GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu: „Se confirmă eficiența vaccinului. Miercuri va fi vaccinat românul cu numărul un milion”

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu: „Se confirmă eficiența vaccinului. Miercuri va fi vaccinat românul cu numărul un milion”
GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu: „Se confirmă eficiența vaccinului. Miercuri va fi vaccinat românul cu numărul un milion”
Publicat: 02/03/2021, 13:06
Actualizat: 02/03/2021, 14:04

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că eficiența vaccinului anti-COVID se confirmă și miercuri am putea trece de un milion de români imunizați.

„Se confirmă eficiența vaccinului. A dus la neutralizarea transmiterii acestui virus. După 15 martie dăm drumul la o listă de așteptare. Toți se vor putea programa și când se deschide un loc de programare din etapa 2 sau 3, aceștia vor fi anunțați prin SMS.

Evident că și etapa 3 va demara undeva în aprilie. Momentul exact va depinde de numărul de doze care ajung în România. În martie avem 2,6 milioane doze, avansăm foarte mult și demarăm etapa 3.

„Dăm drumul la lista de așteptare”

După 15 martie dăm drumul la această listă de așteptare în platforma de programare.

În total vorbim de 750 de centre la nivel național, dar subliniez că e o estimare, pentru că există diverse fluctuații. Se lucrează acum. Când dai drumul la o asemenea listă, fiecare persoană se înscrie pe un centru de vaccinare.

Pentru a avea lista, trebuie să ai toate centrele pentru etapa 3 pregătire, foarte bine stabilite. Le avem, dar trebuie să le calibrăm cu DSP-urile.

„România ocupă locul doi la nivel european”

Nu e important neapărat numărul de doze din fiecare zi. Atunci util este să ne comparăm cu alte state. Pe criteriul de două doze la suta de locuitori, România ocupă locul doi la nivel european. Dar depindem de numărul de doze și vor crește semnificativ în lunile martie și aprilie, vorbim de milioane.

E un semn bun, așteptăm pe 11 martie această comunicare a Agenției Europene a Medicamentului, vizavi de alte vaccinuri. Ar lărgi portofoliul de vaccinuri, obiectivul e vaccinarea a 70% din populație. Aceasta e ținta, care duce la finalizarea etapei pandemice. Atunci putem să declarăm închisă etapa, când virusul nu mai poate să cauzeze nici măcar focare.

Am putea avea contracte pentru vaccin și cu alte două companii.

„Mâine va fi vaccinată persoana cu numărul un milion”

Mâine, persoana cu numărul 1 milion va fi vaccinată. E realmente îmbucurător. Am făcut asta în două luni și puțin.

Suntem în grafic. Estimările ne spun că suntem peste ceea ce ne propusese. Acum obiectivul rămâne același: 10,4 milioane persoane în luna septembrie. Suntem dependenți de numărul de doze. Orice companii noi care primesc autorizație sunt un mare ajutor. Astfel putem declara definirea unei noi normalități.

Baciu, despre pașaportul de vaccinare

Am văzut că au fost discuții la nivel european. Sigur, vaccinarea e un act medical, practic ar trebui privită complementar cu posesia unui test COVID negativ. Ambele fiind condiții, eliminând această nevoie de măsuri suplimentare în alt teritoriu. Rămâne să existe comunicări din partea CE. Sigur, acum toată lumea se uită și din perspectiva sosirii sezonului estival, rolul unui astfel de document în deplasarea într-o altă țară, dar rămâne de văzut.”, a declarat Andrei Baciu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult