VIDEO Fost judecător la CCR, audiat în procesul lui Sorin Oprescu. Petre Lăzăroiu: „M-au întrebat multe lucruri legate de procedura penală din România. Oprescu a fost zugrăvit în această decizie ca un monstru”

Publicat: 30/05/2022, 21:46
Actualizat: 30/05/2022, 22:09

Fostul judecător la Curtea Constituțională, Petre Lăzăroiu a fost audiat luni în procesul în cazul arestării fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. El a afirmat la Antena 3 că judecătorii greci au fost interesați să afle mai multe detalii despre procedurile penale din România și despre hibele din dosarul lui Oprea.

„M-au audiat cam jumătate de oră. Interesul judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena a fost destul de mare în această speță. Au vrut să afle detalii din dosar, dar nu le pot da eu pentru că nu cunosc dosarul şi nu sunt specialist în penal”, a declarat Petre Lăzăroiu.

Fostul judecător a explicat că în cadrul audierilor din Grecia s-a pus accent pe înțelegerea procedurilor penale aplicate în România. Totodată judecătorii eleni au vrut să afle dacă Sorin Oprescu a avut parte de un proces just sau nu.

„Faţă de ceilalți pe mine m-au întrebat multe lucruri legate de procedura penală din România şi de ce se întâmplă în general. Instanța a vrut să afle în primul rând care sunt hibele din dosar, adică în ce măsură Sorin Oprescu a avut parte de un proces corect sau nu. Sunt chestiuni care țin mai mult de imaginea justiției Române. Ei au insistat şi m-au întrebat ce mi se pare mie în neregulă, iar eu nu sunt în măsura să comentez decizia unui judecător”, a explicat Lăzăroiu.

Avocații fostului primar condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare au petrecut șase ore explicându-le magistraților eleni că Oprescu nu a avut parte de un proces corect în România.

Petre Lăzăroiu le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena despre acea decizie a CCR din 2017 privind denunțarea protocoalelor dintre SRI şi procurori, prin care se făceau interceptările în dosare. Sorin Oprescu a fost interceptat de SRI în acest dosar.

„Dar dosarul în sine ridică unele probleme. Adică maniera în care a fost redactată hotărârea denotă un partizan vădit. Nu ştiu care au fost motivele pentru care judecătorul s-a exprimat aşa. Adică este ceva aproape inadmisibil să faci referiri la viaţa particulară a unui om, să faci observații personale asupra unui inculpat. Sorin Oprescu a fost zugrăvit în această decizie ca un monstru”, a afirmat Petre Lăzăroiu.

Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare pentru corupție de către Curtea de Apel București.

El era acuzat de trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu.

Obiectul flagrantului din 2015 a fost suma de 25.000 de euro, primită de Sorin Oprescu din partea unui fost director de la Administrația Cimitirelor.

La percheziții desfășurate atunci la locuința lui, pe lângă cei 25.000 de euro, au mai fost găsite sume de bani pe care fostul primar nu le-a putut justifica în fața anchetatorilor.

Sorin Oprescu a fugit în Grecia înainte ca justiția din România să îl condamne la închisoare. Oprescu ar fi fost prins în regiunea Glyfada, o regiune bogată din sudul Atenei, unde ar locui cei mai bogați oameni din Grecia, motiv pentru care este o zonă atent monitorizată.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase