FOTO – VIDEO | „Sunt niște călăi”. Soldați ruși, filmați când împușcă doi civili neînarmați

Publicat: 12/05/2022, 15:22
Actualizat: 12/05/2022, 15:53

Doi soldați ruși au fost filmați în timp ce împușcă doi civili neînarmați. Bărbații uciși era cu spatele la militarii lui Vladimir Putin, iar scenele au fost înregistrate la periferia Kievului. Procurorii ucraineni investighează cazul ce pare a fi o crimă de război.

Ambii civili au murit după împușcăturile care contravin așa-ziselor reguli ale războiului care interzic țintirea civililor. Una dintre victime era proprietarul unei reprezentanțe auto, iar cea de-a doua este Leonid Oleksiyovych Plyats, un bărbat în vârstă de 68 de ani care lucra acolo ca paznic.

Fiica lui, Yulia, afirmă că nu poate privi videoclipul în care se vede că tatăl este ucis, dar l-a salvat în telefon pentru a-l arăta într-o zi copiilor ei, ca să nu uite cât de sălbatici au fost invadatorii ruși, scrie CNN.

„Sunt călăi”, a spus ea pentru CNN. „Este îngrozitor pentru că tatăl meu era civil, avea 68 de ani, un om pașnic, neînarmat”.

Jurnaliștii CNN spun că au verificat veridicitatea videoclipului.Deși nu are sunet, imaginile sunt clare. A fost o ucidere cu sânge rece a doi bărbați neînarmați.

Sursa: CNN

Împușcați cu sânge rece pe la spate

Conform imaginilor, cinci soldați ruși ajung la reprezentanța auto și încearcă să intre în sediu, trăgând în lacăte și spărgând sticla.

În timp ce proprietarul se apropie cu mâinile ridicate, ei îl opresc și par să-l percheziționeze. Plyats vine și el, fiind, la rândul lui, verificat corporal, pentru a vedea dacă are arme asupra sa. Se pare că are loc o conversație înainte ca cei doi civili să se întoarcă la postul lor de pază.

Apoi, cel puțin doi dintre soldați vin în spatele oamenilor și deschid focul. Ambii civili cad la pământ.

CNN a solicitat comentarii de la ministerul rus al apărării, dar nu a primit un răspuns.

Un procuror de top din Ucraina spune că incidentul este investigat ca o crimă de război după ce a vizionat videoclipul obținut de CNN.

„Este cu siguranță o crimă de război”

Pe lângă crimă, au mai fost scoase la iveală și alte comportamente ilegale ale soldaților ruși. Bărbații sunt văzuți cum intră în reprezentanța auto, își scot vestele și se uită prin sertare și birouri.

Sursa: CNN

În timp ce soldații jefuiau locația, Pliats era încă în viață. Videoclipul îl arată că se luptă să se ridice în picioare și își leagă ceea ce pare un garou în jurul coapsei. Apoi, se duce în ghereta sa. Acolo, el dă un telefon pentru a cere ajutor.

În zonă au ajuns mai mulți voluntari ucraineni, dar nu l-au mai putut salva pe bătrân. Comandantul voluntarilor a spus că Pliats și proprietarul reprezentanței auto au fost avertizați că rușii se apropie, dar ei au ales să rămână. Fiica lui Pliats a declarat că el voia să își facă datoria, așa că a plecat la serviciu.

Comandantul voluntarilor a adăugat că ceea ce s-a întâmplat a generat un val de ură față de trupele ruse care au ucis fără motiv și alți oameni nevinovați.

„Este cu siguranță o crimă de război”, a spus el. „Dacă există vreo posibilitate de a-i prinde, cred că trebuie să primească pedeapsa cu moartea”, a spus voluntarul ucrainean.

Fiica lui Pliats a cerut ca rămășițele sale să fie incinerate, deoarece o slujbă de înmormântare a fost imposibilă în timpul luptelor. Cenușa lui încă o așteaptă la morgă și ea speră că, într-o zi, o va putea îngropa în mormântul mamei sale.

Urmărește cele mai noi informații din a 78-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase