EXCLUSIV VIDEO | Generalul Cristian Barbu dezvăluie punctul nevralgic al industriei de înzestrare a Armatei: „Eram nemții Europei de Sud-Est. Acum, suntem descoperiți, am pierdut specialiștii” 

Armata Română a fost susținută la nivel politic în sincope, iar industria de apărare a intrat în vrie după 199 și încă nu și-a revenit. Generalul de brigadă (r) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre problemele care privesc înzestrarea Armatei Române.

Cristian Barbu a explicat și de ce Ucraina caută cu disperare recruți, dar a subliniat că armata ucraineană are mare nevoie în primul rând de specialiști, care să știe să manevreze echipamentele sofisticate de luptă pe care le primește, pentru a se apăra în fața trupelor ruse care le-au invadat țara în urmă cu aproape un an.

Războiul din Ucraina capătă în fiecare zi noi valențe, conflictul se adâncește, iar Vladimir Putin creează premisele unei ofensive care face ca țări vecine României să se pregătească pentru orice fel de tactică ascunsă, pe termen scurt, a Kremlinului. În acest timp, România pare să stea liniștită, datorită statutului ei de țară NATO.

“Ucraina nu are militari specializați în număr convenabil”

Ucraina, slăbită de pierderile de vieți omenești și lovită sistematic, luptă pentru a-și apăra teritoriul și este în căutare de recruți pentru a face față oricărui tip de ofensivă.

Printre refugiații din Ucraina se află și bărbați aflați la vârsta înrolării. În Marea Britanie, există formulare pentru refugiații ucraineni care pot lupta și care, dacă au aptitudinile necesare, ar putea fi trimiși direct în taberele de antrenament britanice.

Generalul Cristian Barbu a explicat că Ucraina nu are suficienți oameni specializați, care să știe ce să facă într-un echipaj trimisă să lupte cu trupele ruse pe un tanc britanic Challenger 2 sau pe avioane performante precum cele cerute de președintele Volodimir Zelenski.

“Este clar că nu au oameni în cantități suficiente, să zicem, numericește vorbind. Apoi, nu au oameni specializați într-un număr convenabil. Să nu uităm că, de exemplu, 10.000 de militari ucraineni s-au antrenat în Marea Britanie. Urmează, probabil, 20 sau 30.000 și tot așa. De aceea sunt oameni specializați, i-am luat de pe front și i-am dus undeva să învețe să lupte cu Challenger-ul sau, eu știu, cu altceva.

Nu există novice în această situație. Novicele este utilizat în altă parte, v-am spus, i-am luat pe aceștia și în locul lor trebuie să duc altceva bun. De aceea sunt puțin mai puțin instruiți sau instruiesc în timp mai scurt.

Ca să intre un echipaj cu Challenger 2 într-o luptă, îți trebuie cel puțin, după părerea mea, 4-5 luni. De ce? Nu că nu știu să trag cu tunul, nu că nu știu să conduc tancul, ci trebuie să înțeleg care este concepția într-o astfel de situație. Este un tanc care se utilizează în echipă, când este momentul.

Altfel, să ne gândim sincer, dacă iese dintr-un loc unde probabil că era în camuflaj, face o manevră de 3-4 secunde, nu de minute! -, a fost descoperit și a fost lovit. Care va fi discuția din toată presa internațională a doua zi? Una groaznică! Cât de slabă este situația, ce armament slab au primit și așa mai departe. Și, de fapt și de drept, a fost o eroare de câteva secunde a unui echipaj.

De aceea, nu cred că vor primi acreditarea pentru astfel de tancuri sofisticate, pentru avioane de origine occidentală, decât după ce acele echipaje sau piloții vor fi cu adevărat instruiți pentru a duce lupte, și nu pentru a manevra respectiva tehnică”, a explicat fostul rector al Academiei Tehnice Militare.

Cât durează instruirea unui pilot militar

Recent, Volodimir Zelenski a făcut un tur de forță, la Londra, Paris și Bruxelles, pentru a obține sprijin logistic din partea țărilor cu industrie de apărare modernă.

Așa cum generalul (r) Cristian Barbu a subliniat, este, însă, nevoie de oameni antrenați care să strunească și să dirijeze astfel de aparate, care vor fi folosite pentru atacarea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, precizând că pregătirea unui astfel de pilot durează cel puțin un an.

”Ideea este de echipaj, pentru că și la avion discutăm despre un echipaj, discutăm despre un avion care poate să aibă doi-trei piloți arondați la acel aparat, discutăm despre întreaga logistică referitoare la zbor, în spate sunt ingineri, mecanici, sunt armurierii, cei care manevrează armele, depozitele, cei care curăță pista, cei care sunt la turnul de control și trebuie cu turnul altfel să dirijeze, cei care fac introducerea în lupte și așa mai departe.

Deci, cu toată povestea asta, minimum un an. În condițiile în care, după un an, poate să fie un pilot foarte bun și să aibă o echipă extraordinară, să ai curajul să-i spui: «Băi, știi ceva, ia fă tu prima misiune și mă gândesc că te întorci teafăr acasă»”, a mai spus Cristian Barbu.

”Rușii urmăresc să declanșeze operațiunea cât mai repede”

Mulți analiști se întreabă însă ce s-ar întâmpla dacă în Ucraina ar avea loc o ofensivă masivă a Rusiei.

Fostul rector al Academiei Tehnice Militare a explicat că, pentru a câștiga timp până primește avioane performante precum cele cerute de Zelenski sau tancurile Challenger pe care le așteaptă de la britanici și până își pregătește specialiștii care să le manevreze pe front, Ucraina trebuie să se descurce cu tehnica pe care o are.

„Asta și urmăresc rușii, să declanșeze această operațiune cât mai repede, până când specialiștii, să zicem, din partea ucraineană, pregătiți de către cei care trebuie să-i pregătească și să-i avizeze, să le dea certificat, se întorc pe câmpul de luptă. Asta caută și rușii.

Clar că ucrainenii, în acest moment, încearcă – și cred că au făcut bine așa, prima data – să acopere cerul cu sistemele de la sol și această apărare, să zicem, secvențială.

Până când vor veni piloții, eu știu, înaripați cu ceea ce le poate oferi Europa sau ce ar putea Statele Unite să trimită aici, mai durează. Până una-alta, ei vor putea să folosească în continuare avioanele pe care le au, MiG-29 sau ceva pe care au mai făcut exerciții și sunt certificați pentru acest lucru.

Și în viața civilă este același lucru, un pilot care zboară pe Boeing 737 nu se poate duce pe alt avion, există o certificare. E cam ca la autobuz, dacă vreți, în momentul în care ieși pe autobuz, nu te duci și pe tir sau invers, pe autobuz. Sigur, am zis în mod simplist.

Numai faptul că folosesc un cu totul alt armament, alte rachete, alt sistem de radare, au altă cască. Gândiți-vă că vorbim despre avioane de generația 4 – 4+ spre 5, cu cască din acest moment. Când lucrezi cu această cască, ținta este vizată din ochi și tot din ochi dau comanda rachetei să plece, manevrezi avionul pe alte ținte. Este un câmp cu totul de altă natură.

Și apoi, exercițiul pe care trebuie să-l fac la simulatoare, de obicei durează 4-5 luni numai pe simulator, până când pun mâna pe o manșă adevărată și încep să zbor cu avionul”, afirmă generalul.

„În Academie, școlarizam pentru industria de apărare. A dispărut linia de pregătire”

În ceea ce privește industria de înzestrare a Armatei Române, după 1990, au existat perioade negre, în care uneori deciziile politice au făcut mai mult rău decât bine. O serie de fabrici care produceau tehnică militară au fost închise sau capacitatea lor de producție a scăzut considerabil, în condițiile în care, până în 1989, România făcea exporturi care aduceau bani grei la bugetul statului.

Întrebat de ce domeniul producției de armament a avut atât de mult de suferit, generalul Cristian Barbu s-a abținut să dea un răspuns tranșant.

„Am să dau un răspuns sincer, dar reținut. Am făcut practică cu studenții Academiei în 34 de fabrici, uzine care produceau tehnică pentru România, de la cea mai avansată tehnică din acea perioadă – mă refer la elemente de optoelectronică, de vedere pe timp de noapte, sisteme de artilerie, rachete, rachete dirijate sol-aer / aer-aer – până la elemente de geniu, de pregătire a terenului. Am ajuns ca, într-o anumită perioadă, în jurul anilor 2000, să restrângem o astfel de practică la două, trei, hai să zicem, rămășițe ale industriei.

S-a produs această decapitalizare a industriei de apărare și, odată cu partea de subfinanțare sau de lipsa finanțării, au plecat și oamenii.

În Academie, școlarizam pentru industria de apărare. Am școlarizat timp îndelungat și civili pentru industria de apărare, nu numai militari. A dispărut și această linie de pregătire și au dispărut și oameni. Deci a dispărut și resursa umană care în acea perioadă era specializată.

Am lucrat în perioada imediat de după studenție la avionul românesc IAR 99, în tunelul aerodinamic făceam exerciții noaptea pentru suflat și mai departe pentru exercițiu. A dispărut și această tendință.

Am vrut să spun că a dispărut tot ceea ce la un moment dat putea să însemne fundamentul pentru ca astăzi, în pași succesivi de dezvoltare, să avem o industrie serioasă. Odată ce s-a oprit prin subfinanțare, este greu să presupunem în acest moment că mai poate fi repornit ceva cu forțe proprii.

De aceea, în acest moment, căutăm soluții împreună cu parteneri avansați, pentru că noi am pierdut fluxul de dezvoltare succesiv.

Și vă dau un simplu exemplu: cumpărăm F-16. Când a fost conceput F-16?  Înainte ca eu să mă nasc. E același F-16 ca acum 60 de ani? Nu. A fost în fiecare perioadă îmbunătățit, dar au avut pe ce.

Noi ce am făcut? Am pornit programe, le-am oprit, iar acum, chiar dacă am vrea să mai îmbunătățim ceva, nu mai avem pe ce, nu mai avem baza, nu mai avem oamenii. De aceea suntem cumva descoperiți din punctul acesta de vedere.

Eu spun de ceva timp, apropo de când am intrat și noi în emisiunile acestea, în mod nefericit, prin războiul din Ucraina, dar acesta este prilejul să spunem că industria noastră de apărare sau autohtonă trebuie privită cu mare seriozitate. Și nu numai prin contractele acestea de achiziții G to G, guvern la guvern, ci și prin alte forme prin care să putem să mai aducem câte ceva și să revitalizăm ce se mai poate din ceea ce putem face în industria noastră.

Apropo de corvete, micul program de corvete, care și acum stă pe undeva băgat în niște sertare, sau de elicopterele PUMA, sau de rachete, sau de mult alte lucruri, apropo de rachetele acestea noi, pe care le vedem gata să ajungă în Ucraina, cu bătaie de 150 de kilometri, și noi puteam face.

Nu sunt filosofii extraordinare pentru o economie care, la un moment dat, semăna cu cea a Germaniei din Europa de Sud-Est. Știți că era o vorbă, pe bună dreptate, că românul este un inginer cam ca neamțul, care știe să dezvolte sisteme autonome.

Deci, eram nemții Europei de Sud-Est, aveam și o capacitate mentală, și oameni bine pregătiți, și școala era foarte serioasă. Nu-i mai avem din aceeași lipsă de responsabilitate față de școală, față de industrie și prin poziții politice ambigue”, a mai spus generalul (r) Cristian Barbu.

„O perioadă, nu am avut bani nici pentru a hrăni studenții sau pentru bocanci”

Întrebat dacă nu cumva este vorba despre subminarea industriei de apărare în mod intenționat, generalul Cristian Barbu a nuanțat răspunsul.

“A fost un concept, probabil, la un moment dat, pentru că putem să luăm în calcul că n-au fost suficient de atenți unii politicieni. Și în alte domenii, în agricultură, de exemplu, chiar dacă ne ducem și ne uităm, nici cu agricultura nu ne-am revenit. Dar aici, sigur nu s-a mai pus accentul.

Și vă spun sincer, absolut sincer. Am avut o perioadă când în partea militară nu aveam bani nici pentru a hrăni studenții sau pentru bocanci, sau pentru a-i îmbrăca.

Nu mai punem la socoteală faptul că atunci nu s-au putut achiziționa elemente pentru apărare, tehnică, sau chiar muniții, la capacitatea ori la nevoile pe care le avea armata. Dar aceste lucruri trebuie cumva privite în viitor, ca o pildă, ca o lecție învățată și să nu trecem peste ele așa foarte ușor, ci să avem o reacție rezonabilă, zic eu, la puterea economică a României”.

”Îmi amintesc și când le-am spus: «De astăzi încolo, avem cu 25% mai puțin salariu”

Armata a avut de suferit foarte mult în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu, din cauza deciziei politice de tăiere a salariilor cu 25%. Amintirea aceasta a rămas în memoria generalului Cristian Barbu, care a fost nevoit să găsească formula prin care să îi motiveze pe colegii de la Academia Tehnică Militară, unde atunci era rector, ca să nu se demoralizeze și să continue să aibă o activitate susținută.

“Am intrat în aulă, erau colegii mei profesori, ofițeri, oameni cu experiență sau mai tineri și-mi aduc aminte și acum acea ședință groaznică în care le-am spus: «Oameni buni, de astăzi încolo avem cu 25% mai puțin salariu, iar eu vreau ca rezultatele noastre să fie mai bune decât cele de anul trecut. Haideți să ne mobilizăm, să ieșim din această groapă de potențial». Și colegii mei să știți că au răspuns pozitiv. Oamenii au înțeles în momentul acela. Pe parcurs, sigur că lucrurile s-au mai schimbat din punct de vedere al înțelegerii”, a mai spus generalul (r) Cristian Barbu.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Războiul din Ucraina, aproape de extindere sau de pace? Generalul Cristian Barbu: “Nu vom ajunge la confruntare directă cu Rusia”. Dezvăluiri despre baloanele-spion

INTERVIU EXCLUSIV | Bill Browder, inamicul public numărul 1 al lui Putin: ”Războiul lui din Ucraina este unul de distragere a atenției, să nu vadă rușii sărăciți cât a devalizat bugetul”

EXCLUSIV | Analist militar din spațiul ex-sovietic: “E timpul să terminăm cu ultimele relicve ale imperialismului rus în Europa. Ucraina trebuie ajutată să câștige războiul, ca să evităm defilări victorioase ale cizmelor rusești”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”