LIVE TEXT. Război în Ucraina: Ursula von der Leyen: Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său „barbar” / UE va susţine reconstrucţia Ucrainei, dar sunt necesare eforturi internaţionale

LIVE TEXT. Război în Ucraina: Ursula von der Leyen: Rusia este cea mai directă amenințare la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său barbar / UE va susţine reconstrucţia Ucrainei, dar sunt necesare eforturi internaţionale
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Publicat: 12/05/2022, 08:34
Actualizat: 12/05/2022, 16:10

E ziua 78 de lupte pe teritoriul Ucrainei. Contraatacurile ucrainene în apropiere de granița cu Rusia, din regiunea Harkov, cresc îngrijorările la Moscova, potrivit unui înalt oficial ucrainean. Forțele ruse au însă suficientă forță pentru un alt atac asupra zonei, a adăugat oficialul. Rachetele au lovit două zone din Sloviansk, în estul Ucrainei, potrivit primarului orașului. Orașul este un obiectiv principal al forțelor ruse care încearcă să ajungă spre sud în regiunea Donețk. Ucraina va suspenda unele dintre exporturile de gaze rusești către Europa, care circulă prin conducte prin țară, din cauza întreruperilor în punctele cheie de tranzit, a declarat operatorul său de sistem de transport de gaze.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 16:00 – O școală din Ucraina a fost bombardată de ruși. Olena Zelenska: „Este un ”război împotriva copiilor noștri”

Minim trei persoane au murit și alte 12 au fost rănite după ce o școală și un internat au fost bombardate noaptea trecută de armata rusă, în orașul Novhorod-Siversky, din nordul Ucrainei.

Olena Zelenska / Sursă Foto: Profimedia

UPDATE ora 14:56 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre aderarea Finlandei la NATO: ”Este o amenințare pentru Rusia, vom lua măsuri pentru a ne menține securitatea”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia consideră aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică drept o amenințare pentru Federația Rusă.

UPDATE ora 14:00 – „Sunt niște călăi”. Soldați ruși, filmați când împușcă doi civili neînarmați

Doi soldați ruși au fost filmați în timp ce împușcă doi civili neînarmați. Bărbații uciși era cu spatele la militarii lui Vladimir Putin, iar scenele au fost înregistrate la periferia Kievului. Procurorii ucraineni investighează cazul ce pare a fi o crimă de război.

UPDATE ora 13:30 – Ambasadorul rus la București a fost convocat la sediul MAE, după ce reprezentanța diplomatică a publicat un text acuzator la adresa NATO și a Ucrainei

„Ucranonaziștii” folosesc perioadele de încetare a focului pentru a-și consolida pozițiile, se arată într-un material publicat recent pe site-ul Ambasadei Federației Ruse la București, cu atacuri la adresa „Occidentului colectiv”, care a dus la convocarea emisarului Kremlinului la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

UPDATE ora 13:00 – Trenul morții: Cadavrele soldaților lui Putin sunt încărcate în vagoane frigorifice. „Rusia refuză să le ia”

Un tren frigorific plin cu cadavrele trupelor căzute ale lui Vladimir Putin a fost filmat în Ucraina, un colonel spunând presei că Moscova a refuzat să-şi revendice pierderile suferite în război. (Citește mai departe aici…)

UPDATE ora 11:50 – Lidera trupei Pussy Riot, după ce a fugit din Rusia lui Putin: ”Rusia este țara care trebuie denazificată, nu Ucraina”/ ”Mergi la închisoare până la zece ani dacă postezi fotografii din Bucha”

Trupa punk Pussy Riot a început un turneu anti-războiul din Ucraina, iar Maria Aliohina – lidera formației – a reușit să fugă din Rusia lui Vladimir Putin, deși se afla în arest la domiciliu. Acum se află în Lituania, iar viitorul concert al Pussy Riot va avea loc la Berlin.

Maria Aliohina, lidera Pussy Riot | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 11:25 – Primarul Vitali Klitschko, îngrijorat de posibilitatea ca Putin să folosească o armă nucleară tactică asupra Kievului

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, este îngrijorat de posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică asupra Kievului.

UPDATE ora 11:00 – Consilierul președintelui Zelenski: ”Rusia poate să anexeze teritorii de pe Marte sau Jupiter. Regiunea Herson va fi eliberată”

După ce autoritățile din Herson au transmis că iau în calcul un referendum prin care locuitorii să se declare de acord cu anexarea regiunii de către Federația Rusă, consilierul președintelui Zelenski a transmis că armata ucraineană va elibera regiunea din sudul Ucrainei, iar rușii nu vor obține nimic.

UPDATE ora 09:00 – Rusia a impus miercuri sancţiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile care i-au fost aplicate pentru ofensiva sa militară în Ucraina, transmite AFP.

