GÂNDUL LIVE. Ion Bogdan Lefter, analist politic, despre excluderea Dianei Șoșoacă din AUR: „Doar în anii ’90 am mai avut asemenea personaje”

Publicat: 11/02/2021, 13:08
Actualizat: 11/02/2021, 14:07

Analistul politic Ion Bogdan Lefter a declarat, la GÂNDUL LIVE, că apariția Dianei Șoșoacă pe scena politică nu a reprezentat o politică, deși doar în anii 90 mai vedeam asemenea personaje.

„Dacă mai suntem capabili de surprize, pentru cine urmărește de mai puțin timp politica, probabil că nu a fost surpriză nici apariția unui asemenea personaj, însă în anii 1990 am avut asemenea figuri în politica românească și nici excluderea sa din partid nu poate fi surprinzătoare, pentru că genul de politician provocator ajunge și la așa ceva.

„Respectăm cu toții niște cutume, care țin de bun simț”

Libertatea de exprimare a oricărui cetățean, dacă nu încalci o lege, sigur… Dar în Parlament, libertatea de a te exprima e garantată, un parlamentar nu e ținut de reguli, de obligații de a spune anumite lucruri. Există pe lângă regulamente, știm prea bine, coduri nescrise, reguli neformulate ca atare, dar acceptate consensual, când avem de luat cuvântul in diverse situații. Eu vorbesc cu dvs și nu mă apuc să spun orori… Respectăm cu toții niște cutume, care țin de bun simț. Fără să existe obligații, senatoarea despre care vorbim s-a trezit să vorbească anapoda despre lucrurile respective, să răspândească și de la tribuna Parlamentului, ca în spațiul public, la posturi tv, tot felul de bazaconii conspiraționiste.

„Un electorat își decantează în timp opțiunile”

Nu e exclus ce spuneți dvs. Sper că se înțelege că dacă vorbesc despre libertatea de exprimare nu sunt de acord cu orice fel de comportament, fără bun simț. Dimpotrivă. Încercăm să explicăm ce se întâmplă cu asemenea personaje, ele aparțin tipologiei, lipsei de bun simț, a populismului, sunt asemenea personaje, și în spațiul public, în internet, cu tematici politice sau fără, e plin de personaje care strâng mulți urmăritori făcând în toate felurile, pentru a atrage auditoriul. În politică alegătorii au criterii diverse, un electorat își decantează în timp opțiunile. Am avut o persoană aleasă în urmă cu mai mulți ani, aproape 20, un politician din aceeași categorie, cu un rezultat bunișor în alegeri, despre care au fost electori intervievați de colegi dvs și care au dat răspunsuri pe care acum îl citează exact: „L-am votat că e diliu”. Există genul ăsta de răspuns.

Problema e în orice societate democratică să nu crească prea mult procentul de electorat care să prefere asemenea candidați. Ar putea mai degrabă să fie abandonată de electorat, oamenii se satură, își dau seama că nu au substanțe.”, a declarat Ioan Bogdan Lefter la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
A treia zi de grevă la STB: Angajații și-ar putea pierde locul de muncă. Cei...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Răzvan Dimoftache se plânge că i se dă carne de porc la masă, în penitenciar
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Noua ordine mondială! Cine va domina totul? Va deveni cea mai mare putere a lumii
Doliu în România. Vestea cruntă a lovit la ceas de seară. S-a stins un om...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...