Gabriela Firea, ministrul Familiei, de Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112: ”Fiecare secundă poate face diferența între viață și moarte”

Gabriela Firea, ministrul Familiei, de Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112: ”Fiecare secundă poate face diferența între viață și moarte”
Publicat: 11/02/2023, 14:29

De Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112, Gabriela Firea a postat pe pagina sa de facebook un mesaj amplu, despre importanța numerelor unice de urgență. Ministrul Familiei a anunțat că, deși funcțional de numai un an, numărul 119 – numărul unic de urgență pentru semnalarea situațiilor de abuz la adresa copiilor, s-au înregistrat deja 120.000 de apeluri. 

”Toată recunoștința și prețuirea mea merg, astăzi, către toți cei care, de la capătul liniei telefonice 112, știu unde să lanseze, contracronomentru, apelul urgent pentru ca o viață să fie salvată sau un om să fie ajutat să iasă dintr-o situație limită. Este Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112, linia unde fiecare secundă contează, pentru că fiecare secundă poate face diferența între viață și moarte. Acest număr este rezervat doar apelurilor care necesită intervenţia imediată a serviciilor de urgenţă (Ambulanţă, Pompieri, Poliţie şi Jandarmerie), așa că prezența de spirit și viteza de reacție a operatorului sunt esențiale.

De anul trecut, din ianuarie, funcționeză și o altă linie importantă – 119 – numărul unic de urgență pentru semnalarea situațiilor de abuz la adresa copiilor. De la începtul lui ianuarie 2022 și până acum, la acest număr s-au înregistrat nu mai puțin de 120.000 de apeluri. Sigur, nu toate s-au transformat în cazuri confirmate sau cazuri grave, însă, în multe dintre aceste situașii a fost vorba despre copii sau adolescenți aflați în situații grave, de abuz, violență, neglijare, exploatre, abandon. Fie că au sunat chiar ei sau părinții, rude ori adulți care au fost martori sau aveau cunoștință de astfel de cazuri, faptul că a existat aceast mijloc de a cere ajutor sau a fi îndrumați și sfătuiți mi se pare extraordinar”, a scris  Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Gabriela Firea: ”Operatorii care răspund la numărul unic 119 sunt învățați cum să reacționeze și cum să acționeze în momentului unui apel

Ministrul Familiei a explicat că operatorii care răspund la numărul unic 119 sunt învățați cum să reacționeze și cum să acționeze în momentului unui apel și, de asemenea, cum să identifice rapid din convorbire posibile situații de abuz, violență sau risc major la adresa copiilor.

”Trebuie să știți că, la nivelul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție există o preocupare permanentă pentru formarea personalului și a echipelor mobile care oferă suport la 119.

Operatorii care răspund la numărul unic 119 sunt învățați cum să reacționeze și cum să acționeze în momentului unui apel și, de asemenea, cum să identifice rapid din convorbire posibile situații de abuz, violență sau risc major la adresa copiilor. În premieră, specialiștii ANPDCA au elaborat Ghidul Specialistului care operează la linia 119, un document care detaliază pașii pe care trebuie să-i respecte operatorii care răspund la aceste apeluri pentru a gestiona orice situație posibilă”, a mai spus ministrul Familiei. 

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?