Germania atenționează Rusia că va plăti foarte scump dacă va acționa militar în Ucraina

Germania atenționează Rusia că va plăti foarte scump dacă va acționa militar în Ucraina
Germania atenționează Rusia că va plătii foarte scump dacă va acționa militar în Ucraina/FOTO: Twitter/Außenministerin Annalena Baerbock
Publicat: 17/01/2022, 18:40
Actualizat: 17/01/2022, 19:19

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat luni că speră că tensiunile tot mai mari cu Rusia în legătură cu Ucraina vor putea fi rezolvate prin diplomație, dar a avertizat că Moscova va avea de suferit dacă va ataca Ucraina.

„Fiecare nou act agresiv va avea un preț foarte ridicat pentru Rusia, din punct de vedere economic, strategic, politic”, a declarat Baerbock într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

„Diplomația este singura cale”.

Discuțiile dintre Moscova și statele occidentale cu privire la desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de soldați de-a lungul graniței ucrainene s-au încheiat fără niciun progres săptămâna trecută. Un atac cibernetic împotriva Ucrainei a inflamat și mai mult tensiunile.

Kuleba a declarat că Ucraina și Germania sunt unite în a face presiuni pentru a relansa discuțiile de pace în patru pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei în așa-numitul format „Normandia”, care include Germania, Franța, Ucraina și Rusia.

Exclusă de la o mare parte din discuțiile de săptămâna trecută, Ucraina a căutat și a primit în mod repetat asigurări din partea aliaților că nu se va lua nicio decizie cu privire la viitorul său fără implicarea și consimțământul său.

„Este important pentru noi acum ca nici Berlinul, nici Parisul să nu ia nicio decizie despre Ucraina fără Ucraina și să nu facă niciun joc pe la spatele nostru în relațiile cu Rusia. Aceasta este cheia acum”, a declarat Kuleba în cadrul briefingului.

„Pentru acest lucru vreau să-i mulțumesc Annalenei pentru că a adoptat o astfel de poziție de principiu”.

Germania a sprijinit Ucraina cu ajutor și sprijin diplomatic în disputa cu Moscova de când Rusia a confiscat peninsula Crimeea și a susținut separatiștii din regiunea Donbass în 2014.

Dar există puncte de dezacord. Ucraina se opune Nord Stream 2, o conductă, care încă nu a fost deschisă, care ar urma să transporte gaz rusesc către Germania, ocolind tranzitul prin Ucraina. Baerbock a declarat că gazoductul este acum în așteptare și nu respectă legislația europeană în domeniul energiei.

De asemenea, Kievul s-a arătat iritat de refuzul Berlinului de a vinde arme Ucrainei. Ambasadorul Ucrainei în Germania a calificat decizia drept „foarte frustrantă și amară” într-un interviu acordat presei germane înainte de vizita lui Baerbock.