Fost șef al CIA, generalul David Patraeus, despre războiul declanșat de Putin în Europa: În cazul Moldovei, putem fi îngrijorați / Rezistența ucraineană, mai impresionantă decât cea franceză în al Doilea Război Mondial

Fost șef al CIA, generalul David Patraeus, despre războiul declanșat de Putin în Europa: În cazul Moldovei, putem fi îngrijorați / Rezistența ucraineană, mai impresionantă decât cea franceză în al Doilea Război Mondial
Caracter ilustrativ/Sursa/Profimedia
Publicat: 07/03/2022, 10:34

Orașul Odessa și Republica Moldova sunt în pericol în contextul războiului din Ucraina, a avertizat generalul american David Patraeus, fost director al CIA în 2011 și 2012 și fost Comandant al forțelor Statelor Unite din Afganistan. Într-un interviu acordat CNN, generalul american a explicat că situația din teren în Ucraina este deosebită, iar forța rezistenței civile este mult mai bine organizată și mai impresionantă decât cea a rezistenței franceze din cel de-al Doilea Război Mondial. 

„În ceea ce privește Odessa, acolo se vor duce lupte grele, oamenii vor opune rezistență, o defensivă a orașului a fost deja pregătită, pe teren sunt forțe de resistență civilă foarte bine organizate. Această rezistență este chiar mai impresionantă decât ceea ce a fost în Franța în al Doilea Război Mondial. Ucrainenii sunt extraordinar de eficienți, creativi, au inițaitivă, sunt inovatori și sunt foarte determinați. Au întrerupt comunicațiile rușilor, au izolat și distrus mașinile care aduceau combustibil rușilor pe front, au utilizat cocktailuri Molotov. Deci rezistența aceasta, combinată cu forțele armate, cu brigadele civile este cu adevărat remarcabilă și vedem o luptă foarte bine coordonată în comun, în special în Kiev”, a remarcat generalul american.

Întrebat care este cea mai mare îngrijorare a sa din punct de vedere strategic în războiul din Ucraina, Patraeus a răspuns: „înconjurarea Kievului”. „Însă, țineți minte că orașul Kiev este întins pe o suprafață mai mare decât orașul New York. Ucrainenii au aruncat în aer mai multe poduri ca să prevină încercuirea orașului. Repet, este un mix foarte impresionant de forțe convenționale, brigăzi civile partizane și rezistența, care fac lucrurile foarte dificile pentru ruși. Oamenii au dat jos indicatoarele de drum sau au scris pe ele „bine ați venit în iad”.

De cealaltă parte vedem logistica foarte proastă a rușilor. În concluzie, este evident că rușii își pierd direcția logistică în momentul în care nu mai au căi ferate funcționale în drum. Tot ce au plănuit este în jurul sistemelor de căi ferate, iar ucrainenii, care știau asta, le-au tăiat accesul la căile ferate. Astfel, rușii nu pot aduce combustibil, nu pot ajunge să repare mașinăriile de război, nu pot aduce mâncare, apă și muniție trupelor din teren. Ucrainenii chiar au confiscat echipament militar rusesc pe care-l folosesc acum împotriva invadatorilor.

Cred că va fi o luptă foarte lungă, în special în Kiev, oamenii s-au pregătit foarte bine, au adunat provizii, medicamente, va fi o rezistență foarte puternică acolo și, repet, circumferința orașului este foarte întinsă”, a spus generalul.

În ceea ce privește țările europene din Est și viitorul Kievului, Patraeus a spus că nu acceptă presupunerea că orașul va cădea. „În al doilea rând, ultimul lucru pe care-l vrea Putin acum este un al doilea front. Abia reușește să facă față frontului actual. Însă, în cazul Moldovei putem fi îngrijorați, secretarul de stat a fost recent într-o vizită acolo”, a spus generalul.

Despre ajutorul aerian pe care țările din Est îl dau Ucrainei, Patraeus spune că este „o mană cerească pentru ucraineni”.

Cine este generalul David Patraeus

David Howell Petraeus, născut la 7 noiembrie 1952, este un general american și fost director al Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite (6 septembrie 2011 – 9 noiembrie 2012). Înainte de a fi fost numit director al CIA, Petraeus a fost general de armată, fiind activ în cadrul forțelor armate americane peste 37 de ani. Ultimele sale funcții în armata terestră au fost de comandant al Forțelor internaționale de asigurare a securității (International Security Assistance Force – ISAF) și cea de Comandant al forțelor Statelor Unite din Afganistan (Commander of the U.S. Forces Afghanistan – USFOR-A) între 4 iulie 2010 și 18 iulie 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier