GÂNDUL LIVE | Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunță verificări suplimentare în ce privește cheltuirea banilor publici de către Biserică: Vor trece prin filtrul Comisiei Tehnico-Economice

GÂNDUL LIVE | Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunță verificări suplimentare în ce privește cheltuirea banilor publici de către Biserică: Vor trece prin filtrul Comisiei Tehnico-Economice
Publicat: 15/10/2021, 17:30
Actualizat: 15/10/2021, 18:22

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat, exclusiv pentru GÂNDUL LIVE, că va iniția verificări suplimentare cu privire la deconturile aprobate în Consiliul Local pentru Biserica Oțetari. Mihaiu a făcut aceste precizări în contextul în care numele său apare în declarația unui om de afaceri citat în ancheta în care jurnaliștii de la „Recorder” chestionează cheltuirea banilor publici de către Biserică.

Edilul spune că este normal ca autoritățile locale să finanțeze obiective sociale și culturale administrate de Biserică dar că, fiind vorba despre bani publici, este la fel de normal ca aceste cheltuieli să fie transparente pentru cetățeni. 

Primarul Sectorului 2 spune că, în opinia sa,  Biserica are un rol important pe trei dimensiuni: cea culturală, socială și spirituală și că administrația locală alocă și va aloca în continuare bani pentru sprijinirea Bisericii pe aceste componente.

„Ceea ce am și făcut deja. Însă este vorba despre bani publici și este normal ca acești bani publici, cheltuirea lor, să fie chestionată și investigată

Și atâta timp cât politicienii pot fi puși sub semnul întrebării pentru orice demers fac, bun sau rău, ca activitatea lor să fie chestionată, investigată, în momentul în care Biserica folosește bani publici este normal ca la rândul ei să fie chestionată. Dacă ar fi bani privați, un astfel de reportaj nu ar avea aceeași putere de convingere. Dar câtă vreme vorbim de bani publici e dreptul presei să pună întrebări, să vadă cum sunt cheltuiți banii din taxele noastre, ale tuturor.

Din acest motiv și eu vreau să aflu felul în care au fost cheltuiți banii și cum au fost acordați de către Primăria Sectorului 2. Pentru că din ce înțeleg eu din acel reportaj și din ce am discutat cu colegii mei nu se fac aceleași licitații ca în Primărie. Și nu există o urmărire la fel de judicioasă cu privire la cum sunt cheltuiți acești bani cum se întâmplă în cazul altor instituții publice.

Și cred că trebuie să ne asigurăm că este normal și natural ca Biserica, așezămintele de cult care au un rol social important să fie finanțate”, a spus primarul Sectorului 2.

Mihaiu: Este normal ca presa să investigheze cheltuirea banului public

„Finanțăm o serie de obiective cu diferite roluri în societate, iar în acest context Biserica poate fi sprijinită financiar.

Trebuie să menționez că în acel moment, la care s-a realizat reportajul, Primăria Sectorului 2 nu dăduse încă niciun ban. Pentru Biserica Oțetari nu a fost plătit niciun ban.

A fost aprobată pe 30 septembrie, cu câteva zile înainte să apară acest reportaj, suma de 133.000 lei. Pentru amenajarea unui centru social. De altfel apare și în film că Primăria Sectorului 2 dă bani pentru monumente istorice, ceea ce este firesc și normal oriunde în lume. Sunt biserici monumente istorice. De asemenea, sunt locuri în care Biserica ajunge mai bine decât administrația locală în ceea ce privește rolul social. Există în sectorul 2 centre și cantine sociale administrate de către biserici, cateodată cu o cheltuire mai eficientă a banului public.

Eu nu voi refuza alocarea banilor publici pentru aceste obiective sociale.

Unde nu sunt de acord cu domnul profesor (n.r. Florian Bichir) este că Biserica nu ar trebui să fie supusă unei investigații jurnalistice în ce privește cheltuirea banului public pentru obiective sociale. Este normal să existe licitații transparente, sau să vină Curtea de Conturi, de exemplu, să se asigure că acei bani sunt cheltuiți judicios.

Este normal ca presa să investigheze cheltuirea banului public.

Mihaiu: În acest moment premisa e că acele cheltuieli sunt corecte, legale, dar vom iniția verificări suplimentare

„Aceste plăți au fost verificate înainte de către PS2. Decontarea acestor bani a fost aprobată în Consiliul Local. Oricine putea să verifice și să sesizeze dacă există lucruri neclare sau incorecte, însă e posibil ca aceste lucruri să fi trecut pe sub radar, de aceea vom face verificări în urma acestui reportaj să vedem dacă acele cheltuieli sunt justificate cu totul sau nu. În acest moment premisa e că acele cheltuieli sunt corecte, legale, dar vom iniția verificări suplimentare. Până acum aceste sume cerute de Biserică nu treceau prin Comisia Tehnico-Economică, dar de acum înainte intenționez să le supun verificării suplimentare de către această comisie.

În concluzie, vom finanța în continuare obiective sociale și culturale ale Bisericii, dar vom trece aceste solicitări prin filtrul Comisiei Tehnico-Economice să ne asigurăm că prețurile sunt corecte și nu supraevaluate”, a declarat Radu Mihaiu la GÂNDUL LIVE.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase