Franța desfășoară în România un sistem de apărare de ultimă generație | VIDEO

Franța desfășoară în România un sistem de apărare de ultimă generație | VIDEO
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20/05/2022, 19:12

Franța a desfășurat în România un sistem ultramodern de apărare de tip sol-aer, ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Este vorba despre un sistem de tip sol-aer portat Mamba, desfășurat în România de către Franța în calitatea sa de națiue-cadru a forțelor NATO, a anunțat Statul Major al Franței.

„Implementat de 100 de aviatori, sistemul de tip sol-aer portat Mamba (…) poate asigura o umbrelă de protecţie a forţelor care operează în zonă”, a anunţat într-un comunicat, joi, Statul Major francez.

Purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Pascal Ianni, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sistemul Mamba este „înainte de toate, menit să apere baza aeriană a NATO”, acolo unde sunt staționați mii de militari.

Sistemul este conectat la sistemul de apărare român şi la cel al NATO, care asigură comandamentul.

Franța a trimis militari în România încă din februarie

Militari francezi au fost trimiși deja încă din data de 26 februarie în România, informează news.ro. Cei 500 de militari trimiși de NATO în regim de urgență în țara noastră integrează și o companie belgiană sau olandeză.

Armatele franceze sunt prezente în România de la 26 februarie.

Această desfăşurare face parte din „cadrul consolidării poziţiei de disuasiune şi apărare a NATO pe flancul de est al Europei”, subliniază el.

„Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiuni NATO pe flancul de est al Europei”, a subliniat colonelul Ianni.

Între timp, ministrul Apărării de la Paris, Florence Parly, a vizitat România în martie, vizită în cadrul căreia a discutat inclusiv cu militarii staționați în România.

„Alianţa (Nord-Atlantică, n. red.) nu ameninţă Rusia. Europa nu ameninţă Rusia. În schimb, ne revine să arătăm Rusiei că unitatea noastră este fără cusur atunci când e vorba despre apărarea aliaţilor noştri”, declara ea în faţa a 1.000 de militari din şapte state membre NATO, la baza Mihail Kogălniceanu.