Potrivit decretului guvernamental, lista cuprinde 31 companii, dintre care majoritatea aparţin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a plasat-o sub controlul său din cauza importanţei sale strategice. Gazprom îşi anunţase la începutul lui aprilie ‘retragerea’ din această filială, fără a face alte menţiuni, transmite Agerpres.

Sancţiunile anunţate miercuri vizează şi EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa.

Ele includ o interdicţie de tranzacţii şi de intrare în porturile ruseşti a navelor având legături cu companiile vizate.

UPDATE ora 08:40 – Zelenski: Ucraina face progrese în eforturile de obţinere a unor garanţii de securitate

Volodimir Zelenski susține că se înregistrează progrese în eforturile Ucrainei de a-şi asigura garanţii de securitate internaţională. „Negociem cu principalele naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru deceniile următoare”, a transmis preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic, citat de Digi 24.

Garanţiile de securitate internaţională s-au numărat printre subiectele discutate la reuniunea G7 de duminică la care Ucraina a participat pentru prima dată, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Este prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva într-un memorandum, nu vreo dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice”, a spus preşedintele ucrainean.

Acestea ar fi „nu numai semnificative din punct de vedere juridic, ci şi enunţate astfel încât să fie clar: ce anume, cine exact şi cum exact ne garantează”, a adăugat Volodimir Zelenski.

UPDATE ora 08:00 – UE va susţine reconstrucţia Ucrainei, dar consideră că sunt necesare eforturi internaţionale

Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, afirmă că Ucraina va avea nevoie de mii de miliarde de euro pentru reconstrucţia post-conflict şi argumentează că Uniunea Europeană nu poate fi lăsată singură în acest efort, fiind necesare contribuţii ale întregii comunităţi internaţionale.

„Cât va costa reconstrucţia Ucrainei? Sunt vehiculate multe cifre, dar un lucru mi se pare clar: nu vorbim de milioane de euro, ci de mii de miliarde”, a declarat Werner Hoyer pentru agenţia Reuters, citat de Mediafax.

Werner Hoyer a argumentat că este necesar un efort al comunităţii internaţionale, nu doar al Uniunii Europene. „Comunitatea internaţională trebuie să furnizeze un volum uriaş de susţinere”, a subliniat preşedintele Băncii Europene de Investiţii.

Hoyer a precizat că problema costurilor pentru reconstrucţia Ucrainei a fost analizată la recentele reuniuni ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, în Washington.

Conferinţa internaţională a donatorilor pentru Ucraina, organizată săptămâna trecută la Varşovia, a generat angajamente de 6,5 miliarde de dolari (6,15 miliarde de euro) din partea comunităţii internaţionale.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus, cu ocazia Conferinţei la nivel înalt a donatorilor, elaborarea de către Uniunea Europeană a unui plan pentru reconstrucţia Ucrainei post-conflict, după modelul fostului Plan Marshall, aplicat de SUA în Europa după al II-lea Război Mondial.

UPDATE ora 07:50 – Ursula von der Leyen: Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său „barbar”

Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său „barbar” din Ucraina, a avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de BBC, transmite Digi 24.

Într-o declarație după discuțiile de joi de la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida, ea a menționat și „pactul îngrijorător al Moscovei cu China”.

La summitul din capitala japoneză a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Invazia Rusiei asupra Ucrainei nu este doar o chestiune pentru Europa, ci zguduie miezul ordinii internaționale, inclusiv Asia. Acest lucru nu trebuie tolerat”, a spus la rândul lui Fumio Kishida.


UPDATE ora 07:00 – Mărturia șocantă a unui soldat rus despre camarazii săi, după ce a fost capturat de ucraineni: Se rănesc intenționat și chiar se sinucid, pentru a evita ororile războiului

Andrey Ushakov, un soldat rus în vârstă de 20 de ani, a făcut dezvăluiri șocante în fața unui jurnalist, după ce a fost capturat în Ucraina. El a mărturisit că unii camarazi ai săi se rănesc în mod deliberat și alții chiar se sinucid, mai ales cei din linia întâi, pentru a evita să se confrunte cu ororile războiului.

UPDATE ora 06:00 – Care este marea problemă a lui Putin? Adrian Năstase: „Cu cât trece timpul va deveni mai fragil, mai vulnerabil. Obiectivul lui de refacere al Imperiului nu mai este compatibil cu secolul XXI”

Adrian Năstase, fost premier al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre imaginea lui Putin și despre evoluția lui, ținând cont de întregul context. Mai mult, interlocutorul lui Marius Tucă susține că Putin nu a știut să fructifice resursele pentru a-și moderniza țara, iar obiectivul lui de refacere a imperiului nu mai este compatibil cu sec. XXI, lucru care începe deja să-l coste scump.

UPDATE ora 05:00 – Fostul ambasador al Chinei la Kiev îl critică pe Putin și spune că „Rusia a pierdut de tot” Ucraina

Gao Yusheng, fost ambasador al Chinei la Kiev, a declarat că Rusia a pierdut războiul pornit în Ucraina.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?