GÂNDUL LIVE. Ion Bogdan Lefter, analist politic, despre excluderea Dianei Șoșoacă din AUR: „Doar în anii ’90 am mai avut asemenea personaje”

Redactor:
Silviu Bănilă

Analistul politic Ion Bogdan Lefter a declarat, la GÂNDUL LIVE, că apariția Dianei Șoșoacă pe scena politică nu a reprezentat o politică, deși doar în anii 90 mai vedeam asemenea personaje.

„Dacă mai suntem capabili de surprize, pentru cine urmărește de mai puțin timp politica, probabil că nu a fost surpriză nici apariția unui asemenea personaj, însă în anii 1990 am avut asemenea figuri în politica românească și nici excluderea sa din partid nu poate fi surprinzătoare, pentru că genul de politician provocator ajunge și la așa ceva.

„Respectăm cu toții niște cutume, care țin de bun simț”

Libertatea de exprimare a oricărui cetățean, dacă nu încalci o lege, sigur… Dar în Parlament, libertatea de a te exprima e garantată, un parlamentar nu e ținut de reguli, de obligații de a spune anumite lucruri. Există pe lângă regulamente, știm prea bine, coduri nescrise, reguli neformulate ca atare, dar acceptate consensual, când avem de luat cuvântul in diverse situații. Eu vorbesc cu dvs și nu mă apuc să spun orori… Respectăm cu toții niște cutume, care țin de bun simț. Fără să existe obligații, senatoarea despre care vorbim s-a trezit să vorbească anapoda despre lucrurile respective, să răspândească și de la tribuna Parlamentului, ca în spațiul public, la posturi tv, tot felul de bazaconii conspiraționiste.

„Un electorat își decantează în timp opțiunile”

Nu e exclus ce spuneți dvs. Sper că se înțelege că dacă vorbesc despre libertatea de exprimare nu sunt de acord cu orice fel de comportament, fără bun simț. Dimpotrivă. Încercăm să explicăm ce se întâmplă cu asemenea personaje, ele aparțin tipologiei, lipsei de bun simț, a populismului, sunt asemenea personaje, și în spațiul public, în internet, cu tematici politice sau fără, e plin de personaje care strâng mulți urmăritori făcând în toate felurile, pentru a atrage auditoriul. În politică alegătorii au criterii diverse, un electorat își decantează în timp opțiunile. Am avut o persoană aleasă în urmă cu mai mulți ani, aproape 20, un politician din aceeași categorie, cu un rezultat bunișor în alegeri, despre care au fost electori intervievați de colegi dvs și care au dat răspunsuri pe care acum îl citează exact: „L-am votat că e diliu”. Există genul ăsta de răspuns.

Problema e în orice societate democratică să nu crească prea mult procentul de electorat care să prefere asemenea candidați. Ar putea mai degrabă să fie abandonată de electorat, oamenii se satură, își dau seama că nu au substanțe.”, a declarat Ioan Bogdan Lefter la GÂNDUL LIVE.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Tatuaje reale, pe durată limitată. Soluţia pentru cei care vor să se tatueze „fără regrete”
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Ce a făcut Regina Elisabeta la o lună de la moartea soțului. Nimic nu o...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide