesată de parteneriate de lungă durată, la nivel regional sau național. Menționăm că, printre actualele colaborări, se regăsesc relații contractuale de peste 10 ani. Subliniem că cele 38 de unităţi de detenţie sunt astfel amplasate geografic, încât activităţile prestate de persoanele private de libertate pot fi desfășurate în orice zonă de interes de pe teritoriul național”, mai transmite ANP.

În fiecare an, peste 2.000 de persoane private de libertate din penitenciarele românești lucrează cu agenți economici în diverse domenii, cum ar fi cablaje auto, confecții încălțăminte, mase plastice, construcții, domeniul tipografic, asamblare componente electrice.

În perspectivă, ANP vrea să încheie parteneriate de lungă durate cu agenții economici, pentru a le oferi deținuților posibilitatea de merge la muncă în fiecare zi și de a avea o viață cât mai apropiată de cea normală, ”de a dezvolta acea rutină care să se transforme într-un atu personal după eliberarea din penitenciar, în perspectiva reintegrării sociale care nu este, de cele mai multe ori, un demers facil”.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Inna, imagini interzise cardiacilor! A ieșit așa în costum de baie
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Anunţ pentru cei afectaţi de inundaţii! Românii primesc MULŢI BANI de la stat
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Prima mutare a lui Gică Hagi la Farul a fost făcută. Pe cine a transferat,...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Horoscop luni, 21 iunie. O zodie dă de necaz azi: Cineva te bârfeste şi te...
Mormane de bani pe jos! Ce s-a întâmplat în ziua de Rusalii la mormântul lui...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...